2008. október 31.

Találkozó a Biblia jegyében

Életet és jövőt formáló Biblia címmel területi női találkozót rendeztek a Szentes-Felsőpárti Református Egyházközségben október 25-én. Az ökumenikus alkalomra a magyar gyülekezetek mellett Horvátországból is érkeztek baptista, evangélikus, református és római katolikus hívek, hogy megosszák egymással gondolataikat a Biblia jegyében és évében.

A találkozón Deme Zoltánné szarvasi evangélikus lelkésznő hirdette Isten Igéjét az egybegyűlteknek, szavaiban hangsúlyozva, hogy a mindennapi kenyér mellett elengedhetetlen szükségünk van az élet kenyerére, a Biblia tanítására is. Vegyük kezünkbe a Bibliát akkor is mikor csupán egy pici időnk van, és akkor is amikor együtt van a család. Hirdessük, adjuk át az Igét, mert ezt a feladatot be kell töltenie a keresztény embernek - mondta.

P. Tóthné Szakács Zita, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Női Bizottságának elnöke köszöntésében felhívta a figyelmet arra, hogy divatos dolog ma egészségünk érdekében mindent megtenni, sok mindent kipróbálni, de kérdés az, hogy lelkünkre vajon menynyit gondolunk. Amikor a Biblia Igéjét meghallgatjuk, feltöltekezünk és építkezünk, mégsem adjuk tovább a hallottakat, az üzenetet, holott az Isten Igéjének továbbadása feladatunk. Dr. Bóna Zoltán a MEÖT főtitkára az ökumenicitásról és a nők feladatairól szólt. Emlékeztetett mindenkit arra, hogy az ökumenikus mozgalom elsősorban a hívek mozgalma volt és most is az övék, hiszen ők a tanszabadság kérdésében szabadabbak, nem blokkolják őket annyira a ki nem mondható dolgok, mint a lelkészeket. Az egymás felé való indulás pedig a hívek mozgalmán belül különösen is a nők mozgalma.

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola igazgatója, Nemes Éva arról beszélt, hogy a gyerekek ma illúziókban élnek, mert a virtuális világ eltávolítja őket a valóságtól. Az igazgatónő szerint merni kell válogatósnak lenni, kritikával illetni a világ dolgait, s el kell tudni dönteni, hogy mi az amit elfogadunk, s mi az amivel szemben fenntartásaink vannak. Kiemelt szerepe van a hagyományok megőrzésének is és a tanítás átadásának.

A találkozón az előadások mellett Krizsán Ildikó bizonyságtételét is meghallgatták a résztvevők, valamint csoportbeszélgetésen osztották meg egymással gondolataikat.

Cseh-Lakos