2008. október 31.

Hetvenöt éves a Hősök erdeje

Bensőséges, madárfüttyös ünnepségen emlékeztek meg a Hősök erdeje létesítésének 75. évfordulójáról. A múlt felidézése mellett szóba került a jövő is: az erdőben kialakítandó park tervezetét is ismertették.

A "Kertváros tüdejének" is nevezhető ligetben Szirbik Imre polgármester ünnepi köszöntőjében utalt arra, hogy a város többféleképpen is emléket állított az I. világháború szentesi áldozatainak. Itt, az erdőben ezekkel a fákkal, melyeket gondozni kell, vigyázni rájuk, hiszen minden fa oxigént ad, hívta fel az összesereglett gyerekek figyelmét. A Köztársaság utcai óvodások jelmezes műsort adtak, ki fának, ki madárnak öltözve, de a csoportban nyuszik és mókusok is szökdécseltek. Utánuk a Koszta iskola kórusa dalolt, versek is elhangzottak.

A Hősök erdeje történetét Baloghné Berezvai Csilla főkertész tárta a hallgatóság elé. Mint elmondta, 1921-ben a város képviselő-testülete határozatot hozott az első világháborúban elesett szentesi hősök emlékének megörökítéséről. Kimondták többek között a Hősök erdeje megvalósítását is, melyet dr. Vajda Antal ügyvéd, képviselő kezdeményezett, aki maga is végigküzdötte a háborút. Indítványának lényege az volt, hogy egy alkalmas területen annyi fát ültessenek, ahányan elestek a fronton. Az Erzsébet téren 1926. november 7-én ünnepélyesen leleplezték az első világháborús emlékművet, ám a Hősök erdejének létesítése ekkor még elmaradt. Vajda 1931-ben interpellált a polgármesternél ez ügyben, s dr. Négyesi Imre első lépésként az Alsórét-Újtelep nevű városrészben, az épülő huszárlaktanya szomszédságában a Joó Károly-féle földekből kihasíttatott 13 katasztrális holdat a tervezett emlékhely számára. A földművelésügyi miniszter megbízásából Ormos Imre okleveles műkertész 1932-ben elkészítette a telepítési tervet. A fásítás 1933. június végére fejeződött be, s 1015 tölgy, 186 hárs, 22 platán és 9500 Maclura (vadnarancs sövény), valamint 1086 cseresznyefa került a Hősök erdejébe.

A főkertész említést tett arról is, hogy a képviselő-testület 2006-ban helyi védelem alá helyezte az erdőt, illetve megkezdődött egy rehabilitációs munka, mely 3 év alatt 10 millió forintot emésztett fel. A megújításhoz az alapot Balogh Gábor adta meg diplomamunkájával, felmérése alapján kerültek kivágásra a reménytelen állapotban lévő fák. A hiányok pótlása már Török János érdeme, a városellátó intézmény megbízásából ő gondozza a növényállományt. Őmellette vett részt szakmai gyakorlaton Kvasz Rita, a Budapesti Corvinus Egyetem tájépítészeti karán frissen diplomázott tervező, aki diplomamunkájának ezért is választotta a Hősök erdejét. A rendezvényen bemutatta egy szabadidőpark építészeti tervét. Világháborús emlékművet, sétányokat, központi díszteret, játszóteret, madáretetőket is elképzelt a fák közé, továbbá Ormos-emlékszobrot. Baloghné Csilla bízik benne, hogy mindez a közeljövőben megvalósulhat. Meg akarják előzni az illegális hulladék lerakását is. A főkertész az ünnepség végén makkgyűjtésre és azok elvetésére biztatta a gyerekeket.

Darók József