XL. évfolyam 25. szám

2008. június 27.

Vancouver felé

Cseuz László az elmúlt napokban csak három SMS-t küldött, mivel nem volt térerő és így a telefonját sem tudta használni. Üzeneteit olvashatják.

Június 20. A végig szemerkélő esőben is kellemes napom volt. Úgy mentem 165 km-t, hogy egy magyar család vendége voltam 2 órán keresztül. Érdekes, hogy az asszonyt Szentes Évának hívják, a férje pedig az olimpiai bajnok Hegedűs Csaba birkózó társa volt. Finom ebéd után, zsebpénzzel engedtek el. Össz.: 5731 km.

Június 23. Kedves Ferenc! Cseuz Laci kért meg, hogy tájékoztassunk jelenlegi helyzetéről. Laci már a Superior-tó mellett teker. Tegnap (itteni idő szerinti) délutáni telefonbeszélgetésünk alapján White River-t már elhagyta és estére minden bizonnyal a Marathon nevű városkába ért. A hatezer kilométeren már túl van - most már viszszafelé számolja a kilométereket. Állítólag Marathon után már lesz térerő, hogy mobiltelefonon is kommunikálhasson. Egyelőre fülkékből tartja a kapcsolatot. Azt üzeni: "Jöhetnek a medvék!" Üdvözlettel Cintia és Gergő.

Június 25. Nem volt térerő több napig! Thunder Bay-nél vagyok a Lake Superior partján. Össz. km: 6550. Minden rendben. Remélem, hogy a tervezettnél korábban érek Vancouverbe.

2008. június 27.

A bíróságnál lesz az első

A körforgalomról döntenek

A mosonmagyaróvári mobilelemes körforgalom

Lesz körforgalom a Kossuth utcán. Szirbik Imre polgármester bízik abban, hogy a képviselő-testület igent mond rá. Hosszú viták sora előzte meg a mostanra várható döntést, amely lapunk megjelenésének időpontjában zajlik az önkormányzat ülésén. Szirbik Imre lapunknak előzetesen elmondta, hogy a korábbi tervek, melyek a teljes átalakítási körforgalmat jelölték (burkolat-, és közműcsere, stb.) 80-100 millió forintos nagyságrenddel számoltak. Időközben a közlekedési szakma is törte a fejét a dolgon, próbált valami olcsóbb, ám mégis minőségi megoldást találni, melynek eredményeként az országban több, egyelőre kísérleti jelleggel működő körforgalmat építettek ki. (A szentesiek hasonlóképp leginkább a szegedi színház mellettit ismerhetik.)

2008. június 27.

Kiírják a pályázatot

Napokon belül, várhatóan még a héten kiírják a szentesi légimentő-bázisra a közbeszerzési pályázatot - mondta a Független Hírügynökségnek Győrfi Pál kedden.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője szerint technikai problémák miatt húzódott a tender kiírása, de még nem késő, a mostani pályázatban olyan határidők szerepelnek majd, amelyek alapján még az idén elkészülhet Magyarország hetedik ilyen bázisa.

A technikai problémákat az okozta, hogy a bázis felépítéséhez szükséges állami és önkormányzati támogatások különböző szervezetekhez folytak be: a minisztérium 60 millió forintját az OMSZ számlájára utalta, a Szentes térségében lévő önkormányzatok 30-40 millió forintos támogatása a Légi-mentő Kht.-hoz folyt be. Az egészségügyi tárcánál történt személycserék is hátráltatták a tender kiírását.

Az OMSZ, a Légimentő Kht. és a minisztérium mostanra minden problémát megoldott, így ezen a héten megjelenhet a közösen kiírt pályázat - mondta a szóvivő. Még tavaly augusztusban döntött a kormány arról, hogy a légi mentés szempontjából lefedetlen Dél-alföldi régióban, Szentesen építik meg a 7. bázist. Ezután az építés megkezdésére több hivatalos dátum is elhangzott: szó volt szeptemberről, majd novemberről, később 2008 húsvét is felmerült. A legutóbbi hírek arról szóltak, hogy idén már biztos nem épül meg a szentesi légimentő-bázis.

(Forrás: www.webbeteg.hu, szerző: Független Hírügynökség, 2008. június 24.)

2008. június 27.

Nyugalomra intettek

Nem az igazgatóválasztás a kérdés

Antal Balázs Tibor, Halmai László, Horvtáh Ilona a sajtótájékoztatón

Nincs veszélybe egyetlen álláshely, diák, az iskolák működése és az intézmények szellemisége - nyugtatott meg mindenkit a Fidesz választókerületi elnöke a város két középfokú intézményének igazgatóválasztása kapcsán. Halmai László elmondta, a demonstráció miatt senkit sem bocsátanak el az iskolából.

2008. június 27.

Részegen szurkált

Június 22-én, az éjszakai órákban történt, hogy az autóbusz-pályaudvaron a rendőrjárőrök egy gyanús férfira lettek figyelmesek, aki a járőrök kiérkezése előtt egy ott parkoló személygépkocsi gumiját lyukasztotta ki, késsel. Később kiderült, hogy aznap éjjel egy másik autó kerekét is kiszúrta a férfi. A kár tízezres nagyságrendű. A férfi a tettét nem tudta megindokolni, nem a bosszú hajtotta, elsősorban ittasságával magyarázta a garázdaságot.

Június 21-én éjszaka törtek be egy kiséri lakásba, amelynek kifeszítették az ajtaját, és az épületből készpénzt, étkezési utalványokat, okiratokat, szemüveget vittek magukkal a tolvajok, mintegy 30 ezer forint értékben.

Betörtek egy alsóréti tanyába is, szintén ezen a napon. A tettesek befeszítették az ajtót, és villanymotorokat loptak el. A kár 150 ezer forint.

H. V.

2008. június 27.

A város üzen az országnak

Csak a példa kedvéért: ugyan, minek papolunk ebben az országban az euró bevezetéséről, amikor a tisztességes közélet színvonalát sem tudjuk még elérni! A két dolog valamiképpen összetartozik, mert méltó teljesítmény és méltó magatartás nélkül sem a gazdaságban, sem a kultúrában nem haladhatunk előre.

2008. június 27.

A szentesi csipkeverés

Képünk illusztráció

A csipkekészítés nagy múltra tekinthet vissza, habár születésének körülményei ma sem tisztázottak eléggé. Magyarországon a varrott technikával készített változatát jórészt csak a vászonszélek összeállításánál alkalmazták, amikor lepedőket, abroszokat, ingeket, gatyákat és pendelyeket készítettek. A vert csipke főleg a felföldi vándorárusok révén jutott el a magyar falvakba, előállításában eleinte a bányavárosok német lakossága játszott fontos szerepet. E technika az orsófákra tekert fonal különböző formáiból, párosításából alakult ki. Fontos kelléke a henger alakú, tömör párna, amelyhez párnatartó kapcsolódik.

2008. június 27.

Sétálók utcája?

Olvasónk írja

Úgy gondolom, hogy sok szentesi kisgyerekes anyuka van aki egyetért a felháborodásommal. Itt születtem Szentesen és ismerem a városi szokásokat, de ezen változtatni kellene. Most hogy vége lett az iskolának a sétálóutcában nem lehet kicsi gyerekekkel sétálni, a sok biciklis úgy közlekedik  mintha szabad lenne, nem figyel a gyalogosokra, kisgyerekekre. Ilyenkor hol vannak azok akik odafigyelnének a szabálytalankodókra, és megbüntetnék őket. Pedig ebben a jó időben, sokan vannak akik nyugodtan szeretnének sétálni, úgy hogy ne azt kelljen figyelni mikor szalad ki a gyerek a biciklis elé. A gyerekek itt, mivel sokan emeletes házban laknak, nyugodtan tudnának szaladgálni, levegőzni. Azon a kis távolságon igazán tolhatnák a biciklijüket, vagy keressenek másik utcát. Ráadásul gyorsan mennek, így még megakadályozni sem lehet a baleseteket. Szeretném ha történne valami változás, mert ez így nem jó.

D. Istvánné 
Szentesről

2008. június 27.

Hadi-foglyok

A Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetségének tagjai július 1-jén, kedden 14 órakor tartják összejövetelüket a helyőrségi klubban.

2008. június 27.

Megérkezett a Szent Jobb

Évfordulók - 2008.

50 éve, 1958. június 22-én felszentelték a felsőpárti katolikus templom orgonáját, amelyet Kuczora Béla váci mester épített. (A ünnepi szertartást Kovács Vince megyés főpásztor végezte.)

160 éve, 1848. június 23-án országgyűlési képviselőválasztást tartottak Szentesen. A népképviseleti választásról szóló 1848: V. tc. alapján a város 21897 lakosa közül 1590 nyert választójogot. Két jelölt indult: Boros Sámuel főbíró és Horváth Ferenc városi jegyző. A megjelent 905 választó közül Borosra 118, Horváthra 787 adta le voksát, így ez utóbbi lett Szentes képviselője az első népképviseleti országgyűlésen.

95 éve, 1913. június 24-én a városi képviselő-testület határozatot hozott Sima László: Szentes város története című munkájának kinyomtatásáról. Az 560 oldalas mű, amely kezdetektől 1836-ig tárgyalja városunk múltját, 1914-ben valóban megjelent.

80 éve, 1928. június 24-én vitéz Horthy Miklós kormányzó és felesége Szentesre érkezett, s részt vett a városban rendezett nagyszabású lóversenyen.

210 éve, 1798. június 25-én elhunyt Szentmiklósi Sebők Sámuel református lelkész, esperes, aki 1777-től haláláig szolgált Szentesen.

125 éve, 1883. június 26-án született Lakos János Pál (1883-1919) rajztanár, festőművész.

70 éve, 1938. június 27-én 12 óra 49 perckor Szegvár felől begördült a szentesi állomásra a nemzeti ereklyénket, a Szent Jobbot - államalapító Szent István királyunk kardforgató és törvénybíró jobbját - szállító díszes "aranyvonat". Az ereklyét tartalmazó üvegszekrényt baldachin alá, vörös bársony párnára helyezték, a koronaőrök védelme alatt. Katonai tiszteletadás, rövid egyházi szertartás és szavalat után, a szentesi, orosházi és kunszentmártoni nép tízezres tömege négyes sorokban vonult el az ereklye előtt. Az "aranyvonat" 14 óra 14 perckor kigördült az állomásról Csongrád felé.

Összeállította:
Labádi Lajos

2008. június 27.

A galambos bácsi

Sokakat megdöbbentett Vígh György halálának híre, aki 82 esztendős korában hunyta le örökre szemét. Egyszerű, szorgalmas, a mezőgazdaságban dolgozó szülők harmadik gyermekeként, 1926. január 4-én látta meg a napvilágot Szegváron. Korán munkába állt, a sorkatonai szolgálat letöltése után egész életében magángazdálkodóként dolgozott. Kiváló minőségű lucerna vetőmagjának híre az ország másik szegletébe is eljutott, onnan is felkeresték a gazdák. A ház körül is elvégzett minden férfimunkát, s a barkácsolás szakmai fogásait a gyerekeknek is átadta, szakkört vezetett. Feleségével egy bérlakásban kezdték a közös életet, majd a József Attila utcában vettek házat, onnan a Sima Ferenc utcába költöztek, Gyuri bácsi itt élt haláláig. Boldog és kiegyensúlyozott házasságukból egy lányuk született, majd két unoka.

2008. június 27.

Ülésezik a testület

A Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon térítési díjai - A sporttámogatásokról is döntenek

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja soros ülését a város képviselő-testülete. A nyár előtti utolsó ülés témái közül sok idős embert, hozzátartozót érintő kérdés lehet a szociális rendelet módosítása. A testület most dönt ugyanis a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon térítési díjáról. Mennyit kell majd fizetni az otthon lakóinak? - kérdezik többen is. Az előterjesztés két lehetőséggel számol: a város önállóan tartaná fönn az otthont, illetve kistérségi társulásban.

2008. június 27.

A gyógyfürdőt is visszavenné a város

A Csongrád Megyei Közgyűlés napirendjére beadványt nyújtott be Szirbik Imre polgármester, a megyei önkormányzat tagja, országgyűlési képviselő. Abban szerepelt a város tulajdonában lévő gyógyfürdő visszavétele azzal a szándékkal, hogy az intézményt a város üzemeltetné tovább. Erről tájékoztatta lapunkat.

2008. június 27.

A megye döntése érthetetlen

Kigolyózták a szentesieket

Drámaisok a gimnázium épülete előtt

A Csongrád Megyei Közgyűlés napirendjére két önálló indítványt nyújtott be Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, aki egyben a megyei önkormányzat tagja. A beadványban a városi tulajdonban lévő gyógyfürdő, illetve a középiskolák visszavétele szerepelt azzal a szándékkal, hogy az intézményeket a város üzemeltetné tovább. A közgyűlésen történtekkel kapcsolatban tájékoztatta lapunkat.

2008. június 27.

Nem zárnak be iskolát

A képviselő-testület mai ülésén - egyebek mellett - várhatóan oktatási koncepcióját is kialakítja. Az önkormányzat tagjai arra a kérdésre keresik a választ, hogy a csökkenő gyermeklétszámok mellett hogyan lehet az oktatás színvonalát megőrizni. Az anyag már túl van egy hosszabb társadalmi vitán is, iskolák vezetői, szülői szervezetek, érdekvédelmi képviseletek mondtak véleményt róla, melyek azután bekerültek az előterjesztésbe.

2008. június 27.

Az igazgatóikért tüntettek

A Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése június 19-én a szentesi középiskolák élére új igazgatókat nevezett ki. Döntésük alapján nem az elsöprő többségben (97, illetve 85 százalékban) támogatott Dongó László és Tóth Tibor kapott igazgatói megbízást.

2008. június 27.

Nyesik a fákat

A polgármesteri hivatal műszaki osztálya értesíti a Honvéd és a Köztársaság utcai lakosokat, hogy a biztonságos közlekedés érdekében a közlekedő utak melletti fákat és bokrokat a parkfenntartással megbízott vállalkozó visszanyesi. A közlekedési űrszelvénybe benyúló növényzet balesetveszélyt okoz, a közlekedést lehetetlenné teszi. A nyeséssel ezt a veszélyt szeretnék kiküszöbölni.

Megértésüket köszönik!

2008. június 27.

Káros sugarak ellen

A kevésbé márkás szemüvegek sem haszontalanok

Hetek óta felhívják a szakértők a figyelmet a napsugárzás káros hatásaira, mert a UV-B sugárzás mértéke elérte a káros szintet, sőt a héten már a 8-as extrém erősséget is meghaladta. Az időjárás-jelentésekben folyamatosan felhívják a figyelmet a fokozott vízfogyasztásra, a naptejek és napolajak használatára, valamint arra, hogy a nagy melegben tilos a gyermekeket és a háziállatokat a gépkocsikban hagyni. Az erős sugárzás azonban nemcsak bőrünkre és szervezetünkre, hanem szemünkre is káros hatással lehet, ezért kerestük fel dr. Szalay László szemész főorvost.

2008. június 27.

Franciaországban túráznak

Kerékpárral szelik át Franciaországot a St. Jupát SE tagjai. A nyolc fős csapat július 4-én indul Magyarországról és július 27-én érkezik haza. Biciklijük nyergébe azonban csak a nyugat-európai országba szállnak, hiszen autóval érkeznek a kiindulási ponthoz, a normandiai partraszállás helyére.

2008. június 27.

Különleges tanévzáró

Kirándulás kikapcsolódási és pedagógiai céllal

Felszabadult hangulatú kirándulással zárták az idei tanévet a Pedagógiai Szakszolgálathoz járó gyerekek. A dolgozók Tompahátra vitték el őket, hogy a hagyományos évzárók helyett - melyben mindenkinek része volt saját iskolájában - örömmel, élményekkel, barátkozással, játékos és mókás programokkal tegyék emlékezetessé a szünet első napját. A tavalyi szegedi vadasparki kiránduláshoz képest megduplázódott a résztvevők száma, most harminckilencen vettek részt az egynapos kikapcsolódásban.

2008. június 27.

Tüzes éj a múzeumban

Kellemes emlékű rendezvényt folytatott a Koszta József Múzeum június 21-én este. A nyári napfordulón, az év leghosszabb napján, azaz legrövidebb éjszakáján került sor a Múzeumok éjszakájára.

 

2008. június 27.

Orgona

A Szent Anna-templomban rendezik meg Áchim Erzsébet orgonahangversenyét július 6-án, vasárnap 19 órakor. Műsoron Bach, Kodály, Liszt és Franck művei szerepelnek. A belépés díjtalan, de adományokat köszönettel fogadnak.

2008. június 27.

A kellékes

A Nyári Szabadtéri Színház előadássorozatának első programja a megyeháza udvarán lesz június 30-án, hétfőn 21 órakor, ahol A kellékes című előadás tekinthető meg, Kern András főszereplésével. Esőnap: július 1. Jegyek a helyszínen válthatók.

2008. június 27.

Versek

A Krúdy Gyula Baráti Társaság július 2-án, szerdán 18 órakor tartja találkozóját a városi könyvtárban. A rendezvényen Kosztolányi Dezső verseiből és műfordításaiból hallhatnak részleteket az érdeklődők dr. Horváth György és Paulovics Tamás tolmácsolásában.

2008. június 27.

A közgyűlés "belerondított" az ünneplésbe

Harmincéves a drámatagozat

A Horváth Mihály Gimnázium a drámatagozat harmincéves fennállásának alkalmából találkozót rendezett június 20-21-én. Pénteken 18 órától az ifjúsági házban vetítéssel egybekötve nyitották meg Ratkai János fotókiállítását, majd 19 órától egy volt diák, Horváth Krisztián és együttese játszott az ifjúsági parkban. 20 órától Perjésné Dózsa Erzsébet, Keserű Imre, Poszler György, Rácz Attila (a színművészeti egyetem tanára), Fesztbaum Béla (a Vígszínház művésze), Hollmann Endre és Papp László felolvasóestje volt hallható és látható a zeneiskolában.

2008. június 27.

Berki nem erre számított

Nyolcadik helyen végzett a Pendola-Szentes-Elektro-glob férfi vízilabda csapata az első osztályú bajnokságban, de a siker már nagyon távolinak tűnik. Azóta a Pendola bejelentette, hogy a továbbiakban az utánpótlást támogatja, a csapat nagy része szétszéledt, és a vezetőedző, Berki András is komolyan gondolkodik a folytatást illetően. Azt mondja, megviselték az utóbbi hónapok történései, a jövő szezont érintő ígéretek és az eddig megvalósultak köszönőviszonyba sincsenek egymással.

2008. június 27.

Niki olimpiáról álmodik

Várják úszni a mozgáskorlátozottakat

Rácz Niki edzőjével, Kovács Brigittával a pozsonyi versenyen

A Szentes Városi Úszó Club versenyzőinek sikereiről rendszeresen beszámolunk, ám van a tehetséges fiatalok között egy kislány, akinek eredményeit mégsem lehet a többiekkel együtt említeni. Együtt készül ép társaival, mégis a mozgáskorlátozottak versenyein indul. Rácz Nikolett most még egyedül van, de edzője csapatot szeretne mellé.

2008. június 27.

Aranyos váltó

Csák Anikó 100 méteres mellúszásban elért bajnoki címe után újabb szentesi elsőségek születtek az 54. országos vidékbajnokságon. A Kaposváron múlt héten lezajlott versengésen Anikó 50 m mellen is győzött, míg Mordvincev Sándor 200 m vegyesen nyert. A gyorsváltóban ezüstös lányok a 4x50 méteres vegyes váltóban aranyosra változtak, ugyanis a Dajka Dalma, Csák Anikó, Mizere Flóra, Elbert Stefánia összetételű csapat vidékbajnok lett. Paulovics Tamás tanítványainak következő megmérettetése Egerben lesz július végén, augusztus elején a serdülő bajnokságon.

2008. június 27.

Tisza-túra

A Szabadidős Sportklub ismét megszervezi a hagyományos Strand-túrát a Tisza-tóra (abádszalóki strand) július 13-án, vasárnap. Korhatár nincs, a 4 év alatti kisgyermekekért nem kell részvételi díjat fizetni. Részvételi díj: 2800 Ft/fő (csak az útiköltséget tartalmazza). Az egyéb költségeket mindenki egyénileg fizeti. A busz a városi könyvtár elől indul reggel 6 órakor.

Az érdeklődők jelentkezését július 2-ig várják (ekkor van lehetőség a pénzbefizetésre is) a klub Tóth J. u. 28/A szám alatti klubhelyiségben szerdánként 15-17 óra között, vagy Léhi Gábornál a 30/468-8769 telefonszámon.

2008. június 27.

Halálos balesetek

Volt dolguk bőven a köz-lekedésrendészeti osztály munkatársainak az elmúlt napokban, ugyanis több súlyos baleset történt városunkban, illetve a szentesi rendőrkapitányság felügyelete alá eső területen.

Június 9-én, délután két óra körül a Mátéffy utca irányából egy szentesi lakos vezette kisbusz kanyarodott ki a bíróság irányába a Csongrádi útra. Ugyanekkor Csongrád felől, a védett útvonalon érkezett egy 600 cm3-es Honda típusú motorkerékpárral egy szentesi férfi, aki a kikanyarodó jármű mögött már nem tudott megállni és nekiütközött a kisbusz hátuljának.

2008. június 27.

Utolsó Közéleti kávéház

A Közéleti Kávéház utolsó összejövetelét június 30-án, hétfőn este 18 órától tartják a Petőfi cukrászdában. A délutáni alkalmon a házigazdák lesznek a vendégek: Horváth Zoltán cukrászmester, művészetpártoló és dr. Dobos András állatorvos, hatósági főorvos. A házigazdák ezzel a találkozóval búcsúznak a Petőfi Cukrászda legendássá vált kávéházi estéitől, bízva az újrakezdésben.

2008. június 27.

Hőguta

Két rendőr rendszeresen vonaton utazik. Éppen egy közutat kereszteznek, mikor megszólal az egyik:
- Sajnálom azokat az autósokat, akik erre járnak.
- Miért? - kérdezi a másik.
- Mert ezt a sorompót még sosem láttam felhúzva.

2008. június 27.

Kis kukta

  • Csípős húsgombóc
  • Töltött patisszon
2008. június 27.

Evangelizáció

A Pünkösdi Új Élet Gyülekezete zenés evangelizációt tart július 6-án, vasárnap 16 órakor az ifjúsági házban. Az alkalomra a belépés ingyenes. A szervezők mindenkit várnak, hogy együtt imádkozhassanak a betegekért. A résztvevőket szendviccsel és üdítővel kínálják.

2008. június 27.

Családi események

Született: Horváth Sándor Csabának és Paksi Gabriellának Mátyás, Gránicz Mihálynak és Menyhárt Katalinnak Lázár, Buczkó Attilának és Tóth Nikoletta Ilonának Attila Botond, Sarusi Zoltánnak és Aros Ildikónak Tihamér, Misik Istvánnak és Ürmös Évának Noémi nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Palócz Róbert Miklós és Király Mária, Nagypál Endre és Horváth Orsolya.

Elhunyt: Biár Józsefné Bánszki Mária Magdolna, Varga Sándor, Mészáros Ernő, Korcsmáros Andrásné Fábián Mária, Vaczkó István, Barát László Endréné Siprikó Erzsébet, Demeter Sándor, Vida Ferenc, Vajda István Ottó, Eszes Lászlóné Palásti Mária Katalin, Barta Péterné Ács Margit, Nagy Sándor József, Kádár István, Takács Ferencné Győri Magdolna.