2008. június 27.

Különleges tanévzáró

Kirándulás kikapcsolódási és pedagógiai céllal

Felszabadult hangulatú kirándulással zárták az idei tanévet a Pedagógiai Szakszolgálathoz járó gyerekek. A dolgozók Tompahátra vitték el őket, hogy a hagyományos évzárók helyett - melyben mindenkinek része volt saját iskolájában - örömmel, élményekkel, barátkozással, játékos és mókás programokkal tegyék emlékezetessé a szünet első napját. A tavalyi szegedi vadasparki kiránduláshoz képest megduplázódott a résztvevők száma, most harminckilencen vettek részt az egynapos kikapcsolódásban.

A kirándulás alapötlete Szabó Edit gyermekpszichológustól és Borbás Gabriella logopédustól származik, de ők állították össze a feladatokat és készítették el a játékeszközöket is a nap legjobban sikerült programjához, az akadályversenyhez. A nagy kreativitást és leleményt igénylő versenyt lázas készülődés előzte meg, hiszen már a kirándulás reggelén várakozással teli gyermekek szálltak fel a buszra, amivel elérték a célállomást. Ótompaháton a csapatnak egy napra kölcsönadták a régi iskolaépületet és udvarát. A gyermekek és kísérőik itt fogyasztották el a reggelit, és az ügyes kezek itt készítették el az ebédet, a paprikás krumplit is, miközben a fiatalok ismerkedtek egymással. Szétnéztek a településen és elindult az erdőn átvezető, 12 állomást magába foglaló akadályverseny, melynek célállomása a művelődési ház volt. A kicsiknek a játék egyben lehetőség is volt, szabadon szervezhettek 5 fős csapatokat, készíthettek maguknak zászlót, különböző tisztségeket vállalhattak, illetve szabadon választhattak maguk közül csapatkapitányt. Mindezzel pedig számot adtak közösségi feladattudatukról is. A verseny végén mindenki visszatért az iskolához, ahol akkorra már elkészült az ebéd. A közös étkezést eredményhirdetés és tombola követte, melyben a szervezők ügyeltek arra, hogy mindenkinek jusson ajándék a közben hajtogatott lufi-kard és lufi-virág mellé. A település alpolgármestere és a helyiek pedig a játékot és a napot záró focimeccs hevében megszomjazó gyerekeknek üdítővel kedveskedtek.

- Úgy érezzük, hogy jól sikerült a kirándulás és jó nevelő hatással volt a gyermekekre. Ezért jövőre is szeretnék megszervezni, s ha lehetséges pályázati forrást is akarunk igényelni a megvalósításához - mondta el Szalva Katalin, a Pedagógiai Szakszolgálat megbízott vezetője, aki szerint a közösségfejlesztés és a kapcsolatteremtés próbája volt a nap. Emellett pedig - ahogyan azt Szabó Edit gyermekpszichológustól megtudtuk - több gyermeknek ez volt az egyetlen csoportos kirándulása a tanévben, mert magatartási problémáik miatt nem vitték el őket osztálykirándulásra, tanáraik nem merték vállalni a felelősséget értük. A szakszolgálat által szervezett kiránduláson azonban ők is tanultak toleranciát, megtudták, hogy mennyire jó csapatban dolgozni, valamint egymásért felelősséget vállalni.

Cseh-Lakos