2008. június 27.

Berki nem erre számított

Nyolcadik helyen végzett a Pendola-Szentes-Elektro-glob férfi vízilabda csapata az első osztályú bajnokságban, de a siker már nagyon távolinak tűnik. Azóta a Pendola bejelentette, hogy a továbbiakban az utánpótlást támogatja, a csapat nagy része szétszéledt, és a vezetőedző, Berki András is komolyan gondolkodik a folytatást illetően. Azt mondja, megviselték az utóbbi hónapok történései, a jövő szezont érintő ígéretek és az eddig megvalósultak köszönőviszonyba sincsenek egymással.

- Mennyiben reális a kivívott nyolcadik hely?

- Az erőviszonyokat tekintve a mostani helyezésünk terveink abszolút túlteljesítésének számít. A reális az lett volna, hogy a 9-12. helyek valamelyikéért küzdjünk, ám annak köszönhetően, hogy ősszel három mérkőzést nyertünk riválisaink otthonában, illetve, hogy a sorsdöntő, nyolc közé kerülésről a Szolnok elleni mecscsen három gólos hátrányból fordítottunk így az 5-8. helyért játszhatunk a folytatásban. A mienknél sokkal jobb anyagi hátterű, patinás klubokat utasítottunk magunk mögé.

- A végén mintha már megelégedtek volna a nyolcadik hellyel.

- Pedig nem eresztettünk le, még az alapszakasz végén volt egy remek meccsünk a Péccsel idegenben, a rájátszásban az ÚTE ellen is nyertünk itthon és a fővárosban sem játszottak le minket.

- Miben lépett előre csapata az egy évvel korábban mutatottakhoz képest?

- Azok a játékosok, akik tavaly is itt voltak, rutinosabbak lettek, fejlődtek, akik pedig érkeztek, beváltották a hozzájuk fűződő reményeket, hiszen Maklári meghatározó játékosa volt a gárdának, Turzai és Zsivanovics is jól teljesített. Azt kell mondjam, hogy a remek csapatmunka eredménye volt az idei esztendő sikerének az alapja.

- Hogy élte meg, hogy gyakorlatilag néhány hét alatt szétesett a csapata azzal, hogy más klubokba igazoltak a játékosok?

- Értetlenül álltam az események előtt. Ezek a játékosok nem akartak elmenni innen. Amikor kiderült, hogy milyen a klub anyagi helyzete, még akkor sem rohantak azonnal más munkaadóhoz. Vártak, ám végül - teljesen érthető módon - a biztos szerződéseket választották.

- Marad-e Berki András a Szentes vezetőedzője?

- Megviseltek az elmúlt hónapok történései, hiszen abszolút csalódás számomra szakmailag, ami néhány hét alatt történt. A vázolt tervek és a jelenlegi helyzet merőben más, mint amire készültem. Arról volt szó, hogy tárgyaljunk szentesi kötődésű játékosokkal, hogy erősítsük meg ezt a csapatot. Maklári és Turzai elmentek ugyan, de akik helyettük jöttek volna, azokkal egy igazán remek csapatot tudtunk volna alkotni. A megkeresett játékosoknak tetszett az ötlet, reális elvárásaik voltak a klubbal szemben, de végül mindez kútba esett. Saját magammal szemben is vannak elvárásaim, és ha nem tudunk egy olyan játékosállománynyal nekivágni a bajnokságnak, akikkel érdemes a borzasztó kemény alapozást elvégezni, akkor valószínűleg nem vállalom tovább a vezetőedzői feladatokat. A játékosállomány jelenleg olyan, hogy az komoly buktatója lehet a következő évi OB I-es tagságnak. A sorsomról hamarosan határoznom kell, az alapozás megkezdése - július közepe - előtt mindenképpen döntést fogok hozni a folytatást illetően.

H. V.