2008. június 27.

Kis kukta

Csípős húsgombóc

Hozzávalók a húsgombóchoz: 50 dkg marhahús, 1 zsömle beáztatva, vagy 4 ek. zsem-lemorzsa + 2 ek. víz, 1 tojás, 1 közepes fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma összezúzva, só, bors, 1 ek. erős paprika-krém, 2 kk. kömény, 2 kk. majoránna. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd vizes kézzel pici gombócokat formázunk belőle, és a szaftban fedő alatt megfőzzük. A szafthoz: 2 nagy fej hagyma, olaj, 6 gerezd fokhagyma 2 babérlevél, 1 cs. petrezselyem vagy kapor, 1 zöldpaprika, 1 ek. édesnemes pirospaprika, só, bors, 1 ü. házi paradicsomlé, vagy 2 doboz paradicsomkonzerv. Az olajon megdinszteljük a hagymát, rádobjuk a fokhagymát és lehúzzuk a tűzről, majd belekeverjük a pirospaprikát, az apró kockákra vágott zöldpaprikát is. Felöntjük a paradicsommal és visszatesszük a tűzre. Beletesszük a - petrezselyem kivételével - a többi fűszert és öt perc alatt összefőzzük. Óvatosan tegyük bele a húsgombócokat. Takaréklángon, lefedve néha mozgassuk meg és főzzük készre. A tetejére tejfölt is locsolhatunk, de megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel vagy kaporral.

Töltött patisszon

Hozzávalók: 40 dkg sertéscomb, 15 dkg főtt rizs, 2 közepes patisszon, 1-1 zöldpaprika, paradicsom, 15 dkg füstölt sajt, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk. pirospaprika, 1 csipet őrölt kömény, 1 csokor petrezselyem, fél dl olívaolaj, só, őrölt bors.

Elkészítése: A forró olajban futtassuk meg a hagymát és a fokhagymát. Húzzuk le a tűzről, és szórjuk meg pirospaprikával. Tegyük bele a kisebb kockákra vágott húst, öntsünk alá 2 dl vizet és közepes tűzön, fedő alatt pároljuk félpuhára. Sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk bele a felkockázott paprikát és paradicsomot. Pároljuk puhára most már fedő nélkül úgy, hogy a szaftja sűrű legyen, majd adjuk hozzá a főtt rizst, és az egészet forgassuk öszsze. A patisszonok tetejét vágjuk le, a belsejüket kanalazzuk ki, sós vízben főzzük roppanósra, és szűrjük le. A rizses húsba keverjük bele a kisebb darabokra vágott füstölt sajtot és a petrezselymet. A patisszonokat fektessük tepsibe, töltsük meg a sajtos rizses hússal, és 190 °C-os sütőben süssük 25-30 percig. Forrón tálaljuk.