2008. június 27.

Tüzes éj a múzeumban

Kellemes emlékű rendezvényt folytatott a Koszta József Múzeum június 21-én este. A nyári napfordulón, az év leghosszabb napján, azaz legrövidebb éjszakáján került sor a Múzeumok éjszakájára.

Hogy a múzeumlátogatás unalmas tevékenység lenne, ásítozással? Cáfolva ezt a megállapítást, ismét több százan éjszakáztak a kiállítótermekben, s közülük a késői órák ellenére sem ásítozott senki. Tavaly ilyenkor közel ezren látogatták meg a megyeházi közgyűjteményt és kiállítóhelyeit, idén, a második alkalommal megrendezett Múzeumok éjszakája helyszínei kibővültek az újra megnyitott ligeti múzeummal. A népszerű baba-mackó kiállítás megtekintése mellett koszorúfonással, énektanulással is jónéhány gyerek, főleg kislány töltötte a délutánt. A közeli játszótéren lovag Dalmi Árpád vezetésével helybeli baranta harcművész csoport adott ízelítőt őseink virtuskodási szokásaiból. Furcsa mód, itt is inkább lányok álltak sorba, hogy kipróbálják ügyességüket a botos játékokban, majd íjászatban.

A volt megyeházán már az este hét órai nyitást is több tucatnyian várták. Nem csupán a már ismert állandó kiállításokat nézhették meg, ugyanis új időszaki tárlat nyílt az este folyamán Lantos Miklós fotóművész szakrális tárgyú képeiből. Meghívott előadó is volt Küllős Imola, az MTA doktora személyében.

A Múzeumok éjszakáját mindig június 24., Szent Iván napja közelében rendezik meg. Keresztelő Szent János születése és a napforduló megünneplése okán ezen az éjszakán a pogány ünnep hagyományai szerint tüzeket gyújtottak, hogy megidézzék a fényt, és hogy a sötétség egy éjszakára elveszítse hatalmát a fény felett. A tűz jegyében telt az este az intézményben. Mód László néprajzkutató-muzeológus érdekes népi tűzcsiholó eszközöket keresett elő a raktárakból, s tárt közszemlére. Olyanokat, mint a szamárszúró acél, melyet másodlagosan szamár ösztökélésére is használtak, vagy az alpári acélt. A tárgyakat az előadás után kézbe vehették, ki is próbálhatták a nézők, bár tűzcsiholásra most nem voltak alkalmasak. A muzeológus kezében is csak szikrákat szórtak az acélok, de ígérte, jövőre a Kossuth téren felállított máglyát ilyen technikával fogják meggyújtani.

Addig is, ahogyan múlt évben, most is a Spiral Fla-mes of Szentes tűzzsonglőr csapata lobbantotta lángra. Előbb azonban a boszorkányos ügyességű fiúk-lányok elkápráztatták a közönséget tűzcsóvákat húzó bemutatójukkal. A látványosságot gyertyával a kézben állták körül az érdeklődők, a lángok játékát Farkas Tibor Ki Mit Tud?-győztes csanyteleki zenész citerajátéka és éneke kísérte. A koszorúk is a tűzre kerültek, aztán a bátrabbak most sem hagyták ki a parázsátugrást - mindkét tevékenység szerencsét hozhat.

D. J.