2008. június 27.

Nem zárnak be iskolát

A képviselő-testület mai ülésén - egyebek mellett - várhatóan oktatási koncepcióját is kialakítja. Az önkormányzat tagjai arra a kérdésre keresik a választ, hogy a csökkenő gyermeklétszámok mellett hogyan lehet az oktatás színvonalát megőrizni. Az anyag már túl van egy hosszabb társadalmi vitán is, iskolák vezetői, szülői szervezetek, érdekvédelmi képviseletek mondtak véleményt róla, melyek azután bekerültek az előterjesztésbe.

A város fölbolydult: vajon bezárják-e a Petőfi, a Damjanich, esetleg a Klauzál iskolákat? Csak úgy röpködtek a találgatások. Szirbik Imre polgármester elöljáróban annak a véleményének adott hangot, hogy ha a gyereklétszámok ilyen mértékben csökkennek a beiskolázások során, mint ahogyan azt az elmúlt évek mutatták, valamit lépni kell. Évfolyamonként durván 250 elsőssel lehet számolni, fogalmazott a polgármester. Ez körülbelül 8-10 tanulócsoportot tesz ki. Ha figyelembe vesszük azt, hogy a két egyházi iskola várhatóan 4-5 tanulócsoportot leköt ebből, akkor az önkormányzati iskolák 5-6 tanulócsoporton osztozhatnak. A Koszta József Általános Iskola a lakóteleppel, az Alsóréttel eléggé elkülönített, aránylag zárt beiskolázási körzettel rendelkezik, amely hosszú távon azt mutatja, két tanulócsoportja mindig lesz az oktatási intézménynek.

Innentől kezdve van négy iskolánk 3-4 tanulócsoportra évente. Két út áll előttünk - jelentette ki Szirbik Imre. - Tudomásul vesszük, hogy iskoláink legjobb esetben is odáig tudnak eljutni, hogy évfolyamonként egy tanulócsoportjuk lesz, tehát 8 osztállyal működő nyolcosztályos általános iskolák működnek majd, ebből az következik, hogy például az a Klauzál Gábor iskola, amely 16 tanulócsoportra épült, igazából fél épületben kell, hogy tudjon dolgozni, mindez igaz lehet a Deákra is, amely szintén 16 tanulócsoportra épült. A Damjanich tagiskola és a Petőfi már 8-8 tanulócsoporttal dolgozik, bár utóbbi az általános és a zenei tagozattal együtt hoszszú éveken 16 tanulócsoporttal működött.

Mindamellett azt is látni kell, hogy középiskoláink beszorultak az épületbe, ott bővítéseknek volna helye. El kell döntenünk: vagy minden iskolában lesz egy-egy tanulócsoport, vagy elkezdjük átcsoportosítani egy hosszabb távú program keretében az általános és középiskolák közötti átjárhatóságot. Egyet azonban szeretnék leszögezni: ma felelős döntést hozó politikus azon nem gondolkodik, hogy iskolát zárjon be.

L. J.