2008. június 27.

Ülésezik a testület

A Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon térítési díjai - A sporttámogatásokról is döntenek

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja soros ülését a város képviselő-testülete. A nyár előtti utolsó ülés témái közül sok idős embert, hozzátartozót érintő kérdés lehet a szociális rendelet módosítása. A testület most dönt ugyanis a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon térítési díjáról. Mennyit kell majd fizetni az otthon lakóinak? - kérdezik többen is. Az előterjesztés két lehetőséggel számol: a város önállóan tartaná fönn az otthont, illetve kistérségi társulásban.

Szirbik Imre polgármester előzetes tájékoztatójában elmondta, a kettő között az a különbség, hogy más-más állami normatíva vonatkozik rájuk, a kistérségi kedvezőbb. Ha a város tartaná fönn, akkor havonta 104 ezer lenne a térítési díj, kistérségi megoldásban 88 ezer forint. Mint megtudtuk, közel 55 személy előgondozása folyik jelenleg, s ebből az 55-ből talán ötnek van akkora jövedelme, hogy azt ki tudja fizetni a 88 ezer forintot. Tudni kell, hogy nyugdíjas esetében az illető nyugdíjának maximum 80 százaléka lehet a gondozási díj, a többit meg kell tartania zsebpénzként, ha teljes ellátást kap, akkor is.

Ilyenkor fölmerül a kérdés, mi van, ha valaki ezt nem tudja fizetni. Az előterjesztés szerint több megoldás is létezik. Vizsgálni kell a gondozott saját anyagi körülményeit. Van-e egyéb más jövedelme, lakóingatlana? Ha az fedezi, akkor a kérdés megoldódott. Ha nem, vizsgálni kell van-e a közelében tartásra kötelezett hozzátartozója. Amikor mindez már nem járható, akkor jön be a szociális segély. A különbözetet az önkormányzat állja. Azért senki nem kerül ki a szociális ellátásból, mert a jövedelme nem teszi lehetővé, hogy saját pénzből fizessen, jelentette ki Szirbik Imre.

A sportkoncepció azt taglalja, hogy mi legyen a város sporttámogatásának iránya? A minőségi sportágak támogatása, vagy marad az a gondolat, hogy adjunk lehetőséget, esélyt a fiatalok mindennapi testedzésére, tehetségük kibontakozásához. Mindkét verzióra van élő példa. Vannak városok, akik egy-két minőségi sportágat kiemelnek, oda koncentrálnak. Szentesen közel 20 sportegyesület működik, több mint 50 sportágat űznek a fiatalok, van választási lehetőség. A fentebb megfogalmazott kérdés megválaszolására készül a sportrendelet.

A képviselő-testület még februárban napirendre tűzte a sportközpont szervezeti átalakítását. Ez alkalommal négy variáció közül választhatnak a döntéshozók: maradjon minden úgy, ahogy van; két variációban költségvetési intézményben gondolkodik az önkormányzat; illetve a sportközpontból az a három intézmény (uszoda, az üdülőházak és a teniszpályák), amelyek az idegenforgalomban is jelentős szerepet képviselnek; egy önálló, nonprofit társaságként működjön tovább. Ezzel el szeretnék érni, hogy - nem elhanyagolva a sportot - az idegenforgalom nagyobb hangsúlyt kapjon a dologban.