2008. június 27.

A bíróságnál lesz az első

A körforgalomról döntenek

A mosonmagyaróvári mobilelemes körforgalom

Lesz körforgalom a Kossuth utcán. Szirbik Imre polgármester bízik abban, hogy a képviselő-testület igent mond rá. Hosszú viták sora előzte meg a mostanra várható döntést, amely lapunk megjelenésének időpontjában zajlik az önkormányzat ülésén. Szirbik Imre lapunknak előzetesen elmondta, hogy a korábbi tervek, melyek a teljes átalakítási körforgalmat jelölték (burkolat-, és közműcsere, stb.) 80-100 millió forintos nagyságrenddel számoltak. Időközben a közlekedési szakma is törte a fejét a dolgon, próbált valami olcsóbb, ám mégis minőségi megoldást találni, melynek eredményeként az országban több, egyelőre kísérleti jelleggel működő körforgalmat építettek ki. (A szentesiek hasonlóképp leginkább a szegedi színház mellettit ismerhetik.)

A Kossuth-Tóth József utcai kereszteződés látványterve

Mosonmagyaróvárott azután elkészítettek egy mobilelemekből összeállított körforgalmat. A kialakítás várhatóan nem igényel burkolatbontást, az előre gyártott betonelemeket rögzítés nélkül el lehet helyezni a csomópont közepén. Az elemek által körbezárt terület - földdel való feltöltés után - alkalmas növények beültetésére, és így tetszetős, a városképet kedvezően mutató csomópont lehet. Mellette szól az is, hogy ha a város közlekedését bármilyen ok miatt át kell szervezni, akkor egy daruval - jelentős költség nélkül - át lehet vinni egy másik helyre.

Az előzetes számítások alapján a kialakítás mintegy 5-6 millió forintba kerül. A mobilelemes körforgalomból a tervek szerint idén egyet kísérleti jelleggel megépítenének a Tóth József és a Kossuth utca kereszteződésében. Amennyiben ez beválik, a Klauzál és a Kossuth utcák kereszteződésében épülhetne a következő. Ami a Petőfi Szálloda előtti körforgalmat illeti, a testület három variáció közül választhat, közülük a városrendezési bizottság a városképbe leginkább illő ellipszis alakú variációt javasolja elfogadásra. A tervezett kerékpárút pedig a Kossuth téri oldalon futna.

(lovas)