2008. június 27.

A megye döntése érthetetlen

Kigolyózták a szentesieket

Drámaisok a gimnázium épülete előtt

A Csongrád Megyei Közgyűlés napirendjére két önálló indítványt nyújtott be Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, aki egyben a megyei önkormányzat tagja. A beadványban a városi tulajdonban lévő gyógyfürdő, illetve a középiskolák visszavétele szerepelt azzal a szándékkal, hogy az intézményeket a város üzemeltetné tovább. A közgyűlésen történtekkel kapcsolatban tájékoztatta lapunkat.

- A középiskolák esetében egyértelműen elutasító volt a megyei közgyűlés álláspontja, annak ellenére, hogy kompromisszumos javaslatot tettem le a megyei képviselők asztalára. A városi képviselő-testület döntése úgy szólt, hogy mind a négy középiskola visszavételére kezdődjenek meg a tárgyalások. Úgy érzékeltem, hogy igazából a megye számára problémát okoz a dolog. Nem elsősorban gazdaságilag, mint ahogyan azt egyik képviselőtársam ki is fejtette az ülésen: így a megye szerepének átértékelése indul meg. Ő úgy fogalmazott: vitanapot kéne kezdeményezni a megye szerepéről, addig nem kellene csökkenteni a mozgásterét, mert úgy érzik, ha az intézmények elkezdenek viszszavándorolni a településekhez, idővel a megye sóhivatallá válik. Ezért is tettem azt a kompromisszumos javaslatot egy önálló intézményt fenntartó társulásra, amelyben 1/3-ad részt szerepet kap a megye, a város és a kistérségi társulás. Tudom, hogy a Fidesz vezette településeknek is, akik többségben képviseltetik magukat a megyei közgyűlésben vannak hasonló elképzeléseik.

Szirbik Imre a továbbiakban szólt arról, hogy a kötelező állami normatívát társulásban is megkapják, illetve így a kiegészítő normatívára is jogot szerezhet, amit most a megye kap, tanulóként 20 ezer forintot.

Lát-e esélyt a középiskolák visszakerülésére? A polgármester válaszából kitűnt: jogszabály-értelmezés kérdése az, hogy a tízéves visszaadási periódus 2009. szeptember 1-jén nyílik meg. Ha a város kéri, a megye köteles visszaadni az iskolákat. Elhangzott: sajnos a szakmai és gazdasági mellett lassan politikai kérdéssé válik az ügy. Szirbik Imre szerette volna ezt elkerülni. Mint mondja, az iskolán belül nincs helye a politikának.

Újságírói kérdésre, miszerint Kovács Kálmán megyei alelnök kiadott körlevelében Szirbik Imrét nevesíti, mint az egyik gerjesztőjét ennek a folyamatnak ("Véleményem szerint az események hátterében a szentesi MSZP-s polgármester kommunikációs offenzívája áll, amelynek részeként a szocialista polgármester a saját parlamenti tevékenységéről kívánja elterelni a figyelmet és a szentesi iskolák megmentőjeként kíván tetszelegni."), a polgármester így válaszolt:

- Eddigi pályám is azt sugallja, hogy a kompromiszszumot és megegyezést kereső ember vagyok. Kovács Kálmán kijelentései finoman fogalmazva a talajtól elrugaszkodott véleményt tükröznek. Ha nekem véleményem van, elmondom, és nem bújok senki mögé. Ez az emberi habitusom. Ha azt úgy fogja föl valaki, hogy Szentes ügyeinek eltökélt, időnként talán indulatos harcosa vagyok, ezt elvállalom. Több szempontból is, mivel lokálpatrióta szentesi polgár vagyok. Szentes város polgármestereként arra esküdtem föl, hogy ennek a városnak az érdekeit képviseljem. Úgy szoktam fogalmazni: mindenkinek a szövetségese vagyok, aki ezt a várost előre akarja vinni, de aki ezzel a várossal szembefordul, az először velem találja szembe magát. Ebből a szempontból nem vagyok könnyű harcos. Mégis azt mondom, le kell ülni az asztalhoz, végig kell tárgyalni az ügyet, alelnök úrnak is le kell higgadnia, hiszen az a megyének sem jó, ha Szentessel szemben áll. Egymásra vagyunk utalva. Ami pedig a hétvégét illeti: amikor megtudtam, hogy a középiskolák demonstrálnak, akkor szántszándékkal visszavonultam még a kulturális rendezvények mögül is.

- És akkor a döntésről: számomra érthetetlen módon a szentesi pályázókat kigolyózták. A leghevesebb támogatója Dongó Lászlónak én voltam, aki kiállt mellette. Dongó Lászlót én felkészült, tisztességes lokálpatriótának, a szakmáját értő embernek érzem. Korát meghazudtolóan fiatalos és lendületes alkotó ember. Nem Fideszes vagy MSZP-s, hanem szentesi szemüvegem van. A másik eset: a jelölt, akit később megszavaztak, olyan módon ragadtatta el magát a zárt ülésen, úgy vádolta meg a gimnázium tanári karát, ami gyakorlatilag egy vizsgálatot indított el. Vagy az előző igazgató követett el bűncselekményt, vagy a mostani jelölt, ha nincs igaza, megrágalmazta a gimi tanári karát. A közgyűlés úgy döntött, hogy ebben a kérdésben vizsgálatot indít, mert valakinek büntető jogilag ezért a kijelentésért felelni kell. Egy ilyen helyzetben azt mondani, hogy ő legyen az igazgató, hát Istenem, lelke rajta, aki ezt a döntést meghozta.