2008. június 27.

Halálos balesetek

Volt dolguk bőven a közlekedésrendészeti osztály munkatársainak az elmúlt napokban, ugyanis több súlyos baleset történt városunkban, illetve a szentesi rendőrkapitányság felügyelete alá eső területen.

Június 9-én, délután két óra körül a Mátéffy utca irányából egy szentesi lakos vezette kisbusz kanyarodott ki a bíróság irányába a Csongrádi útra. Ugyanekkor Csongrád felől, a védett útvonalon érkezett egy 600 cm3-es Honda típusú motorkerékpárral egy szentesi férfi, aki a kikanyarodó jármű mögött már nem tudott megállni és nekiütközött a kisbusz hátuljának. A motorkerékpár vezetője a baleset következtében a helyszínen elhunyt. A rendőrség munkatársai büntetőeljárás keretében vizsgálják a baleset bekövetkezésének körülményeit. Azt, hogy a baleset megtörténtekor mennyi lehetett a járművek sebessége, műszaki szakértő vizsgálja. A vizsgálatok során kiderülhet az is, hogy mindkét jármű vezetője hibázott, de hogy milyen felelősség terheli a baleset résztvevőit, azt szintén a szakértők állapítják majd meg. A kisbusznak ugyanis elsőbbséget kellett volna adnia a Csongrádi úton közlekedő járműveknek, illetve amennyiben a motorkerékpár sebessége nagyobb volt a megengedettnél, akkor a baleset bekövetkezéséért a motorost is felelősség terhelheti.

Június 21-én egy idáig ismeretlen rendszámú román távolsági busz okozott balesetet Szentes és Derekegy-ház között a 4405-ös úton, a hajnali órákban. A jármű Szentes felől haladt Derek-egyháza felé, amikor a falutól 4 kilométerre egy jobbra ívelő kanyarban, a záróvonalat átlépve, egy vele azonos irányba tartó segédmotor-kerékpár előzésébe kezdett. Előzés közben a vele szemből, a falu felől érkező személygépkocsi vezetője, hogy az ütközést elkerülje, a kormányt jobbra rántotta, majd az útpadkáról visszatérve elvesztette uralmát a jármű felett, és a neki szemből érkező, szintén román felségjelű teherautónak ütközött. A busz a balesetet követően továbbhajtott a helyszínről. A személygépkocsi vezetője a 47 éves derekegyházi lakos, súlyos sérüléseket szenvedett. A rendőrség munkatársai a busz feltehető útvonalán lévő határátkelőhelyeket értesítették, a kilépő román buszok rögzítésre kerültek. A busz vezetője ellen segítségnyújtás elmulasztása és közúti baleset okozása miatt indult büntetőeljárás.

Másnap, szintén a 4405-ös úton történt halálos kimenetelű gyalogosgázolás. 18 óra 50 perc körül Nagymágocs és Derekegyház között egy 40 év körüli mindszenti férfi szállt le a menetrendszerinti autóbuszjáratról, majd az út másik oldalára szeretett volna átkelni, a busz vége mögül. Ezt csak későn vette észre a Nagymágocs irányából érkező személygépkocsi vezetője, aki a fékezés ellenére járművével elgázolta a gyalogost. Sérülései miatt a gyalogos a helyszínen életét vesztette.

Négyen sérültek meg abban a balesetben, amely június 24-én, kedden történt Mindszent és Szegvár között. A hajnali órákban a Mindszent felől érkező kisbusz sofőrje feltehetően elaludt a volánnál, ennek következtében a jármű lesodródott az úttestről, és egy fának csapódott. A sofőr és három utasa könnyebb sérülésekkel úszták meg a balesetet.

H. V.