XXXIX. évfolyam 47. szám

2007. november 23.

Presztízs-díj a Legrand Magyarországnak

Az alapítók és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közösen immár negyedik éve osztja szét Presztízs-díjait a megyében tevékenykedő vállalkozások, cégek között.

Teljesítménye alapján az Év vállalkozása díjat idén a Legrand Magyarországnak ítélték. A vállalatnak szóló elismerést Károlyi László vezérigazgató vette át a november 15-én Szegeden megrendezett Presztízs-gála során.

2007. november 23.

Fooda-Pesten

Ezen a héten tartották a budapesti vásárvárosban az IFE FOODAPEST 2007 élelmiszeripari szakkiállítást. Az eseményen az Árpád Cégcsoport is képviseltette magát a Dél-Kertésszel, a Csongrádbor és a Rónasági Sütőipari Kft-vel együttesen. Az idei kiállítás kiemelt terméke a csongrádi bor mellett a rétes, de a Magyar Termék Nagydíjas szentesi paprika is. A "kiváló és újdonság termékek"-et bemutató vitrinben ezeket a portékákat helyezhették el a Kurca-parti kiállítók. Versenydíjak kiosztására ebben az évben nem került sor, ehelyett van az újdonságoknak és a kiváló termékeknek az említett vitrin.

2007. november 23.

Szemét-ügyekről

Az Együtt Szentesért Egyesület lakossági tájékoztató előadást tart Szemétügyek (Mindennapjaink környezete) címmel november 28-án, szerdán 17 órakor a városi könyvtárban. Előadó: Móra József önkormányzati képviselő. Az alkalomra minden érdeklődő lakost várnak!

2007. november 23.

Összevonások

Tudósítás a megyei közgyűlésről

Csongrád Megye Önkormányzatának Közgyűlése csütörtökön megtárgyalta a költségvetéséről szóló rendelet kapcsán, Halmai László képviselő javaslata alapján, a szentesi Bugyi István Kórház pathológiai részlegével kapcsolatos problémákat. Az osztály működési engedélye december 31-én lejár. A javaslat alapján és hogy folytatni lehessen a szolgáltatást arra kérte a megyei közgyűlés elnökét: a legközelebbi, december 20-i közgyűlés tárgyaljon érdemben a tervezésről és a kivitelezési munkák költségvetéseiről.

2007. november 23.

Remény az életre

Az elmúlt napokban ijesztő hírek középpontjába került a Kiskunfélegyhá-za-Csongrád-Szentes, valamint a Szentes-Orosháza vasútszakasz. A megszüntetése elleni tiltakozásokról lapszámunkban részletesen beszámolunk. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban november 19-én bejelentették, hogy elhalasztják a 38 vasúti szárnyvonal december 9-ére tervezett bezárását.

2007. november 23.

Demonstráltak

Tényállás november 18-án

"A 147-es vonal bezárása", "Nem hagyjuk" - többek között ezekkel a táblákon szereplő feliratokkal fogadták a vasúti szárnyvonalak ellen demonstrálók a szentesi vasútállomásra érkezőket múlt vasárnap délután.

2007. november 23.

November végi gondolatok

Erzsébet napján, 1970-ben - annak délutánján - kaptam az üzenetet, hogy meghalt édesanyám. Azonnal éreztem, hogy ez nem lehetett véletlen. Ez csak a Gondviselés műve lehetett - ez az időzítés -, mintha Isten meg akarta volna ezzel dicsőíteni azt az anyát, ki rettenetes kínok között hozta világra elsőszülött fiát, hogy belőle az Ő szolgája lehessen.

2007. november 23.

Megbecsült igazgató-tanár

160 éve született Balázsovits Norbert

Balázsovits Norbert (1847-1913)

Városunk nagy múltú gimnáziuma küzdelmes utat járt be, mire a szerény létszámú református középtanodából - számos szervezeti változáson átesve - nyilvános jellegű, városi-, majd állami fenntartású, érettségiztetési joggal felruházott, nyolcosztályú főgimnáziummá vált. A kezdeti lépések megtétele legfőképp Zolnay Károly és Csukás Benjámin nevéhez fűződnek, de az intézmény továbbfejlesztésében már részt vettek olyan jeles tanáregyéniségek, mint Dósa Elek, Balázsovits Norbert, Reinholcz Károly és Pólya Ferenc, ill. valamivel később Zoó János, Frank Ármin, Szívós Béla, Szalay István, Derzsi Kovács Ferenc. és még lehetne folytatni a sort.

2007. november 23.

Filmbemutató

A Tóth József Színházteremben mutatják be december 7-én, pénteken 18 órakor Koltay Gábor új filmjét. Az Adjátok vissza a hegyeimet! című alkotás Wass Albert erdélyi író tiszteletére, születésének közelgő 100. évfordulója alkalmából készült. A film - melynek főszereplője Rékasi Károly - a XX. századi erdélyi magyar író kimagasló személyiségének életútját mutatja be. A szentesi Keresztény Pedagógus Társaság által szervezett bemutatóra jegyek elővételben kaphatók a Szent Anna plébánián, a Galéria Kávéházban, Lantos Balázs órásmesternél. Valamint a Café Pano Kávéházban.

2007. november 23.

Gobelin

A HM Honvéd Szolgáltató Kht. Hegedűs László Helyőrségi Klubban december 1-jén, szombaton 14 órakor rendezik meg a II. Országos Szamosközi Gobelinvarró Pályázat és Kiállítás megnyitóját és díjátadó ünnepségét. A kiállításon - melyet Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő nyit meg - közkívánatra eredeti Szamosközi festmények is láthatóak lesznek. A zsűri munkáját értékeli: dr. Kun Edit jogász, természetfestő. Közreműködnek: a SZTE Zeneművészeti Szakközépiskola végzős növendékei: Benkő Zoltán (zongora), Domján Edit (oboa), Pataki Andrea (fagott) Szamosközi Beáta (oboa). A kiállítás december 13-áig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében (hétfő-szombat 9-16 óráig).

2007. november 23.

Ökölpárbaj a színházban

Évfordulók - 2007.

115 éve, 1892. nov. 24-én a városi közgyűlés ismételten felfüggesztette hivatalából dr. Tasnády Antal polgármestert, s elrendelte a fegyelmi eljárás megindítását. (A polgármesteri teendők ellátását ezúttal is Burián Lajos tisztiügyészre bízták.)

95 éve, 1912. nov. 24-én a szentesi megyeháza nagytermében megnyílt Lakos János Pál festőművész és Koncz Antal szobrászművész közös kiállítása, amelyet december 8-ig tekinthettek meg az érdeklődők.

75 éve, 1932. nov. 27-én a szentesi Kaszinóban ünnepélyesen leleplezték 3 egykori kaszinói elnök (Kiss Zsigmond, Pólya Ferenc és dr. Cicatricis Lajos) olajfestésű arcképét. - Ökölvívó versenyt rendeztek a Tóth József Színházban. Szentes mérkőzött a Budapesti Vasutas Klub gárdájával. A versenyen részt vett Énekes István olimpiai bajnok, akit a Szentesi Munkás Testedző Klub (SZMTK) dísztagjává választottak.

75 éve, 1932. nov. 27-én megkezdődtek a műszaki felmérések és előmunkálatok a Hősök Erdeje kialakításához. A földművelésügyi minisztérium felkérésére a terveket Ormos Imre kertészeti tanintézeti tanár már korábban elkészítette. Ennek megfelelően az épülő huszárlaktanya szomszédságában kijelölt területen 2600 facsemete ültetését készítették elő. (A tavaszi faültetést Matyó Sándor városi főkertész közvetlenül felügyelte.)

90 éve, 1917 novemberében Szentes belépett a Magyar Elektromos Művek Szövetségébe.

35 éve, 1972 novemberében megalakult Szentesen az Egészségügyi Szakdolgozók Klubja. Az országban elsőként megalakult területi klub összefogta Szentes és Csongrád városok, valamint a szentesi járás egészségügyi dolgozóit. (Alakuláskor 177 tagja volt a klubnak; elnöke dr. Gyenes József Szentes városi főorvos.)

Összeállította:
Labádi Lajos

2007. november 23.

Összeölelkezve

Napok hordaléka

Íme, egy történet, ajánlom olvasóink szíves figyelmébe. Jó néhány évvel ezelőtt az Egyesült Államokban (Seattle) rendezték meg a paraolimpiai játékokat, a fogyatékkal élő emberek olimpiáját. Kilenc atléta, valamennyi mentálisan vagy fizikailag sérült, fölállt a 100 méteres síkfutás startvonalához. Elindultak - bár nem mindenki a lábán futva - a célba érkezés és a győzelem reményében. Egy váratlan pillanatban az egyik fiú megbotlott az aszfaltban, bukfencezett, majd elkezdett sírni.

2007. november 23.

Petőfi Szálló nyílt ajtókkal

A Pendola Szentes Kft tervismertetéssel egybekötött sajtótájékoztatót tart 2007. november 29-én csütörtökön 17 órától a Petőfi Szálló Színháztermében. Akkor a beruházó cég ismerteti az eddig elvégzett feltárási munkákat és azok eredményeit, továbbá a rekonstrukciós terveket. A tervismertetőn részt vesz Szirbik Imre Szentes város polgármestere, országgyűlési képviselő, Zsohár Árpád a Pendola Cégcsoport tulajdonosa, továbbá a beruházás építész- és szakági tervezői, valamint freskó-, fa-, fém és kőrestaurátorok.

2007. november 23.

Tájékoztatás

A Magyar Államkincstár Családtámogatási és Szociális Ellátási Iroda Szentesen működő kirendeltsége 2007. november 1-jével megszűnt.

Tájékoztatjuk a Tisztelt Ügyfeleket, hogy a családtámogatási ellátást igénylők a formanyomtatványokat (családi pótlék, anyasági támogatás, GYES, GYET, GYED stb.) a Polgármesteri Hivatal Szociálpolitikai Osztályán ügyfélfogadási időben beszerezhetik.

Az Államkincstár tájékoztatása szerint azok az igénylők, akik az előző évben energia támogatásban (gázár-támogatás, távhőtámogatás) részesültek, postai úton fogják megkapni az igénylőlapot. Akik nem kaptak nyomtatványt, hozzájuthatnak a Városháza Szociálpolitikai Osztályán.

A családtámogatási igényekkel kapcsolatosan az ügyfeleknek 2007. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Dél-alföldi Regionális Igazgatóság Szeged, Széchenyi tér 9. sz. alatti Ügyfélszolgálati Irodához kell fordulni személyesen, vagy postai úton. Postacím: 6720 Szeged, Pf.: 418

Dr. Sztantics Csaba
jegyző

2007. november 23.

A munka dicsérete

Köszönet-oklevelek méltó kezekben

A Szociális Munka Napja alkalmából rendezett ünnepségen a rászorultakért végzett, sokszor áldozatokat követelő helytállást köszönte meg az önkormányzat az ebben a szférában dolgozó munkatársaknak.

A Központi Gyermekélelmezési Konyha ebédlőjében vidám momentummal indult az esemény: a jelmezbe öltözött helyhatósági képviselő, Ollai Istvánné pólyásbabával járult Szirbik Imre polgármester elé. Nagy taps kísérte a spontán produkciót, amikor mulatós zenére táncolt a polgármester a fejkendős asszonysággal.

2007. november 23.

Egy véradó, három élet

Segítenek embertársaikon

A közelgő véradók napja (november 27.) alkalmából hagyományt folytatva köszöntötte a vöröskereszt területi vezetősége, a szentesi kórház vérellátó osztálya és az "Együtt a Véradókért Szentesen" alapítvány a szentesi és környékbeli véradókat, akik már legalább 30-szor nyújtották karjukat. Ők összesen 183-an gyűltek össze a központi konyha ebédlőjében.

2007. november 23.

A régió "leg"-je

Nemes Sándor (képünkön Dr. Molnár Gyulától veszi át a jubileumi jutalmat) 4 évtized alatt 150 alkalommal adott vért, teljesítménye országos szinten is elismerésre méltó, régiónkban viszont ő a listavezető. A korábban a vasútnál dolgozó szentesi férfi elmondta, 18 éves korától jár véradásra, édesanyjától látta a példát. Csak két olyan esztendő volt, amikor a veseköve, illetve lábműtétje miatt nem tudott vért adni, egyébként rendszeresen, évente négyszer gyakorolta ezt a humánus cselekedetet. Egészen mostanáig, hiszen betöltötte a 65. életévét, tehát tovább nem vesznek tőle vért. Büszkén említi viszont, hogy az egész család be van szervezve, nagyobbik fia 80 véradás után hagyta abba, betegség miatt, kisebbik fiát pedig ezen az ünnepségen köszöntötték, mint 30-szoros véradót.

2007. november 23.

Színdarabbal emlékeztek

Erzsébet napján ünnepséggel zárta a katolikus általános iskola névadójának ünnepét. A színházteremi előadás a Szent Erzsébet jubileum alkalmából megrendezett szentesi programok záróeseménye is volt egyben, hiszen pénteken a Kecskés együttes középkori, reneszánsz és barokk zenével kedveskedett a közönségnek. Majd vasárnap és hétfőn szentmisén vehettek részt az arra indíttatást érzők. Végül a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda Diákszínpadjának ünnepi előadását tekinthették meg az intézmény tanárai és diákjai. Ezen az alkalmon is látszott, hogy a tanárok és a diákok egyaránt komolyan veszik - ezt az eseményre küldött levelében Gyulai Endre püspök is megemlítette - névadójuk születésének 800. évfordulóját megünneplését.

Az alkalomra már hagyományosan néptánc bemutatóval, például mezőségi táncokkal és egy újdonsággal készültek a gyermekek, hiszen a nagyközönség előtt először mutatták be darabjukat, mely történelmi eseményeken alapuló kitalált történetet mesélt el IV. Béla királyunk lányáról. A közönség tapsát méltán kiérdemlő produkciók után pedig átadták a Szent Erzsébet Rózsája Alapítvány díjait Csiszár György szülőnek, az alapítvány kuratóriumi tagjának és Gorcsa Beáta gazdasági vezetőnek. Példamutató magatartásáért és tanulmányi eredményeiért elismerésben részesült Gombos Melitta, Debreceni Kiss Helga, Horváth Kornél, Berényi Balázs, Orosz Réka, valamint Jaksa Dalma, akinek rajza egyébként a Szeged-Csanádi Egyházmegye rajzpályázatán egyházmegyei 2. lett. Így alkotása egy kártyanaptáron is szerepel majd.

2007. november 23.

Fodrászverseny - a neten

Számítógéphez kötött világunkban már meg sem lepődünk azon, ha a fodrászoknak is az interneten hirdetnek versenyt. Erre jelentkezett Pálusné Vida-Szűcs Éva is.

Az internetes fodrászversenyt negyedik alkalommal hirdették meg három kategóriában és három versenyszámban. Külön értékelik majd a fodrászok, a tanulók és a mesterek munkáit, illetve a mai női és férfi, valamint a punk-romantic divatot. Ez utóbbiban versenyzik Éva is.

2007. november 23.

A helytörténész pedagógus

Kiemelkedő kulturális és közéleti munkásságáért Kis-Rácz Antalné Szentes Városért-emlékérem kitüntetésben részesült. A város múltja és multimédiás megjelenítése egyszerre izgatja a Petőfi iskola szentesi születésű pedagógusát.

- Szüleim azt mondták: szakközépiskolába kell mennem. Akkor indult az egészségügyi tagozat, s belevágtam, meséli Kis-Rácz Antalné. - Mindig emberekkel szerettem volna foglalkozni, s nagyon jól éreztem magam az egészségügyi iskolában, a miénk volt az első évfolyam. Sajnos, egy allergiás betegség miatt nem mehettem orvosira. Mivel zeneiskolába jártam, megpróbálkoztam a magyar-ének-zene szakkal a szegedi főiskolán, ahova elsőre fel is vettek. Azóta elmondhatom, hogy a Petőfi iskola az első munkahelyem.

2007. november 23.

Néptánc fesztivál

A Tóth József Színházban színvonalas bemutatókkal rendezte meg a VII. Szentesi Gyermek Néptánc Fesztivált a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület november 17-én. Az 5-16 éves táncosokból álló 13 csoportot a dr. Bácskainé Fazekas Márta, Balla Tibor, Bálint József, Forgó Edit, Füsti Molnár Jánosné, Hankó Judit alkotta zsűri a bemutatott 24 produkció után a következőképp díjazta: 1. hely - Dobbantó Néptánc Együttes (Szegvár), 2. hely-Magán Zeneiskola Néptánc Együttese (Makó), valamint Tabán Néptánc Együttes (Békéscsaba), 3. hely-Táltos Néptánc Együttes (Eger) és Jövőnkért Néptánc Együttes (Szentes). Különdíjakat kapott a Zöldág Táncegyüttes (Szentes), a Tengertánc Együttes (Budapest), a DAMO Együttes (Szentes).

2007. november 23.

Mikulás

A művelődési központ idén is meghirdeti a Házhoz megy a mikulás elnevezésű akciót december 5-én és 6-án. Az akcióval kapcsolatban érdeklődni a Művelődési és Ifjúsági Ház portáján, vagy a 63/314-211-es telefonszámon lehet.

2007. november 23.

Ünnepi program

A Rádió Szentes (106,1 MHz) műsora a Rádiós fogadóóra november 28-án, szerdán 10 órakor lesz hallható. A műsor vendége: Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera a közigazgatási osztályvezetője. A műsor témái: Karácsonyi vásár a Kossuth téren, valamint Programok, pályázatok a közelgő ünnepek kapcsán. Az adásban, mint már megszokott dolog, a frissen megfogalmazott problémákra, kérdésekre is szívesen válaszol a vendég.

2007. november 23.

Koncert

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében (Kiss Bálint u. 11.) november 27-én, kedden 18 órai kezdettel az érdeklődők a Brass is the five rézfúvós kvintett műsorát hallgathatják meg. Az együttes Brass Cirkusz címmel ugyanezen a napon általános iskolásoknak is tart előadást a Tóth József Színházban. Műsoron népszerű átíratok szerepelnek rézfúvós hangszerekre.

A kvintett fellépése a 2007/2008-as évad komolyzenei koncertjeinek első állomása. A műsor bérlettel és belépőjeggyel is meghallgatható.

2007. november 23.

Terney Napok

Hagyományosan a Terney Napok keretében emlékeznek meg a középiskolai kollégium névadójáról, azóta, hogy a diákszálló 1994-ben felvette az egykori legendás gimnáziumi igazgató és rajztanár nevét. A múlt héten már 14. alkalommal lezajlott programsorozat minden évben, így ezúttal is Terney Béla sírjánál kezdődött, majd a megemlékezés a kollégiumban kiállítással folytatódott, hiszen az is hagyomány már, hogy egy-egy (művésszé érett) Terney-tanítvány mutatkozik be a kollégiumban. Jarolics Béla szentesi születésű reklámgrafikus immár másodszor volt a rendezvény vendégművésze, most új tiszai tájképeiből, Álmodó Tiszapart címmel rendeztek tárlatot.

2007. november 23.

Versenyfeladat: a karácsony

Általános és szakirányú ismeretek

A múlt hét utolsó munkanapján tartották meg a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolából a keceli versenyre készülő diákok kiállítását. Az országos középiskolai versenyen több 14. évfolyamos tanuló is indulhat a szentesi intézményből, mint már megszokott különböző alkotásokkal.

- A diákok már itthon foglalatoskodnak az előkészületi munkálatokkal, hiszen a versenyre most is különböző installációkat kell vinniük, melyek befejezése Kecelen történik meg. A téma az idei évben is az advent, így különböző, az ünnepkörhöz kapcsolódó adventi koszorúkat és karácsonyi asztaldíszeket kell készíteniük a versenyzőknek - tájékoztatta lapunkat Lászlóné Varga Zsuzsa.

2007. november 23.

Az Európai Unióról

Igaz-hamis?

A megoldásokat postai úton vagy személyesen a Szentes Városi Könyvtár Kht. címére (6600. Szentes, Kossuth u. 33-35.) juttathatják el. A levelezőlapon tüntessék fel nevüket, címüket és telefonszámukat. A helyes megfejtést beküldők között ajándéktárgyakat sorolunk ki. A megfejtésben írják meg, hogy melyik kérdés igaz, illetve melyik hamis.

A megoldások beküldésének határideje: december 7. 18 óra.

Feladatok:

1. Grönland az egyetlen állam, mely kilépett az Európai Unióból 2. A csiga egy uniós irányelv alapján halnak minősül 3. A Skoda szó jelentése: Siker 4. Az Európai Unió az Indiai-óceánig ér 5. A 2012-es olimpiai játékokat Párizsban tartják 6. A máltai sólyom mind a mai napig nagy számban él Málta szigetén 7. Az EU közös himnuszának nincs hivatalosan elfogadott szövege 8. Nyugat-Európa legnagyobb édesvízi tava, a GENFI-TÓ 9. Az instant kávé amerikai találmány 10. A világ legmagasabb hídja a 245 méter magas Millau Viadukt Franciaországban.

2007. november 23.

A nagyhegyi tolvaj

November 14-ére virradóra történt, hogy egy, a fá-biánsebestyéni út mellett található részben bekerített tanyából, illetve az ott lévő fóliatelepről fehérpaprikát lopott ismeretlen tettes. A zöldséget azzal az utánfutóval együtt tulajdonította el, amire a tulajdonosok korábban felpakolták az árut. A járművet később megtalálták a rendőrök, ám a száz ládának, és a benne lévő mintegy 10 mázsa paprikának nyoma veszett. Az okozott kár meghaladja a háromszázezer forintot.

2007. november 23.

Rövid kispaddal

A 2007-2008-as NBI-es női futsal bajnokság 7. fordulójában a szentesi futsal klub női együttese Gödöllőre látogatott. Hosszabb ideje sérülések tizedelik a szentesi csapatot. Ez a legutóbbi vidéki kiránduláson is megmutatkozott, hiszen hét játékossal látogattak Gödöllőre.

Magyar-Bacsa-Milovano-vics-Baksa-Szabó, cserék: Bali, Kiss Á. összeállításban szerepeltek a szentesiek. A hazai gárda 3-0-ra elhúzott. majd a Kurca-parti lányok, asszonyok felálltak a padlóról, s Bali, Milovanovics és Baksa góljaival egyenlítettek. Az utolsó percben egy elkerülhető gólt kaptak a szentesi lányok, s így 4-3-as vereség lett a gödöllői kirándulás vége.

D.V.Z.

2007. november 23.

Lövészet

A Szabadidős Sportklub lövésszakosztálya fiatalok jelentkezését várja. Az edzések helye a klubhelyiség picelőtere (Tóth József u. 28/A.), ahol az edzéseket hétfőnként 17 és 18 óra között tartják. Feltételek: klubtagsági viszony létesítése, a lőtér szabályainak betartása, a 10. életév betöltése. Érdeklődni és jelentkezni a helyszínen lehet hétfőnként 17 és 18, szerdánként 15 és 17 óra között.

2007. november 23.

Pótfűtés

"T. Szerkesztőség! A feleségemmel éppen el akartunk válni, amikor elolvasta az önök cikkét arról, hogy adjunk a házasságunknak egy második esélyt. Ezután meggondolta magát a válással kapcsolatban. Az újság előfizetését azonnali hatállyal felmondom!"

2007. november 23.

Tóni bácsi konyhája

  • Gulyásleves
  • Olasz tészta
2007. november 23.

Pólósok a Fradi után, Újpest előtt

Bár sokáig kiválóan tartotta magát, és remekül játszott, ám a végére elfáradt, és négy gólos vereséget szenvedett a Ferencvárostól a Pendola-Szentes-Elektroglob férfi vízilabda csapata. Az esélyesebbnek tartott zöld-fehérekkel szemben bátran kezdett a Szentes, és Torday révén meg is szerezte a vezetést a hazai csapat. Az első negyedben nem is láthatott több gólt a szép számú nézősereg, annál több Horváth Tamás bravúrt. A mieink hálóőre többször is ziccert hárított, ám ezeket a lehetőségeket a túloldalon nem sikerült gólra váltani, így maradt a soványka előny a második negyedre.

2007. november 23.

A bűvös hatodik hely

Tíztánc Eb után, formációs vb előtt

Bécsben, a tíztánc Európa-bajnokságon döntőbe jutott a László Csaba-Mikes Anna páros, ahol is a hatodik helyet szerezték meg. A magyar bajnok kettős 30 ország versenyzői között érte el ezt a szép eredményt, Csaba tavaly - még előző párjával - szintén 6. volt a kontinensviadalon.

Bejött a papírforma a legutóbbi világbajnoksághoz képest, ahol a 8. helyen végzett Csaba és Anna, a japán és a kanadai páros most kijött előlük, tehát a szentesi páros tartja a hatodik helyet európai szinten. Innen már nagyon nehéz előrébb jutni, hihetetlen teljesítmény kell hozzá, fogalmazta meg véleményét Szatmári-Nagy Szilvia, a Szilver TSE vezetője, aki a helyszínen követte figyelemmel az eseményt.

2007. november 23.

Vereség és győzelem

Kosárlabda NBII

A Szentesi KK NBII-es férfi kosárlabda csapata egy hét alatt újabb két mérkőzést vívott. Az eredmény ötvenszázalékos teljesítmény, egy verség, egy győzelem.

Íme az események időrendi sorrendben. Az első megmérettetésen idegenben - egy korábban elmaradt mérkőzés pótlásaként - az ellenfél Békés csapata volt. Az eredmény 83-80 a békési együttes javára. Az összecsapás indiszponált játékvezetés ellenére szoros játékot hozott, szentesi vereség-gel. Azonban játékképe alapján nem érdemelt vereséget a Kurca-parti alakulat.

A második mérkőzésen hazai pályán fogadták Gyula csapatát. Az eredmény Szentesi KK-Gyula 103-64. Az első félidőben a hazaiak futottak az eredmény után. Majd a szünetről taktikát váltva tért vissza a szentesi legénység, s fordítottak az eredményen. Szinte leiskolázták a vendég gárdát, s óriási fölénnyel nyert a szentesi KK. Az ellenfél sem játszott alárendelt szerepet. Mindent megtett a sikerért, még sem tudott győzni.

D.V.Z.

2007. november 23.

Hiányoztak a gólok

Rangadót játszott, és rangadót vesztett a Honvéd Domino csapata ellen a Hungerit-MetalCom-Szentes női vízilabda gárdája egy héttel ezelőtt a ligeti uszodában. A papíron esélyesebb vendégek 6 percnyi játék után szerezték meg a vezetést, a korábban szentesi színekben is játszó Kisteleki révén, ám Kotova még a negyed vége előtt egyenlíteni tudott. A mieink hálóját már ez első nyolc percben is kiválóan őrző Tóth II Andrea bravúrjai a kisszünet után is folytatódtak. Sőt a válogatott kapusa még büntetőt is hárított. Valószínűleg ő is tudta azt, amit Pengő László, a férficsapat edzője a partról, vagyis, hogy jobbra és félmagasan jön majd a labda.

2007. november 23.

V. Országos Úszóverseny

Az év utolsó szenior úszóversenyét rendezték meg Hódmezővásárhelyen. Ennek megfelelően igen nagy volt az érdeklodés, igen erős mezőny állt rajthoz a kétnapos rendezvényen. A Szentesi Delfin ESC versenyzői szépen helyt álltak. A verseny különdíjai közül a legeredményesebb Csongrád megyei női versenyző díját Felvégi Zsuzsanna vehette át, a legidősebb hölgyversenyzőét Kovács Imrénének nyújtották át.

2007. november 23.

Anikó a döntőben

A hétvégén Debrecenben rendezett felnőtt rövidpályás úszó országos bajnokságon a '94-es születésű Csák Anikó is rajthoz állt az 50 méteres női mellúszásban. A Szentes Városi Úszó Club versenyzője a mezőny legfiatalabb tagjaként az elődöntőben új egyéni csúccsal harmadik lett, ezzel biztosította helyét a döntőben. Idejét tovább javítva a fináléban hetedikként ért célba, 34.95-os egyéni rekorddal. A versenyszámot az olimpiai, - világ és Európa-bajnok Kovács Ágnes nyerte, Anikó már az elődöntőben is vele úszott. Tapasztalatszerzésnek szánta a bajnokságon való részvételt Paulovics Tamás edző, hogy a szentesi úszóreménység testközelből láthassa a válogatott versenyzőket.

D. J.

2007. november 23.

Hónapok telnek evezéssel

Vasvári János - mint ahogy már hírt adtunk róla - arra vállalkozott, hogy evezve átszeli az Atlanti-óceánt. Az általa kiválasztott útvonalat eddig csak 34 ember tette meg egyedül. Vasárnap, azaz november 25-én indul útra Bécsből, s várhatóan csak márciusban érkezik meg céljához, az általa kitűzött 3 ezer tengeri mérföldet teljesítve. Az utazáshoz szükséges Tűzhangya nevű hajót először szárazföldön vontatják ki a portugáliai Sagrasba, ahonnan Rakonczai Gáborral és testvérével kezdi meg az első szakasz leküzdését. Majd a Kanári-szigetekről egyedül folytatja tovább útját, egészen a kijelölt érkezési helyig, Antiguáig.

A teljes távon a helyzet-meghatározásnál hasznos GPS segítségét veszi igénybe, de rendelkezésére áll műholdas telefon is a szárazfölddel való kapcsolattartás megkönnyítésére. - Az utóbbi hónapokban az utazás megszervezése sok időmet lefoglalt, így főként futással készültem a nagy vállalkozásra. Azonban úgy érzem, hogy az alapozási szakasz és az elmúlt hetekben teljesített edzések is biztosítják a sikeres felkészülést, s a próbatétel teljesítését - mondta el lapunknak a szentesi fiatalember, akinek kitartást kívánunk márciusi megérkezéséig.

(lakos)

2007. november 23.

Irodalmi pályázat

A szegvári Művelődési Ház munkatársai irodalmi pályázatot hirdetnek "Mit jelent számunkra a béke és szeretet ebben a személytelen világban? (Emberi érzések a Karácsony közeledtével)" témakörben. Nevezni maximum 5 gépelt oldal terjedelmű prózával, vagy maximum 3 verssel lehet. A műveket nyomtatásban 1 másolati példányban, vagy e-mailben kérik beküldeni. A jeligés pályázaton fel kell tüntetni az alkotó korát és a jeligét, külön lezárt borítékban pedig a jelige megfejtését: szerző neve, címe, telefonszáma, e-mail címe. Aki pályázatát e-mailben küldi el, annak postáznia kell a jelige megfejtését. A borítékra írja rá: "jeligemegfejtés irodalmi pályázat", és a választott jeligét.

Egy alkotó csak egy pályázatot nyújthat be. Nevezési díj pályázatonként 500 forint, mely a kiértesítés, feldolgozás költségeit tartalmazza. A nevezési díjat a pályázat-kiíró Művelődési Házban, vagy rózsaszín csekken kell befizetni a Művelődési Ház címére. (6635. Szegvár, Régiposta u. 1.). További felvilágosítást az intézményben kérhető, hétköznap 14-20, vasárnap 15-20 óráig), vagy a 63/364-816-os telefonszámon. (Nagy Sándorné) E-mail: az edit.56@ freemail.hu.

2007. november 23.

Palántanevelésről

A Király István Kertbarát Kör következő összejövetelét november 26-án, hétfőn 18 órakor tartja a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Az érdeklődők az alkalmon a palántanevelésről és a fajtapolitkáról hallgathatják meg Dobos Ferenc előadását.

2007. november 23.

Gyertyás demonstráció

A Jobbik Magyarországért Mozgalom szentesi tagszervezete a Szentes környéki vasúti szárnyvonalak tervezett bezárása ellen békés demonstrációt szervez. A szimpátia tüntetésre minden felelősen gondolkodó honfitársukat várják, pártállásra való tekintet nélkül. A gyertyás demonstrációt a Nádai Géza téren (a vasútállomás előtt ) november 24-én, szombaton délután 16 órától tartják.

2007. november 23.

Téravató

Egy éve hunyt el Rózsa Gábor (1944-2006) mérnök-muzeológus, akit városvédő és értékmentő munkájáért sokan becsültek Szentesen. A Mozaik Internetes Újság városvédő fórumán ez év áprilisában történt kezdeményezés emlékének megőrzésére, mely szerint a Fridrich fényirda melletti teret róla kellene elnevezni. Az ügy érdekében aláírásgyűjtés kezdődött, majd Móra József képviselő egyéni indítványára a képviselő-testület júniusban határozatot hozott a névadásról.

A civil kezdeményezés november 30-án, pénteken "célba ér": délelőtt 11 órakor ünnepség keretében felavatják a Rózsa Gábor teret, ahol Ráday Mihály és Szirbik Imre emlékezik. Ugyanekkor leplezik le Rózsa Gábor bronz portréját az általa megmentett, és éppen 10 éve felavatott Fridrich fényirda falán.

2007. november 23.

Teniszverseny

Meglepetéssel zárult a Szentesi Tenisz Klub által rendezett Toyota TMAX I. osztályú férfi tenisz verseny. A 100 ezer forint összdíjazású sporteseményen az erős mezőnyben igen izgalmas és küzdelmes mérkőzéseken (az egyik mérkőzés ideje a három órát is meghaladta) át vívta ki a döntőbe jutást az első kiemelt Gödry Botond (IDOM Team) és a negyedik kiemelt Csontos Balázs (SVSE, képünkön balról). A döntő látványos és színvonalas mérkőzést hozott. Az első játszma csak rövidítésben dőlt el, a másodikban pedig Csontosnak elég volt egy break előny megszerzése a győzelemhez. Csontos Balázs (SVSE)-Gödry Botond (IDOM Team) döntő: 7-6; 6-4.

2007. november 23.

Bábjáték

A művelődési központ következő Micimackó bérletes gyerekelőadása a Mazsola című zenés bábjáték. Az eredeti bábfigurákkal a Fabula Bábszínház előadásában színpadra vitt darabot november 28-án, szerdán 10 és 14 órakor tekinthetik meg a gyermekek. Jegyek csak a délutáni előadásra válthatók a színház pénztárában.

2007. november 23.

Karácsonyi népszokások

A nyugdíjasok klubja következő foglalkozását november 30-án, pénteken 14 órától tartja a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A délutánon a karácsonyi népszokásokról tart előadást Bácskai Mihályné ny. tanárnő.

2007. november 23.

Családi események

Született: Bélteki Ferencnek és Fodor Mónikának Csanád, Varga Sándornak és Aranyi Erzsébetnek Dorka, Gyánti Györgynek és Goldea Zsuzsannának Réka Evelin, Rónyai Tamásnak és Józsa Andreának Laura, Túri Attilának és Rácz Tímeának Armand Attila, Varga Arnoldnak és Baranyi Évának Amina nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Finota Rudolf és Fazekas Anikó, Német Zoltán és Balogh Szilvia, Nánássy Péter és Kacziba Krisztina, Nana Mihály és Mezei Nóra.

Elhunyt: Donka Sándor Mihály, Dömsödi Istvánné Szabó Katalin, Szűcs Lajosné Tari Ilona, Gyovai Péterné Atkári Ilona.