2007. november 23.

A helytörténész pedagógus

Kiemelkedő kulturális és közéleti munkásságáért Kis-Rácz Antalné Szentes Városért-emlékérem kitüntetésben részesült. A város múltja és multimédiás megjelenítése egyszerre izgatja a Petőfi iskola szentesi születésű pedagógusát.

- Szüleim azt mondták: szakközépiskolába kell mennem. Akkor indult az egészségügyi tagozat, s belevágtam, meséli Kis-Rácz Antalné. - Mindig emberekkel szerettem volna foglalkozni, s nagyon jól éreztem magam az egészségügyi iskolában, a miénk volt az első évfolyam. Sajnos, egy allergiás betegség miatt nem mehettem orvosira. Mivel zeneiskolába jártam, megpróbálkoztam a magyar-ének-zene szakkal a szegedi főiskolán, ahova elsőre fel is vettek. Azóta elmondhatom, hogy a Petőfi iskola az első munkahelyem.

Már a főiskolai felvételin olyan feladatot kaptam, hogy szentesi gyűjtésű népdalokat énekeljek. Azt hiszem, ekkortól kezdtem Szentes múltjával kapcsolatos gyűjtőmunkámat.

- A '80-as években a NAT bevezetésekor felmerült az is, hogy a tantervekbe a helyi hagyományokat is be kell építeni. Ekkor szerveztem egy akkreditált tanfolyamot a városban, mely várostörténetet, néprajzot ölelt fel. Ez kétkötetes könyv formájában jelent meg szerkesztésemben, a Szentesi Helyismereti Kézikönyv volt az első ilyen jellegű munka. Véges volt a terjedelme, ezért készítettük el a TEAM Számítástechnika Kft.-vel a multimédiás változatát.

Közben megtetszett ez a munka, s felsőfokú informatikusi OKJ-s szakot végeztem. Ezután - még mindig a TEAM égisze alatt - sorra születtek meg a népzenével kapcsolatos CD-k, a millenniumi hangverseny anyagát kiadtuk multimédiás CD-n, továbbá nyelvészeti munkák születtek. Az iskola honlapját is szerkesztem, ebben az iskola múltja és jelene is benne van.

- Évtizedek óta sem nyári, sem téli szünetem nem volt, mert ezt a munkát nem lehet úgy csinálni, hogy most van egy félórám, vallja be. Az egészet át kell látni. Egy idő után az ember alvásigénye 3-4 órára csökken.

A diákok hasznosíthatják a kutatómunka eredményét.

- A helyismereti vetélkedőn, melyből már a nyolcadikat fogjuk megrendezni, a helyismereti kézikönyvet használjuk, de állandóan a polcon van a CD is. Most már DVD-ket adunk ki, mert nem férünk el egy CD-n. Több tantárgy keretében is felhasználhatók, osztályfőnöki, történelem, magyar és énekórákon, az egész tanítás területén.

Nyíri Antal nyelvészeti munkáinak, Szentes földrajzi-vízrajzi neveinek feldolgozásán fáradozik most Zsíros Katalin tanárnő segítségével. Ez egy hatalmas falat. Utána az ének-zene oktatás 50 évének feldolgozása multimédiás DVD-n is sürgető feladat. Távlati terveiben szerepel a város zenei múltjának átfogó felkutatása. Kevesen tudnak például arról, hogy a szentesi múzeum eredeti Bartók-kéziratokat őriz abból az időszakból, amikor itt járt gyűjtőúton. Jó lenne ezeket a gyerekekkel megismertetni - mondja.

D. J.