2007. november 23.

Versenyfeladat: a karácsony

Általános és szakirányú ismeretek

A múlt hét utolsó munkanapján tartották meg a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolából a keceli versenyre készülő diákok kiállítását. Az országos középiskolai versenyen több 14. évfolyamos tanuló is indulhat a szentesi intézményből, mint már megszokott különböző alkotásokkal.

- A diákok már itthon foglalatoskodnak az előkészületi munkálatokkal, hiszen a versenyre most is különböző installációkat kell vinniük, melyek befejezése Kecelen történik meg. A téma az idei évben is az advent, így különböző, az ünnepkörhöz kapcsolódó adventi koszorúkat és karácsonyi asztaldíszeket kell készíteniük a versenyzőknek - tájékoztatta lapunkat Lászlóné Varga Zsuzsa. A szakiskola igazgatója elmondta, hogy általában dobogós helyezéseket érnek el diákjait egyéniben és csapatban is, de számos alkalommal aranyéremmel térnek haza a virágkötőknek és a dísznövénykertészeknek rendezett megmérettetésekről. Legutóbb a kertészeti egyetem által meghirdetett versenyről csapatban a 3. helyezést hozták haza. - Szívfájdalmunk, hogy ebben a tanévben nem hirdetik meg virágkötőknek a szakma kiváló tanulója versenyt. Ezen a megmérettetésen rendszerint több diákunk is indulni szokott. Tavaly iskolánk egyik tanulója szakmunkás bizonyítvánnyal tért haza a dísznövénykertész szakma tanulóinak megrendezett versenyről (így díjazzák a legjobbakat) - mondta el az igazgató.

Emellett sokan jelentkeznek OKTV-re is a szakközépiskolás tanulók közül. Történelemből például egy 11. osztályos versenyző csak néhány ponttal maradt le a továbbjutásról, annak ellenére, hogy a 12.-es témakörök és tananyag is szerepelt a feladatsorban. Biológiából pedig már hagyományosan magas számú az OKTV-re való jelentkezés az intézményben. Ha valaki kertészeti szakirányban kíván továbbtanulni, elengedhetetlen, hogy az egyik legfontosabb alapozó tantárgyat magas szinten ismerje. - Az iskola diákjai emelt- és közép szintű érettségi vizsgára egyaránt jelentkeznek, illetve a fent említettek mutatják, hogy a szakmai versenyek mellett egyre nagyobb szerephez jutnak az általános tanulmányi ismeretekre épülő megmérettetések is. Ezen kívül meghívott előadók és különböző iskolai rendezvények is színesebbé teszik a hétköznapokat. Legutóbb három szakmát felölelő előadást hallgathattak meg a diákok az öntözéstechnikai témakörben. S a tanárok már készülnek a karácsonyi ünnepségre, melyen hagyományosan ajándékkal lepik meg tanítványaikat. Azonban továbbra is hangsúlyt fektetünk arra, hogy plusz képzettséget is szerezzenek a "barthások". A kertész-növényvédő technikusok megkaphatják a feltételes forgalmú növényvédő szerek vásárlásához szükséges "zöldkönyvet", külön tanfolyami képzés nélkül. Emellett pedig vontatóvezetői tanfolyamon is részt vehetnek, igaz önköltséges alapon - mondta el Lászlóné Vargha Zsuzsa, aki arról is szólt, hogy a lakosság részére is terveznek megújító tanfolyamot a "zöldkönyvhöz".

Cseh-Lakos