2007. november 23.

Egy véradó, három élet

Segítenek embertársaikon

A közelgő véradók napja (november 27.) alkalmából hagyományt folytatva köszöntötte a vöröskereszt területi vezetősége, a szentesi kórház vérellátó osztálya és az "Együtt a Véradókért Szentesen" alapítvány a szentesi és környékbeli véradókat, akik már legalább 30-szor nyújtották karjukat. Ők összesen 183-an gyűltek össze a központi konyha ebédlőjében.

A véradás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, az ünnepi beszédekből is ez világlott ki.

- Három megye tíz vérvevő helyén évente összesen 65 ezer egységnyi teljes vért veszünk le, ebből a régióközpontban korszerű módszerrel 3 alapvető készítmény lesz, ezért szól így a szlogenünk: "Adj vért és ments meg 3 életet!" - mondta dr. Szekeres Veronika régióigazgató főorvos, aki arra is büszke, hogy el tudták érni a 30-szoros véradók vizitdíj mentességét.

Szirbik Imre polgármester kivételes, nagyszerű embereknek nevezte a véradókat, akik nem azt mérlegelik, kapnak-e érte ellenszolgáltatást, hanem hogy ezzel segítenek. Megemlítette: a város fürdőbelépővel is jutalmazza a véradást, több ezren éltek is már a lehetőséggel.

Dr. Molnár Gyula elnök az alapítványról elmondta: 1990-ben alakult az országban egyedülálló módon 200 ezer forint alaptőkével, mely mára 4 millióra nőtt, s idén 200 ezer forint jött össze a felajánlott adó 1 %-okból. Ezt az összeget és a törzstőke hozadékát, összesen félmillió forintot osztottak ki az ünnepségen. Hárman vehettek át kitüntetést kiváló véradásszervezői munkájukért: Fróman Róbert Árpádhalom, Szabó István Derekegyház polgármestere és Joó Károly-né, a nagymágocsi kastélyotthon vezetője. Vért ugyan nem ad az igazgatónő, hiszen rá azt mondják, inkább kapnia kellene, de lehetőséget teremt, hogy mások adhassanak. Joó Károlyné azt is elmondta lapunk érdeklődésére: egy elhunyt kolléganője tiszteletére szervezik a véradást a településen minden nyáron, melyen részt vehetnek a kastélyotthon és a község lakói is, egy-egy alkalommal 30-50 ember ad vért. A meggyőzés az eszköze, árulta el, de tapasztalata szerint, aki érzi ennek súlyát, azt nem nehéz rávenni.

Ezután a kerek jubileumhoz érkezett, sokszoros véradókat köszöntötték. Nagyon nagy tapsot kapott Nemes Sándor, amikor 150-szeres véradóként szólították, hogy átvegye a jutalmát. Következtek a további "legek": Török József és László Sándor 130 véradásnál jár, 110-szer adott vért Bencsik Szilveszterné, Galambosi Kálmán és Szeles János. Százszor nyújtotta már karját Magyar György és Baranyi László, utóbbi a véradók nevében mondott köszönetet, mindenkinek, akik megtanították arra, hogy adni jó.

D. J.