XXXVII. évfolyam 12. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Rangos utazás
 

2006. március 24.


Jellegzetes szentesi termékeket kínáltak az expón.


Március 16-19-e között rendezték meg a 29. Utazás kiállítást az Expo területén. Hazánk legrangosabb, s Közép-Európa egyik legnépszerűbb turisztikai rendezvényén Szentes a B pavilonban - immár hagyományosan - Csongráddal együtt 40 négyzetméteren várta a látogatókat.

Az elmúlt években a sportuszodát, a tiszai strandot és a gyógyfürdőt, mint egészségturisztikai és élmény lehetőséget hangsúlyozta a stand dekorációja, míg idén is a városias, mégis régi stílust ötvöző "zsindelytetős ház" készült el, melynek "ablakait" szentesi képek helyettesítették. Új lehetőségként - mint kiajánlás - helyt kapott a programban a Megyeháza, valamint a falusi turizmus, a horgászat, a vadászat.

Erre az alkalomra készült egy új magyar nyelvű, a várost és kistérségét bemutató kiadvány. Nagy sikere volt a kihelyezett szentesi zöldségkompozíciónak is, amellyel az itteni hungaricumokat népszerűsítették. Az Árpád Agrár Zrt. zöldségfélékkel (fehér- és zöldpaprika, paradicsom), míg a Hungerit Zrt. díjnyertes sonka kóstolóval kedveskedett a stand látogatóinak.

- Meglehetősen sokan érdeklődtek a város iránt - tájékoztatta lapunkat Mészáros Zsuzsanna idegenforgalmi referens.

- Közel ötezer Szentes és térségét bemutató kiadvány fogyott el. Véleményem szerint a tavalyinál sokkal sikeresebb volt a rendezvény. Voltak visszatérő vendégek, voltak, akik először szeretnének idelátogatni. A kiállítással, kiadványainkkal igazából a családokat szeretnénk megcélozni, de a programokban gondoltunk a nyugdíjasokra és a fiatalokra is.

 


 

Szentesé a Petőfi
 Sokadszorra igazságosan

2006. március 24.


A szentesi önkormányzat jogosan élt elővásárlási jogával a Petőfi Szállóval kapcsolatban. Az ítéletet a Fővárosi Bíróságon mondták ki. A képviselő-testület március 17-ei ülésén Szirbik Imre polgármester jelentette be a legújabb fejleményt.


Bővebben


 

Fiatalkorúak riogattak a bombával
 

2006. március 24.


Hétfőn délután újabb bombariadó volt a városban, rövid időn belül immár negyedik alkalommal. A telefonáló 16 óra körül azzal a hírrel hívta fel a szentesi rendőrkapitányságot, hogy 75 perc múlva bomba robban a buszpályaudvaron. A járőrök szinte azonnal megjelentek annál az utcai telefonfülkénél, ahonnan a bejelentés érkezett. A fülke közelében egy négy fős, fiatalokból álló társaságot igazoltattak a rendőrök, akikre több okból is a gyanú árnyéka vetült. Mindenekelőtt ellenük szólt az a rendőrségre érkezett bejelentés, miszerint a bombariadó "meghirdetése" után a társaságot egy telefonfülkétől látták távozni. A fülkében viszonylag nagy mennyiségű napraforgóhéjat találtak a rendőrök, csakúgy, mint a négy fiatal ruházatának zsebeiben. A rendőrségi kihallgatások során kiderült, hogy a társaság a négyből három bombariadóval nagy valószínűség szerint kapcsolatba hozható. Ellenük közveszéllyel fenyegetés miatt indulhat büntetőeljárás, amiért akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatók. Amennyiben bűnösnek találja őket a bíróság, akkor a téves bombariadóval megkárosítottak polgári peres eljárásban kérhetnek kártérítést. Ráadásul, ha ezen cselekményekről bebizonyosodik, hogy a köznyugalmat súlyosan megzavarták, akkor még komolyabb büntetés néz ki a telefonálóknak. Márpedig egy lakóház, vagy a buszpályaudvar kiürítése minden, csak nem a köznyugalom megőrzésének élenjáró példája.


Bővebben


 

Várjuk a tavaszt
 

2006. március 24.


Az évszakhoz képest kissé hűvös, szeles, ámde napsütéses időben tartottai idei tavaszköszöntő ünnepségét az önkormányzat a Kurca ligeti szakaszán lévő Eszperantó fahídnál. A köszöntő ma már hagyományosnak számít, hiszen hetedik alkalommal próbálják ezzel is előcsalogatni a jó időt. Szirbik Imre polgármester és a Szent Anna utcai óvodások (képünkön) egy szál virágot dobtak a Kurca vizébe, jelképesen köszöntve ezzel a meteorológiai tavaszt március 21-én.

 


 

Fel fogunk nőni?
 

2006. március 24.


"Csak az Isten irgalma segít rajtunk." Azaz a magyar népen. Ez év elején ily szavakkal fordultak a katolikus püspökök a katolikus hívek felé. Magam is így gondolom. De még azt is gondolom, hogy ez intelmet a magyar történelmi egyházak vezetői közösen is megfogalmazhatták volna. Hogy még hatásosabb legyen. Netán még politikai súlya is valamivel megnövekedhetett volna.

Mindenek előtt azonban az a fontos, hogy a megszólított keresztények tényleg el is higgyék, hogy elsősorban Istenben kell bízniok. Persze nem vakmerő bizakodással, hanem úgy, ahogy erre példát adott nekünk halála előestéjén Jézus úr, mikor ezt mondta: "...mindazonáltal ne úgy legyen, ahogy én akarom, hanem, ahogy Te!"


Bővebben


 

Az ellenzék a Tyúkpiac térre szorult
 Botrányos választás 1931-ben (I.)

2006. március 24.


Népgyűlés a Tyúkpiac téren (1931)

Helytörténeti kutatásaim során több korszak országgyűlési választási gyakorlatába nyertem betekintést. A Választások a múltban című sorozatomban - amelyet 2002-ben közölt a Szentesi Élet - a dualista időszakot vettem számba. Ezúttal egy 75 évvel ezelőtti képviselőválasztás eseménytörténetét szeretném ismertetni, egyáltalán nem követendő példaként, hanem inkább elriasztásnak, okulásnak szánva. Megítélésem szerint, Szentes történetében ez volt az egyik legcsúfondárosabb képviselőválasztás, amely minden olyan alantas eszközt, fondorlatot felvonultatott, melyek méltán felháborították a választási jogukkal élni kívánó szentesi polgárokat.


Bővebben


 

A megyei "aranycsapatban"
 

2006. március 24.


Március 11-én, szombaton tartották Makón a Zrínyi Ilona Matematika Verseny megyei/területi eredményhirdetését.

A MATEGYE Alapítvány 3-8. évfolyamon 15-15 versenyzőt hívott a Hagymaházba színvonalas kulturális műsorral egybekötött programjára.

Városunkból 20 tanuló vett részt e rangos díjkiosztón: 3 tanuló a Kiss Bálint, 8 tanuló a Koszta József, 9 tanuló a Szent Erzsébet iskolából.

A szentesiek eredményei: Egyéni, 4. évf.: 3. Sipka Bernadett (felk.: Vigh Dánielné), 6. évf.: 2. Mihály Mirtill (felk.: Papp Mária). Ők a megyei "aranycsapat" tagjai, ők képviselik városunkat, megyénket az országos versenyen.

Csapatverseny, 4. évf.: 1. Szent Erzsébet isk. csapata (Janó Bence, fk.: Kovács Nóra, Sipka Bernadett, fk.: Vigh Dánielné, Vincze Zsolt, fk.: Kovács Nóra).

6. évf.: 1. Kiss Bálint isk. csapata (Juhász B. Bernadett, Kaszanyi Enikő, Martinka Mátyás, fk.: Kósa Ágnes).

A MATEGYE Alapítvány eredményes felkészítő munkájáért elismerésben részesítette Kósa Ágnes és Papp Mária tanárnőket.

Vigh Dánielnén városi munk.köz.vez.

 


 

Vendégünk volt Hegedűs Géza
 Évfordulók - 2006

2006. március 24.


90 éve,
1916. március 18-án 76 éves korában elhunyt Dósa Elek (1840-1916) gimnáziumi tanár, aki 1866-tól 1898-ig oktatta a latin, görög és magyar nyelvet a szentesi főgimnáziumban.

110 éve,
1896. március 20-án id. Temesváry Antal, a II. 48-as Népkör elnöke mozgalmat indított Balogh János polgármesterré választása érdekében. Mivel a Függetlenségi és 48-as Párt hivatalos jelöltje Burián Lajos lett, Temesváry kilépett a pártból, bejelentve, hogy mindent elkövet Balogh megválasztásáért. Ennek jegyében szövetségre lépett a helyi kormánypárti képviselőkkel.

20 éve,
1986. március 20-án Szentes vendége volt Hegedűs Géza író, irodalomtörténész. Délelőtt a Horváth Mihály Gimnáziumban rendhagyó irodalmi órát tartott a modern dráma kialakulásáról; délután pedig a Helyőrségi Művelődési Otthonban szerepelt Évezredek katonaerényei c. előadásával. - A Művelődési és Ifjúsági Ház meghívására Szentesre látogatott dr. Czeizel Endre, az orvostudományok doktora, aki Családtervezés és genetika c. előadása után válaszolt a megjelent érdeklődők kérdéseire.

135 éve,
1871. március 22-én beiktatták Csongrád vármegye főispáni hivatalába kiszombori Rónay Lajost.

70 éve,
1936. március 22-én megalakult a Magyar Gazdák Országos Lovas Egylet szentesi fiókegylete.

85 éve,
1921. március 23-án 77 éves korában elhunyt Burián Lajos (1844-1921) ügyvéd, volt városi főügyész, 1893-1896 közötti polgármester, a Szentesi 48-as Népkör elnöke. (1945-ben utcát neveztek el róla Szentesen.)

120 éve,
1886. március 24-én született Takács Antal (1886-1971) földmunkás, 1910-től a helyi földmunkásszövetség és SZDP vezetőségi tagja, a munkáskönyvtár kezelője, 1918/19-ben a Munkástanács tagja. A Tanácsköztársaság bukása után Romániába internálták. 1921-től ismét bekapcsolódott a mozgalmi életbe; a kortársak szerint a szentesi munkásmozgalom egyik legnépszerűbb vezetője volt.

Összeállította: Labádi Lajos

 


 

Gondolatok
 

2006. március 24.


Egy időben irigyeltem a modern Izrael népét. Természeti kincsek nélkül is gazdasági nagyhatalomnak számítanak. Voltaképpen egyetlen kincsük van: a szürkeállomány. Azóta felfedeztem, hogy a magyar nép sem szűkölködik értelem dolgában: számos magyar Nobel-díjassal dicsekedhetünk, sok kiváló magyar diák szerepel világversenyeken, a sakkban is jól szerepelünk. Világhírű a magyar bor, a magyar búza, a magyar szalámi és még mi minden. Mi lehet az oka, hogy mégsem vagyunk nagyhatalom? Te tudod?

Sokan csak a szellemi munkát becsülik. A fizikai munka rangja jócskán elmarad a közvéleményben. Én őszintén nagyra becsülöm az okos kétkezi és szorgalmas munkásokat. Mondd, hogy nem vagyok egyedül!

Brecht után szabadon: "Szerencsétlen az az ország, amelynek vezérre van szüksége." Tábornokra és katonákra. De még mennyire az!

Furcsa nép vagyunk? A szomszédainkkal megbékültünk, most már egymás ellen kell fordulnunk? Magyar a magyart túrná ki a hazából, még a magyarságából is? Azt szeretném, ha mindnyájan énekelnénk (és nem csak hallgatnánk) a Himnuszt meg a Szózatot, mint március 15-én. Ha mind magyarok vagyunk.

A csendes többség szeretetre vágyik. Ha már keresztyének vagyunk. Gondolom, te is kedves olvasó. Én májusi napfényről álmodom.

Dr. Imre Ernő

 


 

Segítettek a ruzsaiaknak
 

2006. március 24.


Március 7-én a háza és minden értéke elpusztult a nyolc gyermekes ruzsai Turcsik családnak. Tanyájuk kiégett, ők az ablakon keresztül menekültek, és a várandós édesanya egyik gyermekének mentése közben másodfokú égési sérülést szenvedett - tudhattuk meg a híradásokból.

Akkor azzal a kéréssel fordultak a környék lakóihoz, hogy segítsenek nekik bútorokhoz és ruhaneműkhöz jutni, mert mindenük a lakásban égett.

Ezt a kérést hallotta Ollai Istvánné képviselő is, aki a család megsegítésére indult. Több zsáknyi ruhaneműt, tisztító- és tisztálkodó szereket, ágyneműket, játékokat vitt Ruzsára a gondozási központ autójának segítségével március 20-án.

Turcsikné Erika, - aki júliusra várja kilencedik gyermekét - elmondta, hogy az ajándékba kapott ruhaneműket először átnézik, és amelyekre nincs szükségük, azt a ruzsai családsegítő központnak adják, mert ők tudják, még kinek tudnak segíteni a környékben.

Papp János, Ruzsa polgármestere az ajándékok átadásakor elmondta, hogy köszöni Szentes lakosainak a segítséget, és külön megköszöni Ollai Istvánné segítségét.

Kép és szöveg: Vidovics

 


 

Épül a Művészetek háza
 

2006. március 24.


Ilyen volt. Milyen lesz? (Fotó: Vidovics)


A szentesiek gólyásház-ként emlegetik azt a Petőfi utcai épületet, amelyen a napokban megkezdődtek a felújítási munkálatok.

A kéményén már régóta ott a fészek, ahová tavasszal visszatérnek a költöző madarak. Igaz, tavaly nyáron - ki tudja, miért? - nagyon hamar üressé vált a fészek. Maga a ház több mint tizenöt éve lakatlan. Miként azt már lapunkban megírtuk, az önkormányzat a Phare-CBC határon átnyúló gazdaságfejlesztő pályázaton 75 millió forint támogatást nyert a Művészetek házának kialakítására. A közös pályázat a romániai Újszentes vezetőivel készült el, minek eredményeként a felújítás után újszentesi kézművesek alkotásai is helyet kapnak benne.

A kivitelező szarvasi székhelyű Integrál Rt. a napokban kezdte meg a munkát. Lebontották a tetőt, letisztították a falakat, látható, hogy az épület téglával rakott része elég masszív. Mivel maga az épület műemlékként jegyzett, helyreállítására fokozott figyelmet kell fordítani. Az 1842-ben épült klaszszicista stílusú házon a műemlékvédelmi jogszabályok eleve nem tesznek lehetővé lényeges átalakítást, így korhű állapotában állítják azt helyre. Miként Mészáros Zsuzsanna idegenforgalmi referenstől megtudtuk, népművészek vehetik majd birtokba az épületet, ahol kismesterek műhelyei és bemutatótermei kapnak helyet. A terveknek megfelelően keramikusok, hímzők, csipkeverők, fafaragók és gyékényesek alkotásaival ismerkedhetnek meg az oda látogatók.

A munkák befejezési, illetve a helyreállított épület átadásának időpontja augusztus 31. Máris várják azt a napot, mivel szeptemberben már kiállítást szeretnének ott rendezni. Többen is érdeklődnek, mi lesz a gólyafészekkel. Mint hallottuk: az is megmarad. Vele együtt várják a költöző madarakat is.

(lovas)

 


 

Számon kért ígéretek
 A Fidesz önállóan kormányozna

2006. március 24.


Kampánykörútján Szentesre érkezett Varga Mihály, a Fidesz alelnöke. Az Orbán-kormány pénzügyminiszterének hétfői fóruma az ún. elszámoltató kampány része volt.


Bővebben


 

Angolverseny a Klauzálban
 

2006. március 24.


A Klauzál Gábor Általános Iskolában rendezték meg a területi angol szépkiejtési versenyt. Két korcsoportban (7-8. osztály és 5-6. osztály) számos iskolából jelentkeztek versenyzők. A középiskolai nyelvtanárokból és az Oxford Kiadó területi képviselőjéből álló zsűri döntése alapján a következő eredmények születtek.

5-6. osztály: 1. Hervay Gergő - Koszta József Ált. Isk. (felkészítő nevelő: Kovács Ágnes) 2. Takács Gergő - Petőfi Sándor Ált. Isk. (felkészítő nevelő: Szemerédi Beáta) 3. Molnár Dóra - Szent Erzsébet Katolikus Ált. Isk. (felkészítő nevelő: Bakai Tímea)

7-8.osztály: 1. Lakatos Donatella - Horváth Mihály Gimnázium (felkészítő nevelő: Dr Sternné Fejér Márta) 2. Bertus Noémi - Horváth Mihály Gimnázium (felkészítő nevelő: Dr Sternné Fejér Márta) 3. Szél Szemirámisz - Szent Erzsébet Katolikus Ált. Isk. (felkészítő nevelő: Szabó Veronika)

Ekkor került sor az idegen nyelvi könyvtárunk által meghirdetett angol nyelvi olvasási verseny eredményhirdetésére is. A tanulóknak Mark Twain Huckleberry Finn című könnyített olvasmányát kellett angol nyelven elolvasni és az ehhez tartozó feladatokat megoldani. A legeredményesebb olvasó diákok a következők:

1. Apró Petra (Horváth Mihály Gimnázium) 2. Illés Boglárka Koszta József Általános Iskola 3. Sipos Debóra (Klauzál Gábor Általános Iskola) és Antal Zsanett (Koszta József Általános Iskola)

A versenyzők díjazásáról az Oxford Könyvkiadó és iskolánk gondoskodott.

Molnárné Szalai Edit igh.

 


 

A kisemberek érdekeit képviselik
 

2006. március 24.


Thürmer Gyula Szentesen kampányolt (Fotó: Vidovics)


Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt országos elnöke megyei kampánykörútja során városunkban tartott sajtótájékoztatót március 22-én délután a Páterház Étteremben.


Bővebben


 

Ötven százalék fejlesztésre
 A város költségvetéséből

2006. március 24.


Városok esetében is alkalmazható olyan mérce, hogy mennyire kényelmes, komfortos benne az élet és a mindennapi szolgáltatások milyen színvonalon felelnek meg az általános igényeknek. Nos, ebből a szempontból a helybeli lakosság az idén is megtapasztalhatja a város fejlődését, amely a kerületekben, a lakónegyedekben, sőt a peremrészeken is érződik majd.


Bővebben


 

A gazdaság gondjairól
 

2006. március 24.


Az Országgyűlés gazdasági bizottságának alelnökeként napi kapcsolatban van a vidéki vállalkozókkal La-torcai János. A KDNP országos választmányának elnökét időről-időre fórumokra hívják, így múlt héten a megyében több településen is járt, városunkban az iparban tevékenykedő vállalkozókkal folytatott eszmecserét.

Latorcai sajtótájékoztatón említette: fontosnak tartja, hogy országjáró útjain tapasztalatokat szerezzen, az ezek alapján készített elemzéseket veti össze a statisztikai adatokkal. Úgy látja, a vállalkozásoknak sok nehézséggel kell megküzdeniük, hogy a nemzetközi és a hazai versenyfeltételekkel szemben talpon maradhassanak. A mikro- és középvállalkozások legnagyobb problémájának a tőkehiányt nevezte. Továbbá a körbetartozást, az ebből fakadó eladósodást, de a csőd-és felszámolási eljárások száma is nőtt. Latorcai szerint ahhoz, hogy az országnak biztos jövőképe legyen, 50-55 %-ra kellene emelni a foglalkoztatottak arányát, ez 5 és félmillió embert jelentene. De ez is a cél: munkahelyeket teremteni. S hogy azt mivel lehet elérni? Ez - ahogyan tapasztalta - összecsengett a vállalkozók elképzeléseivel: vissza nem térítendő támogatásokkal, az élő munka terheinek csökkentésével. Abban reménykednek, mondta a politikus, hogy a megcélzott 10 %-os járulékcsökkentés már önmagában foglalkoztatási többletet jelent. Az áttöréshez a következő négy évben legalább 500 ezer fővel kell növelni a dolgozók számát, fejtette ki. Azonban érdekeltté kell tenni a munkavállalót is, itt említette Latorcai, hogy a részmunkaidős foglalkoztatás nyugdíjszerző időszak lehetne. A szakképzésben is alapvető lépésváltásra van szükség. Szerinte ugyanis tarthatatlan, ahogy nő a pályakezdő munkanélküliek száma. Fel kell mérni, mire van szüksége az országnak munkaerőben. A tovább- és átképzési struktúrát is szükséges lenne átalakítani, hogy az 50 és 62 év közöttiek számára is ésszerű alternatívát kínáljon. Ehhez adókedvezményeket kell adni, hogy a vállalkozó érdekelt legyen a nyugdíj előtt álló korosztály foglalkoztatásában.

Szentest 1965-1966-ban, amikor itt katonáskodott, polgáriasult városnak ismerte meg Latorcai, ezért a minap meglepődött a Haszon című magazint olvasva, hogy a város a hivatalos statisztikai adatok alapján gazdasági fejlődés, életszínvonal tekintetében teljesen azonos szinten van szülőfalujával, Gyomaendrőddel.

D. J.

 


 

Ki szállhat fel a kisvonatra?
 Olvasói levél

2006. március 24.


Ötödik éve, minden évben több és több résztvevőt vonz a télbúcsúztató karnevál. Jólesik a szürke téli napok alatt (vagy után) egy kis vidámság, felszabadultság.

Évente a Szentesi Élet hasábjain hívja meg az egész város lakosságát a polgármesterünk, kérve, hogy aki tud, jelmezt viseljen. Úgy látszik, hogy a nyílt levelet aláíró hat önkormányzati képviselő nem olvassa a Szentesi Életet, esetleg az önkormányzati ülésen szóba kerülő rendezvény szervezésekor nem voltak jelen.

Mikor öt éve először felvette Szirbik Imre a "szoci-maci" jelmezt, nem reklamáltak, de a példáját sem követték. A képviselő uraknak több kisgyermekük és unokájuk van, gondolom, hogy velük együtt jelmezben részt vehettek volna a rendezvényen. Nagyobb népszerűségnek örvendhetnének, mint így inkognitóban leskelődve.

Rébeli Sz. Tamás dr. a Délvilágban megjelent cikke után, amiben reklamálta, hogy az édesapját külön levélben miért nem hívták meg (ebben szerepelt az elvbarát) vártam, hogy mivel támadják ismét a polgármestert, amiért merészelt képviselőjelölt lenni.

Két évvel ezelőtt Strasbourgban Rébeli dr. is tagja volt annak a delegációnak, akik átvették az Európa diplomát, az egyetlen magyar város részére. Utána nem írt az újságban cikket arról, hogy ott is csak a "sertés ügyeiről" ismerik Szirbik Imrét?

Úgy látszik nagyon savanyú a szőlő. Még van 3 hét a választásokig, fér bele mocskolódás.

Tényleg "felháborító", hogy a város pénzén, a város lakóinak - kicsiknek és nagyoknak - 2 nap felhőtlen szórakozást "merészelt" szervezni a polgármester, a fenti képviselő urak külön írásos engedélye nélkül.

Kis Sándorné - Szentes

 


 

Események nyomában
 Díjnyertes sajtófotók

2006. március 24.


Baráti beszélgetés: Szurmik Zoltán, Szabó Csaba és Riskó Gáspár. (Fotó: Vidovics)


Szabó Csaba organista művész ajánlotta az érdeklődőknek Riskó Gáspár fotóit a Művelődési és Ifjúsági Házban. Mint mondta, örül a felkérésnek és örül annak, hogy Gáspár nem természetfotós. Számára ugyanis a természet nem megörökíthető, hanem átélhető.


Bővebben


 

Linda, a díjhalmozó
 Sikere miatt Franciaországba utazhat

2006. március 24.


Francia nyelven aratott sikereket egy szentesi diáklány. Kiss Linda, a Boros Sámuel szakközépiskola végzős tanulója az elmúlt két hétben két országos francia dalversenyen is a legjobbnak bizonyult.


Bővebben


 

Tízéves a Zöldág (1.)
 

2006. március 24.


A Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület néptánc és asztalitenisz szakosztályai eredményesen zárták a 2005. esztendőt. A néptánc szakosztály életében az év kiemelt rendezvénye volt a Szenyéri Dániel Emléknapok sorozat.

Ezeken a sokak által ma is emlegetett kiváló szentesi tekerősre emlékeztünk 120. születésnapja alkalmából.


Bővebben


 

Adó-info
 Törőcsik Norbert rovata

2006. március 24.


Felnőttképzési kedvezmény


Mértéke a felnőttképzési szerződés alapján az adóévben fizetett képzési díj 30 százaléka, de legfeljebb évi 60 ezer forint. Az adókedvezmény alapját és összegét az oktató intézmény által kiállított igazolás bizonyítja, feltéve, hogy a befizetésről kiállított, költségelszámolásra alkalmas bizonylaton, számlán az igazolás kiadásának tényét feltüntette. Az adókedvezményt a felnőttképzésben részt vevő magánszemély, házastársa, szülője, nagyszülője vagy testvére veheti igénybe akkor, ha a kiállító az igazoláson a felnőttképzésben résztvevő magánszemély kérésére befizetőként feltüntette. Az igazoláson csak egy magánszemély tüntethető fel befizetőként


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2006. március 24.


  • Gombás burgonyaleves
  • Esterházy rostélyos
  • Tavaszi koktél


Bővebben


 

A Szeged is fejet hajtott
 

2006. március 24.


Két mérkőzést játszott az elmúlt héten a Legrand-Szentesi VK férfi vízilabdacsapata. A hétközi bajnokin 17-7-es vereség lett a budapesti utazás eredménye, az Újpest esélyt sem adott a mieinknek. Szombaton megyei rangadó várt itthon a Legrandra. A Szeged elleni derbiknek mindig különleges az atmosztférája, így volt ez most is. A papírforma alapján a vendégek tűntek esélyesebbnek, annál is inkább, mivel ők a legjobb négy közé jutásért hajtanak...


Bővebben


 

Fogathajtásból ötös
 A megye lovassportjának helyzete

2006. március 24.


Az ifjúsági ház adott otthont a Csongrád Megyei Lovas Szövetség évzáró közgyűlésének. Farkas Sándor, a megyei, valamint az országos lovas szövetség elnöke az országos lovassport tavalyi teljesítményét értékelte. A lovas szakemberek képzéséről is beszélt. Fugli Károly, az Országos Lovas Szövetség főtitkára a felmerült problémákra válaszolt.


Bővebben


 

Talpra álltak a hajrában
 

2006. március 24.


A csúcsrangadó után is őrzi első helyét a futsal NB I-ben a Legrand-Szentes csapata. Hétfőn este a Magyar kupa győztese, a Gödöllő otthonában vendégeskedett a Legrand, amely kedvezőtlen előjelekkel kezdte a találkozót, hiszen meglehetősen későn érkezett meg a gárda a mérkőzés helyszínére, így mindössze fél óra maradt a gyúrásra és a bemelegítésre. A Gödöllő magabiztosan kezdte a játékot, az első félidőben 2-0-ra, a második játékrész elején már 4-0-ra vezettek a hazaiak. Koncz Zsolt, a Legrand játékos edzője elmondta, hogy az első 12 percben nem találták helyüket a pályán, később azonban fokozatosan belelendültek a játékba. Aztán pedig jött a káprázatos hajrá, Koncz, Varga Róbert és Kiss Krisztián két gólja, amelyekkel végül pontot hozott el Gödöllőről a Szentes. Sajnos Szarvas Zsolt a kiállítás sorsára jutott, így neki ki kell hagynia a hétfői, kanárik elleni hazai találkozót. Koncz szerint nehéz mérkőzésre lehet számítani, hiszen a jelenleg negyedik Kanárikat ragyogó egyéni képességű játékosok alkotják. A bajnoki tabella élén a Legrand-Szentes áll 39 ponttal, második a Gödöllő 38, harmadik az Aramis 37, negyedik a Kanárik 31 ponttal. A Legrand-Kanárik mérkőzés hétfőn este 20 órakor kezdődik a Dr. Papp László Sportcsarnokban.

H. V.

 


 

Ezüst Székkutasról
 

2006. március 24.


Négy csapatos labdarúgó tornán vettek részt a Szentesi LTE 1995-96-os születésű fiataljai Székkutason. A vendéglátókon és a mieinken kívül a nagymágocsi és a fábiánse-bestyéni gárda lépett pályára a körmérkőzéses megmérettetésen. A Szentes a Fábiánse-bestyénnel gól nélküli döntetlent játszott, a hazaiakat 1-0-ra, a Nagymágocs csapatát pedig 2–1-re verte, és csak rosszabb gólkülönbséggel szorult a dobogó második fokára. A torna gólkirálya az a Puskás Bence lett, aki az egyik találatát a félpályáról eleresztett lövése után ünnepelhette. A SZLTE labdarúgói heti öt edzéssel készülnek a tavaszi folytatásra.

H. V.

 


 

Sakk
 

2006. március 24.


Lejátszotta az 5. fordulót a megyei I. felnőtt és ifjúsági sakkcsapat. A mérkőzések eredményei: Röszke SE-Szen-tesi Spartacus SK (felnőtt) 6-4, Röszke SE-Szentesi Spartacus SK (ifjúsági) 0-3. Győztesek: dr. Makay Andor, Kibi-cher László, Toókos Ferenc, Kondor Dániel, Bardóczi János, Koplándi Tamás. Döntetlenek: Zenovitz Ottó, Ágoston Béla.

 


 

Győzelem idegenben
 

2006. március 24.


A 9. fordulót rendezték meg a sakk NB II. Tóth László csoportjában. A Szentesi Spartacus SK csapata Szolnokra utazott, s a vendéglátó Met-róép. Szolg. SE sakkozói ellen 6,5-5,5 arányban nyertek. A győztes játszma Fábián Nagy Sándor, Mészáros Imre, dr. Makay Andor és Nagy Géza nevéhez fűződik. Döntetlent játszott: Csala Imre, Vámos Viktor, Papp József, Hajdú Balázs, Hajdú István.

A 11 csapatos tabellát a TÁKISZ SZSE gárdája vezeti 61,5 ponttal, a szentesieknek 37,5 pontjuk van, ami a 10. helyhez elegendő. A Szentesi Spartacus SE sakkozói legközelebb a karcagiakat fogadják. A mérkőzés április 9-én lesz a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

 


 

Klauzálos diákolimpia
 

2006. március 24.


A közelmúltban a Klauzál Gábor Általános Iskolában rendezték meg a diákolimpia Szentes város és környéke sakk döntőjét. 12 csapat nevezett a versenybe, amiben 48 általános iskolás gyerek vett részt.

A következő eredmények születtek, felső tagozatos fiúknál: 1. Klauzál isk. csapata (Korbel Alex, Bistyei Krisztián, Hercz Pál, Székely Kornél, Hegyi Noel), 2. Forray isk., Szegvár (Horváth Edgár, Nózsi Tibor, Tóth Zsolt Attila, Fazekas Viktor), 3. Szent E. isk. (Cseuz Csaba, Harsányi Ádám, Roik Ferenc, Kóczán Balázs, Ádor József).

Alsó tagozatos fiúknál: 1. Petőfi isk. (Miskolczi Máté, Mészáros Csanád, Szalaji Renáta, Oczella Kornél), 2. Szent E. isk. (Kóczán Dániel, Csercsinszki Bencze, Hajós Ferenc, Bárkai Zoltán), 3. Klauzál isk. (Balogh Lajos, Gyuricza Ádám, Illés Gyula).

Felső tagozatos lányoknál: 1. Koszta isk. (Gila Nóra, Szabó Márta, Vidovics Réka).

Alsó tagozatos lányoknál: 1. Klauzál isk. (Bődi Arianna, Kurucz Szimonetta, Pataki Petra, Csányi Renáta).

A versenyt levezető bírók dr. Makay Andor, Kőhal-miné Forrai Julianna és Kibicher László voltak.

A megyei döntőket márciusban, Szegeden rendezik meg.

Kőhalminé Forrai Julianna

 


 

Pörgés az aerobik-napon
 

2006. március 24.


Hatodik alkalommal várta a mozogni vágyókat a Szentesi Aerobik Szabadidő SE az open aerobik sportnapra. A szokásosan március 15-én zajló rendezvényen ismét nagy számban voltak jelen - főleg sportos hölgyek -, hogy végigtornázzák a programot. A tempót neves aerobik- és fittneszoktatók diktálták egy-egy órán át. Budapesti és szegedi edzők között ismét megjelent a többszörös világbajnok Pécsi Sasok egyik tagja, Szentgyörgyi Rómeó is.

A várost megmozgató zenés kavalkád résztvevői step,- disco dance, és capoeira órákon is kipróbálhatták állóképességüket.

 


 

Ugyan, mitől lenne hiteles?...
 

2006. március 24.


Most már nyomtatott formában is megérkezett - gondolom minden levelesládába bedobták - a legnagyobb ellenzék közismert választási szlogenjeinek "alföldiesített" összeállítása. Trükkös a címe, bár nem tudni miért takargatják az igazi szándékot, hiszen ennek felismeréséhez nem szükséges lebutított állapotban lenni. Szóval kézbe vehetjük a Szentesi társasági közéleti magazint. Igényes a külső, profi a tipográfia, viszont ehhez képest nem színvonalas a stílus és a hangvétel.


Bővebben


 

Családi
 

2006. március 24.


Született:
Dancsó Józsefnek és Boldizsár Mónikának (Vadaskert u. 2.) Dávid, Varga Tamásnak és Pupp Máriának (Csongrád, Széchy M. u. 14.) Mátyás nevű gyermeke.

Elhunyt:
Sinka Antalné Csendes Mária (Bercsényi u. 142.), Bogyó János (Pipacs u. 11.), Gácsi József (Áchim u. 2.), Horváth Ferenc (Deák F. u. 6.), Pusztai Andrásné Bagi Veronika (Csongrád, Gyöngyvirág u. 8.), Makai Pál (Csongrád, Bercsényi u. 5.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz