<<< Vissza

Ugyan, mitől lenne hiteles?...

2006. március 24.

 
Most már nyomtatott formában is megérkezett - gondolom minden levelesládába bedobták - a legnagyobb ellenzék közismert választási szlogenjeinek "alföldiesített" összeállítása. Trükkös a címe, bár nem tudni miért takargatják az igazi szándékot, hiszen ennek felismeréséhez nem szükséges lebutított állapotban lenni. Szóval kézbe vehetjük a Szentesi társasági közéleti magazint. Igényes a külső, profi a tipográfia, viszont ehhez képest nem színvonalas a stílus és a hangvétel.

Gyakorló juhászok mondják, hogy egy kosnak elég egy kolomp. Tehát a kiadvány nyugodtan viselhetne olyan elnevezést, hogy Kampánymagazin. Nincs ebben semmi kivetnivaló, elvégre kampányidőszak van és szólásszabadság. Méghozzá annyira, hogy egyesek bármennyire is szeretnék, nem dívik a bolsevik típusú véleménynyilvánítás amely szerint csak kétféle nézet van, "az enyém és az összes többi helytelen", viszont létezik sokféle felfogás, miként egy normális demokráciától elvárható.

Ami kétségeket ébreszt az nem más, mint a magazin tollforgatási receptje. Tulajdonképpen ettől kampánykiadvány és nem komoly sajtótermék, mert az utóbbit azért a tárgyilagosság és főleg a hitelesség jellemzi. Ezt nem pótolja semmiféle látványos formátum. Olyan ez, mint amikor anyuka hiába viszi a szomszéd néni névnapjára az ünneplőbe öltöztetett neveletlen gyermekét, ha az kézzel nyúl a tálba a lekváros gombócért és nem evőeszközzel. Jöjjön a recept: végy néhány hamis beállítást, megtévesztő csúsztatást, ezt keverd össze néhány ködös valótlansággal és máris kész a marketingpiárnak nevezett mestermű. Amíg az érintettek "vegyelemzik", cáfolják az alkotást addig is helyet foglalunk az emberek agyában és amikor lecseng a tematizálás küldjük az újabb "adagot".

Például a kiadvány első oldalán a Drog cím alatt olvashatjuk, hogy Csongrád a legfertőzöttebb megye Magyarország kábítószertérképén. Az ötödik oldal pedig idézi a drogellenes küzdelem egyik szentesi szakértőjét, miszerint: "akárcsak Szegeden, Szentesen is sikerült olyan módon megtisztítani a drogterjesztőktől a települést, hogy ma már Pestre kell utaznia annak, aki "szerhez" akar jutni." Na, mármost kinek higgyünk, hiszen elgyengült a füzet összeállítóinak figyelme, mert ellenkező állítások kerültek napvilágra a kiadványban. Az még elképzelhető, hogy a drogfertőzésbe számolták a röszkei határátkelőhelyen vámosok által lefoglalt és illegálisan behozott kábítószereket, mert erről részletesen beszélnek a 11. oldalon. Más írásokban egymásból egyáltalán nem következő dolgokat illesztenek össze, de találkozni kizárólag egyoldalú elfogultságból táplálkozó felsorolással is. Van egy-két valódi látlelet is Szentesről, de ezeknek az a szerepe, hogy elfogadhatóvá tegyék a kiadvány célzatos többi anyagát.

A fővárosból vezérelt, az ottani rafinált szerkesztésű és helyi segédlettel létrejött kiadvány Szentesre történő „"exportálásának" egyetlen nagy haszna lehet. Annak a kft.-nek az üzleti bevételét gyarapítja, amelyik a kampánymagazin impresszumában jelölteti magát.

Egy olvasó, aki pártolja a szellemi higiéniát


<<< Vissza