<<< Vissza

Számon kért ígéretek
A Fidesz önállóan kormányozna

2006. március 24.

 
Kampánykörútján Szentesre érkezett Varga Mihály, a Fidesz alelnöke. Az Orbán-kormány pénzügyminiszterének hétfői fóruma az ún. elszámoltató kampány része volt.

A Fidesz kongresszusán előző nap elfogadott választási programról Varga Mihály a sajtótájékoztatóján azt mondta, a legnagyobb ellenzéki párt célja, hogy a választási programból kormányprogram legyen. Ezt alapvetően két dolog befolyásolja: az, hogy mennyire lesznek tisztában az államháztartással, az ország valós állapotával, melyről most még nyilvánvalóan nincs teljes képük, valamint hogy kell-e koalíciót kötniük. Az alelnök szerint arra készülnek, hogy ellentétben az 1998-2002 közötti ciklussal a Fidesz 2006 után önállóan alakít kormányt. Az április 2-án tartandó nagygyűlésük Varga Mihály szerint olyan lesz, mint az eddigi fideszes rendezvények: békesség, visszafogottság jellemzi majd.

A Művelődési és Ifjúsági Házba hirdetett fórumon az előadótermet megtöltő és pótszékeken is helyet foglaló érdeklődők azt hallhatták az alelnöktől, hogy a Medgyessy-kormány négy évvel ezelőtti ígéreteiből nem sok valósult meg. 400 ezer munkanélküli van az országban, 7,6 százalékos az arány. Ígéretek most is vannak, ezeket kéri számon a Fidesz a kampányában. - Mi legalább elértük, hogy az euró bevezetésének négy feltételéből egy megvalósult, míg a jelenlegi kormány egyet sem tud teljesíteni, mondta Varga Mihály. Az államadósság még a Kádár-rendszerben sem volt ekkora, mint ma: 2006-ra oda jutottunk, hogy minden emberre 1 millió 300 forint adósság jut, fejtette ki a volt pénzügyminiszter, s tréfásan megjegyezte: manapság az újszülött is azért sír fel, mert közölték vele, mekkora adósság terheli. Éllovasok vagyunk csődeljárásokban Közép-Európában, folytatta Varga Mihály, s azt mondta a közönségnek: "a kormány a költséghiányt az önök pénzével tömi ki".

Miért történik mindez, hiszen szakemberektől jó döntéseket várnánk? -tette fel a kérdést Varga, s a választ is megfogalmazta: a kormány tagjai másképp gondolkodnak az átlagemberek gondjairól, őket az élet elkényeztette. A Cselekvő Nemzet programjának legfontosabb feladata minél több munkahelyet teremteni, visszatérni ahhoz a gazdaságpolitikához, mely a kis-és középvállalkozásokat foglalkoztatja, amelyek pedig a hazai munkavállalók 2/3 részét alkalmazzák. A Fidesz-szimpatizánsokhoz szólt az alelnök: ők a politikusoknál is jobban meg tudják győzni szomszédaikat, rajtuk keresztül lehet elérni a bizonytalan szavazókat.

D. J.


<<< Vissza