<<< Vissza

Fogathajtásból ötös
A megye lovassportjának helyzete

2006. március 24.

 
Az ifjúsági ház adott otthont a Csongrád Megyei Lovas Szövetség évzáró közgyűlésének. Farkas Sándor, a megyei, valamint az országos lovas szövetség elnöke az országos lovassport tavalyi teljesítményét értékelte. A lovas szakemberek képzéséről is beszélt. Fugli Károly, az Országos Lovas Szövetség főtitkára a felmerült problémákra válaszolt.

A megyei lovassport helyzetéről Kucsora Istvánt, a Csongrád Megyei Lovas Szövetség titkárát kérdeztem.

- Hogyan osztályozná a megye lovassportját?


- Fogathajtásban ötös, díjugratásban négyes, díjlovaglásban négyes-ötös, bár nehezen küzd magával, ami azt jelenti, hogy díjlovagló sportágban kevés a megyei versenyző. A szentesi Babinszky Zsuzsa és Makai Zsolt a legjobbak a megyében. Ők oroszlánrészt vállalnak a díjlovaglás népszerűsítésében versenyzőként, illetve versenyszervezőként. Közepes osztályzatot adnék a lovastorna szakágnak, itt szerepel a Szentesi Kinizsi lovas torna szakosztálya is. Négyes-ötös osztályzatot érdemel a gyermek ügyességi szakág. (Póni illetve gyermek lovasok).

– Városunkban korábban működött fogathajtó szakosztály.


- Sajnos már nincs. A néhai Benkő László, a Május 1. Tsz volt hajtója csodás eredményeket ért el. Rajta kívül voltak még szentesiek, akik szép sikereket szereztek. Mivel a fogathajtás költsége, a gazdák pénzügyi helyzete romlott, így a szentesi fogathajtás sem működik.

- Hosszútávon gondolkodva, hogyan látja a sportág jövőjét?


- Az EU-ba lépve egy nehezebb időszak lett. Ha erősek lesznek az emberek, s az anyagi jólét is növekszik, azzal párhuzamosan a lovassport is méltó helyére fog kerülni.

- Hol helyezkednek el a szentesi klubok a megyei szövetségen belül?


- A Szentesi Kinizsi a lovastorna szakágban versenyzett. Megyei szinten jól teljesített az egyéni versenyzőjük. Versenyzői sikerekben és a szakma számára a Szent László Lovasklub teljesítménye mindenképpen kiemelendő. Az ott működő lovas iskolát Csongrád Megye első három lovas iskolája közé sorolhatjuk, szakemberképzés és lóállomány minőségében is.

- Utánpótlás?


- Több mint negyven vizsgázott oktatónk van a megyében. Ez felső szintű edzőket, segédedzőket, oktatókat jelent. A hódmezővásárhelyi Aranyági-Ménes adta a legtöbb szakembert, ők biztosították az utánpótlást is. Köztudott, hogy privatizálták, de reméljük még sokáig működik. Az utánpótlás-neveléshez megvannak a szakemberek, csak azok a szülők hiányoznak, akik ezt finanszírozni tudják. Egy óra 1000-5000 forint, ha a diák megfelelő iskolalovon és jól képzett edzővel versenyezni is akar. Az edzők között is van különbség. Vannak olyanok, akik jól tudnak oktatni, és elmondják a mit miértjét, akadnak olyanok is, akik csak oktatgatnak. Az utánpótlás nevelésre készen állunk, de tudni kell azt is, hogy nem olcsó a lovassport.

Dunás Varga Zoltán


<<< Vissza