<<< Vissza

Linda, a díjhalmozó
Sikere miatt Franciaországba utazhat

2006. március 24.

 

Francia nyelven aratott sikereket egy szentesi diáklány. Kiss Linda, a Boros Sámuel szakközépiskola végzős tanulója az elmúlt két hétben két országos francia dalversenyen is a legjobbnak bizonyult.

A Frankofón Hét keretében Budapesten vett részt egy francia nyelvű énekversenyen diáktársával. CD-t kellett előzetesen beküldeni, az alapján választották ki 200 nevező közül a tizenkét döntős középiskolást, köztük Lindát. A Francia Intézetben három napos felkészülés előzte meg a Thá-lia Színház-beli fellépést, ahol Linda és partnere, Horváth Gyula előadta a Paroles (Szavak) című nagy slágert, melyet egykoron Dalida és Alain Delon vitt sikerre: a lány énekelt, partnere a jellegzetes szavakkal válaszolt. A Koncz Zsuzsa vezette zsűri végül a szentesi diákokat hirdette ki győztesként.

A színpadkép kialakításában szerepe volt Gyula iskolai színjátszókörös tanárának, Pádár Zsoltnak. Mondhatni, ez történik, ha két Boros-díjas összefog, ugyanis Gyula tavaly nyerte el az iskolai kitüntetést, míg Linda idén volt egyike a díjazott diákoknak a szakközépiskolában. Erről SMS-ben értesült, minthogy éppen Pesten volt aznap, a Duna Televízió frankofón napjának vendégeként.

De az élet és a sikerek nem álltak meg, Linda egy héttel később Pécsett francia nyelvű országos dal, próza-és versmondó versenyen ismét első helyezést ért el.

- A frankofón versenyen két éve is részt vettem, akkor hetedik lettem, most talán többet készültem, - meséli a győztes diáklány. Azt is megtudjuk tőle, hogy énekelni két és fél éve tanul, énektanárainak, Vári Lajosnak és Váriné Hérány Zsuzsannának zenekarában is énekel egy éve. A Rouge együttes tagjaként Linda általában Szegeden lép fel, lakodalmakon, estélyeken, de hallhattuk már iskolai rendezvényeken is. 2004-ben a Kiséri napok tehetségkutatóján elért második helyezéssel eljutott Erdélybe, most a pesti siker egy kéthetes franciaországi utat eredményezett. Nagyon boldog, mert bár nagy szerelmese a nyelvnek, nem járt még francia földön.

Romanisztika és idegenforgalmi szakokra adta be jelentkezését, mellette a zenekarban ezentúl is szerepet vállal. A könnyűzenét szereti, de az olyan érvényesülés, mint például a Megasztár, kevéssé foglalkoztatja. - Nem vetettem el az ötletet, de erőszakkal nem szeretnék elérni semmit, fogalmaz. A megmutatkozás vágya kicsi kora óta benne van, már óvodásként szívesen énekelt, nyolcadikos korában nyerte első országos versenyét. Sokan kérdezték már, ilyen ambíciókkal miért közgazdasági iskolába jelentkezett. Mindig szerettem az árral szemben haladni, tudom, rossz tulajdonság. De örülök, hogy ide jöttem tanulni.

Jól is tette, hiszen a tanárai szerint vidámságával mindig mosolyt csal az arcukra. Diáktársai a versenyen is szorítottak neki, s viccből Király Lindának szólítják.

Darók József


<<< Vissza