<<< Vissza

Ötven százalék fejlesztésre
A város költségvetéséből

2006. március 24.

 
Városok esetében is alkalmazható olyan mérce, hogy mennyire kényelmes, komfortos benne az élet és a mindennapi szolgáltatások milyen színvonalon felelnek meg az általános igényeknek. Nos, ebből a szempontból a helybeli lakosság az idén is megtapasztalhatja a város fejlődését, amely a kerületekben, a lakónegyedekben, sőt a peremrészeken is érződik majd.

Ennek egyik biztosítéka, hogy a helyi önkormányzat az éves költségvetésének közel az ötven százalékát városfejlesztésre fordítja. Teszi ezt úgy, hogy Szentesen nem emelkedett az adó, a 70 éven felüliek az adómentesség mellett, szemétdíjat sem fizetnek, illetve a város tényleges hitelállománya a költségvetési főösszegének mindössze 0,5 százaléka. Ennek megfelelően a polgármesteri hivatalban és a hozzá tartozó intézményekben elsőrangú feladat a körültekintő és eredményes gazdálkodás megvalósítása, a különféle pályázatok, programok, szakmai tennivalók céltudatos "levezénylése".

Alábbiakban néhány konkrétumot említünk: folyamatban van az északi és a nyugati városrészben a téglajárdák felújítása, a kijelölt külterületi tanyák villamosítása. Megkezdődött a Petőfi utcában az úgynevezett "gólyásház" átépítése, hogy a rekonstrukció után a népművészeteknek adjon otthont. Vezetékes ivóvízhálózat gazdagítja majd a nagyhegyi városrészt. A korábban elindult nagyszabású beruházás az egész városra kiterjedő szennyvízelvezető-hálózat újabb öblözeteinek kiépítése 2006-ban több ezer lakás rácsatlakozását teszi lehetővé.

A Szentesen élő emberek érdeklődését és elismerését is felkelti a sokoldalú városfejlesztés néhány nagyobb eseménye: a felújítás kategóriájába esik például a Művelődési és Ifjúsági Ház épülete, a ligeti strandon a 25 méteres tanmedence, az orvosi rendelőintézet, bizonyos mértékben a Hősök Erdeje, a Széchenyi liget, a Jövendő utcai játszótér, a gyermekélelmezési konyha, a hajléktalanok átmeneti szállása. Az idegenforgalmat is szolgálja a kemping- és üdülőházak modernizálása a ligetben, és kerékpárút is összeköti Szentest a szomszédos Csongráddal.

Tovább sorolva a fejlesztéseket, támogatja az önkormányzat az egyházi temetők útjainak a rendbe hozását, és folytatódnak a városi útfelújítások is. Állandó művese állomást telepítenek a kórházba. A városvezetés gondol a Szentest átszelő Kurca vízminőségére, védőtetőt kap a Petőfi Szálló, az ipari technológiával létrehozott épületekben 232 lakást hőszi-getelnek a jobb fűtési körülmények érdekében.

Már hozzáfogtak az idősek új, 100 személyes otthonának építéséhez. Sétálóutca lesz a Nagy Ferenc utcából, új burkolattal látják el a Szent Miklós teret, korszerűsítik a Jövendő utcát, amely közlekedési tekintetben "második főutcája" lesz a városnak. Szó van a volt Vízmű Vállalat épületeinek megvásárlásáról és 25 újabb szociális bérlakás létesítéséről.

A felsorolást lehetne még folytatni, de az eddigiekből is kiderül, hogy a szentesiek a város fejlődését és komfortját nézve jó időszaknak minősíthetik az idei esztendőt.


<<< Vissza