<<< Vissza

Események nyomában
Díjnyertes sajtófotók

2006. március 24.

 
Baráti beszélgetés: Szurmik Zoltán, Szabó Csaba és Riskó Gáspár. (Fotó: Vidovics)

Szabó Csaba organista művész ajánlotta az érdeklődőknek Riskó Gáspár fotóit a Művelődési és Ifjúsági Házban. Mint mondta, örül a felkérésnek és örül annak, hogy Gáspár nem természetfotós. Számára ugyanis a természet nem megörökíthető, hanem átélhető.

Riskó Gáspár a mozdulatlan táj helyett az eseményeket örökíti meg, az ember és a mögötte álló világ kelti fel érdeklődését. Fotóriporterként is mindig az eseményeket kell követnie. A szentesi kiállításra azonban hozott ízelítőt a sport világából is, egy díjnyertes képet, valamint egy fotósorozatot, melyen a tavalyi gazdatüntetés látható. Talán még emlékszünk arra, amikor tavaly február közepén a mezőgazdasági termelők traktoraikkal elfoglalták a parlament előtti teret és a gazdák több héten át várták, hogy az agrárminisztérium elismerje igazukat. Az események itt mindössze 11 képen láthatók, holott akkor több száz készült. Gáspár elmondta, sorozatpályázatra sem lehet többet beküldeni. Nagyon nehéz feladat volt, hiszen hajnaltól estig több napon keresztül egy helyszínen fotózott.

A tavalyi év legjobb fotójáért járó első díjat azonban mégsem sorozatával nyerte el. A Magyar Sajtófotó Pályázat esemény kategóriájában a 'Nesze semmi, fogd meg jól' című képét ítélte a zsűri a legjobbnak, sőt, ezzel a képpel elnyerte az Escher Károly különdíjat is. Számos pályázaton vett már részt képeivel, noha nem fotósnak, hanem operatőrnek készült. Mindig is szerette a filmeket, így számára természetes volt, hogy filmezést tanuljon. Jelentkezett is a Színház- és Filművészeti Egyetemre, ám oda nem vették fel, így a mozgóképektől elindult az állóképek felé. Budapesten, majd Sydneyben tanult, 4 éve - külsősként, majd állandó munkatársként - folyamatosan dolgozik a nagyobb napilapok szerkesztőségében. (Mai Nap, Színes Mai Lap, Reggel) Több ezernyi gyűjteménye van már, s amit sajnál, csupán töredéke az, ami meg is jelenhet.

-V-


<<< Vissza