XXXVI. évfolyam 35. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Európa több lett általunk
 

2005. szeptember 2.


Hosszú évek óta végzett példamutató és kitartó munkánk elismeréseként nagy megtiszteltetés érte városunkat .

A 41 országot tömörítő Európa Parlament Szentesnek Európai Becsületzászló kitüntetést adományozott.

Ebben az évben azon huszonnégy európai város közé kerültünk, amelyek több éve tartó megalapozott, békés, kiegyensúlyozott fejlődésükkel, sokoldalú nemzetközi kapcsolataikkal, az elesetteken, a rászorultakon a határon belöli és túli segítségnyújtással kivívták Európa elismerését.
Alig egy éve Strasbourgban vettük át az Európa Diplomát és szeptember 10-én az Európa Parlament megbízottja elhozza Szentesre Európa Becsület Zászlaját.


Bővebben


 

Tanévnyitó
 

2005. szeptember 2.


Hagyomány már, hogy minden évben más-más iskolában rendezik meg a városi tanévnyitót. Ez a megtiszteltetés ebben az évben a huszonöt éves Koszta József Általános Iskolára esett.

A tanévnyitó ünnepségen részt vettek a helyi önkormányzat képviselői, a társintézmények vezetői, az iskola tanulói, dolgozói. Szirbik Imre polgármester ünnepi köszöntőjében a fenntartó, az iskola és a család hármasának összefogásáról beszélt. Mindannyiuknak egy célért kell közösen dolgozni: a gyermekért és rajta keresztül a jövőnkért.


Bővebben


 

Állománygyűlés és kitüntetés
 

2005. szeptember 2.


Kovács István és Szabó István kézfogása az állománygyűlésen.

Több időszerű pontja volt annak az állománygyűlésnek, melyet Kovács István dandártábornok, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár parancsnoka tartott augusztus 31-én a szentesi laktanyában.


Bővebben


 

Mitől döglik a hal?
Sláger a pénz, bankkártya, színesfém

2005. szeptember 2.


A szentesi horgászegyesület feljelentést tett ismeretlen tettes ellen környezetre veszélyes hulladék jogellenes elhelyezésének vétsége miatt. A feljelentés szerint a horgászegyesület tagjai észlelték, hogy Szentes külterületén a Kurca Veker torkolatánál nagy mennyiségben pusztultak el a halak, amiből a fenti bűncselekményre gyanakodtak.


Bővebben


 

Lezárják az utakat
 

2005. szeptember 2.


A Hunor Coop Rt. értesíti a város lakosságát, hogy szeptember 3-án, szombaton a Családi nap és IV. Szentesi Lecsófesztivál ideje alatt 6 órától 24 óráig lezárják a Kála Áruház előtti útkereszteződést. A lezárás érinti a Rákóczi Ferenc u. 1-15. sz. és az Apponyi tér 5-11. sz. közötti útszakaszt. Az autósok az elkerülő útvonalon, a Klauzál utcán közlekedhetnek. A Térfesztivál városi rendezvény programja miatt szeptember 8-án, csütörtökön 17 órától (katonai főpróba) és szeptember 10-én, szombaton 16 órától a Kossuth utcán (Klauzál G. - Tóth J. utca közötti szakaszon) valamint a Kossuth teret övező utcákban útlezárás lesz.

Kérjük, hogy a jelzett szakaszokon gépjárművel ne parkoljanak az úttest egyik oldalán sem!

Megértésüket előre is köszönjük!

Közterület-felügyelet

 


 

Tegyünk kísérletet a szebb jövőért
 

2005. szeptember 2.


"Megérdemelné már a nép, hogy végre jókedv és bőség legyen a Duna-Tisza táján." Szó szerint ezt mondta Szűrös Mátyás ideiglenes köztársasági elnök 1989. október 23-án a Parlament erkélyéről a rendszerváltást ünneplő magyarok sokaságának. Nagyon megtapsolták érte.

Azóta eltelt csaknem 16 esztendő. Ennyi idő állt a nép rendelkezésére, hogy megérdemelje a jókedv és bőség áldásait, melyekért oly szépen tudja énekelni a magyar Himnuszt.


Bővebben


 

Új bankpalota a főutcán
Kilencvenöt éve épült

2005. szeptember 2.


A Szentes Vidéki Takarékpénztár

1870-ben jött létre Szentes második pénzintézete, a Szentesi Gazdasági Kereskedelmi és Bizományi Hitelintézet, amely 1874-ben felvette a Szentes Vidéki Takarékpénztár nevet. Az intézet 1909 tavaszán megvásárolta Czukkermann Ignác Kossuth utcai házát, s elhatározta, hogy annak helyére egy impozáns bérpalotát épít, amely egyben székházul is szolgál. Az eklektikus stílusú, emeletes, díszes homlokzatú épület terveit Mészáros Sándor csongrádi építész készítette el.

A városi tanács június 17-én adta ki az építési engedélyt, s az épület az év végére tető alá került. A belső munkákat 1910 májusában fejezték be. A földszinten üzleteket alakítottak ki, az emeletet pedig egy úri bérlakás és a takarékpénztár irodái foglalták el. Az udvarban több kisebb nagyobb bérlakás készült.

A helyi újság 1910. augusztus 14-én hírül adta, hogy: "A Kossuth utcának valóságos nagyvárosi jelleget ad a Szentes Vidéki Takarékpénztár monumentális, szép palotája, melynek helyiségeibe már be is költözködtek a bérlők. A földszinti bolthelyiségek felét a Brüll áruház foglalja el, amelyik igazán méltó az új palotához, mert úgy kiterjedése, nagy méretei, valamint ízléses berendezése és nagy áruraktára által valóságos nagyvárosi áruház jellegét mutatja."

A Szentes Vidéki Takarékpénztár 1924-ben beolvadt a Magyar Általános Takarékpénztár Rt-be, ettől kezdve a szentesi fiók használta az épület emeleti részeit.

A földszinti részen ma is üzletek találhatók. Az emeleti traktus hasznosítása többször változott: 1952-ben a Gyermekkórház, majd a Kisegítő Iskola kapott helyet, 1994-től a Körzeti Földhivatal és különböző társadalmi szervezetek székhelye. 1993/94 folyamán belső átalakításokra került sor.

Labádi Lajos

 


 

Különdíj az Árpádnak
Hírforrás a Rádió Szentes

2005. szeptember 2.


Az OMÉK különdíját kapta meg az Árpád Agrár Részvénytársaság. Az Országos mezőgazdasági, élelmiszeripari kiállítás Magyarország legrégebbi, méreteiben pedig legnagyobb agrárgazdasági kiállítása, melyen évek óta részt vesz a szentesi cég. Az Árpád Agrár Rt. kiemelkedő teljesítménye elismeréséül kedden délután vehette át Gráf József szakminisztertől a kitüntető oklevelet dr. Csikai Miklós elnök-vezérigazgató. Az idei, 74. OMÉK-on a Dél-Kertész Tész mutatta be üvegházi zöldségeit.

 


 

Nincs új buszmenetrend
Hírforrás a Rádió Szentes

2005. szeptember 2.


Egyelőre nem lesz menetrendváltozás Szentesen. A Tisza Volán szentesi kirendeltségének vezetője Mészáros Zoltán a Rádió Szentesnek elmondta, hogy az iskola kezdésével párhuzamosan ugyan növelik a diákok szállítását szolgáló helyközi buszjáratok számát, de a menetrendi változtatásokat még csak "műhelymunka" szintjén kezdték el. Elképzeléseik között szerepel - lakossági kérésre - újabb Szentes-Szarvas közötti viszonylat indítása hétvégeken, továbbá a majdan nyíló nagy kereskedelmi áruházhoz közlekedő óránkénti járat beállítása. Ha a szükséges egyeztetések, és az ezt követő engedélyek is rendelkezésükre állnak, akkor lesz új menetrend. Ez várhatóan októberben kerül bevezetésre.

 


 

Sikeres pályázatok
Hírforrás a Rádió Szentes

2005. szeptember 2.


A megyei Közoktatási Alapítványtól közel másfélmillió forintot nyertek a szentesi, szentes környéki iskolák működésük színvonalának javítására. Az Európa-ismeretek feldolgozását segítő határon túli együttműködési programok, a nemzeti hagyományok, kulturális értékek támogatására a Szivárvány Alapfokú Művészeti Iskola, a Kiss Bálint Református Általános Iskola, a Deák Ferenc Általános Iskola és a szegvári Forrai Máté iskola pályázat útján összesen 1,1 millió forintot nyert. A megyei szintű tanulmányi versenyek támogatására kiírt pályázaton a Koszta József Általános Iskola Diákokért Alapítványa, a Damjanich János Tagiskola és a Petőfi Sándor Általános Iskola egyaránt 100-100 ezer forintot kapott.

 


 

Táncoltak
 

2005. szeptember 2.


Fantasztikus sikersorozatot tudhatnak magukénak a Szilver TSE táncosai. A Stuttgartban megrendezett German Open nemzetközi táncversenysorozaton László Csaba-Szögi Szilvia standard Rising star kategóriában 8. helyezést ért el.

A felnőtt standardben 2. Páli Erik-Páli Viktória, 5. Szepesi József-Szepesi Judit. Ifjúsági standardben 1. Budai Attila-László Szilvia.

Ugyanakkor itthon, a zánkai gyermek és ifjúsági táncfesztiválon és diákolimpián is sikeresen helytálltak a versenyzők.

Eredmények: Gyerek II. st.: 1. Bugyi Bence-Kis Violetta, 2. Kis Vencel-Lázár Mária, 3. Deák Attila-Hevesi Vivien. Gyerek II. lt.: 1. Bugyi Bence-Kis Violetta. Junior I. st.: 2. Lantos Olivér-Gyovai Loretta, 3. Papp Gergely-Korom Tamara. Junior I. lt.: 2. Bődi Dénes-Csányi Nikolett.

B junior II. st.: 1. Nagy Gergő-Horváth Alexandra, 3. Szabados Péter-Barna Lilla. E jun. II. st.: Boros Tamás-Sebők Alexandra. D ifj. stb.: Schwartz Péter-Zsíros Gabriella, 2. Török László-Csapi Flóra. C ifj. st.: 2. Bacsa Tamás-Deák Csilla, 3. Török László-Csapi Flóra. B ifj. st.: 1. Borbás Csaba-Szepesi Anetta, 2. Szalkai Sz. Gábor-Kovács Erika, 3. Kósa András-Túri Bernadett. Felkészítő tánctanár Szatmári-Nagy Szilvia.

 


 

Aranymedállal jutalmazták festményéért
Évfordulónaptár 2005

2005. szeptember 2.


100 éve, 1905. augusztus 28-án született Szentesen ifj. Mikecz János (1905-1988) kőműves, 1935-től szociáldemokrata városi képviselő, a Magyar Építőmunkások Országos Szövetsége szentesi szervezetének 1933-46 közötti elnöke, 1943-ban az illegális kommunista pártszervezet szentesi csoportjának alapító tagja, 1944-46 között a MKP helyi szervezetének titkára. (Ezt követően Somogy megyében töltött be vezető párt- és tanácsi tisztségeket.)

85 éve, 1920. augusztus 29-én ünnepélyesen avatták fel a románok által 1919-ben megrongált s ezt követően helyreállított Szentes-Csongrád közötti vasúti és közúti hidat. Az avató ünnepség díszvendége Horthy Miklós kormányzó volt, aki a hídépítő katonai alakulatnak csapatzászlót adományozott.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2005. szeptember 2.


Az emberi testi és lelki lény. A közfelfogás szerint 90 százalékban testi és legfeljebb 10 százalékban lelki. A valóság ennek pont a fordítottja. Csak a testi valónk szemmel látható, a lelki valónk pedig rejtőzködő.

Becsüld az orvost, de ne feledd: ő nem Isten, csupán Isten szolgája. Ha tudja, ha nem, ha hiszi, ha nem. Én annak tartom.

Akinek erős hite van, bármilyen betegségben szenved is, jóval több esélye van a gyógyulásra, mint annak, akinek nincs erős hite. Ha neked nincs elég erős hited, kérd Istentől, megadja. "Aki (hitet) kér, mind kap, aki keres talál, a zörgetőnek megnyittatik." (Biblia).

Az ember tud csodát tenni, nem is keveset: például egyetlen szavával képes beteggé tenni, vagy éppen meggyógyítani valakit. Attól függ, méregbe mártja-e a nyelvét, vagy szeretet mondatja ki vele a szót.

Ha beteg vagy, ne érd be a gyógyulással, vagy a túléléssel. Az, hogy 50 helyett 60-at, 70 helyett 80 évet, vagy annál is több évet élsz, még nem minden. A célod ne legyen kevesebb, mint az örök élet. Neked nem kerül semmibe. Az árát Jézus Krisztus fizette meg. Nyugodj meg, megfizette. Pedig neki a kereszthalál elszenvedésébe került. Megköszönted már neki?

Dr. Imre Ernő

 


 

Aki nem köt rá, januártól fizetnie kell
2004-ben megváltozott a törvény

2005. szeptember 2.


A 2003. évi LXXXIX. törvény szerint talajterhelési díjat azoknak kell fizetni, akiknek az ingatlana előtt a közcsatorna műszakilag rendelkezésre áll, de az ingatlanon belüli házivezeték nincs megépítve.

Az évekkel ezelőtt épült vezetékek melletti ingatlanok esetében fél éves türelmi idő után 2004. július 1-jétől kellett a talajterhelési díjat fizetni. A díj mértéke a jogszabályban rögzítetten évről-évre folyamatosan emelkedik, 2005-ben 24 Ft/m3, 2006-ban 60 Ft/m3, 2007-ben 90 Ft/m3, 2008-ban 108 Ft/m3, 2009-ben pedig eléri a teljes értékét, a 120 Ft/m3.


Bővebben


 

Földünk kincse
Tanácskozás a termálenergiáról

2005. szeptember 2.


Dr. Csikai Miklós és dr. Gombos András a tanácskozáson. (Fotó: Vidovics)

A termálvíz komplex hasznosítása terén az Árpád-Agrár Részvénytársaságot az elsők között tartják számon a világban. Amit dr. Csikai Miklós elnök-vezérigazgató savall ebben az ügyben az, hogy különböző járulékok és bírságok címén a részvénytársaság az utóbbi években sok millió forintot fizetett ki, és az öszszegből egy fillért sem igényelhetett vissza a kutak korszerűsítésére. Mint mondta, a földhőt felhasználó cégek túlságosan szigorúnak tartják az erre vonatkozó jogszabályokat, a civil szervezetekkel és a megyei önkormányzattal öszszefogva azok megváltoztatásáért harcolnak.


Bővebben


 

Maradnak a jól bevált programok
95 százalékos kihasználtság a Terney kollégiumban

2005. szeptember 2.


Augusztus 19-én, a városházán fogadással egybekötött ünnepségen vette át megbízólevelét Nyári Józsefné a Terney Béla Középiskolai Kollégium igazgatói feladatainak ellátására. Ennek kapcsán beszélgettem vele.


Bővebben


 

Ifjúságbarát önkormányzat
Nézetek az ifjúságról (4.)

2005. szeptember 2.


Az önkormányzat fiatalok véleményére is számít. Vidovics Ferenc felvétele a Terney Béla kollégium gólyatáborában készült.

Az önkormányzat áprilisi, majd (második olvasatban) júniusi ülésén tárgyalta és vitatta meg a város ifjúsági koncepcióját. Az anyag készítői kikérték az érintett szakmai- és civil szervezetek, valamint az egyházak véleményét. Alább sorozatunk negyedik, befejező részét olvashatják.


Bővebben


 

Tapasztalatait és tudását is szeretné alkalmazni
 

2005. szeptember 2.


Varga Zoltánné Vas Judit júniusban végzett a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola kihelyezett levelező tagozatán, pedagógia szakos nevelőtanári diplomát szerzett. Szeptembertől a Rigó Alajos Általános Iskola napközis nevelőtanára lesz. Gyermekei körében a nevelésről, pályaválasztásáról, családjáról, terveiről mesélt.


Bővebben


 

Jóbarátok közé jönnek
 

2005. szeptember 2.


Évente általában kétszer jön városunkba Bácskatopolyáról az Auróra Versmondókör, ám augusztus 20-ára kivételes meghívást kaptak. A Szent István-napok rendezvénysorozat ünnepi műsorára különleges műsort állítottak össze.


Bővebben


 

A kerámia mesterei
Az ősi és a modern fantasztikus elegye

2005. szeptember 2.


Mester és tanítványai címmel nyílt szentesi kerámia kiállítás a városi könyvtárban augusztus utolsó szombatján. Bese László, a szentesi fekete kerámia mestere, a Magyar Kultúra Lovagja és tanítványai munkáit tekinthették meg a szép számmal megjelent érdeklődők.

Szirbik Imre köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy jó dolog lehet ilyen mester tanítványának lenni, hisz Szentes kerámia hagyományait az ő iskolája úgy viszi tovább, a város büszke lehet rá. Továbbviszik, amit elődeink megalapoztak, és úgy ötvözik a modern korral munkájukat, hogy azok mára a lakások díszeivé váltak. Laci bácsi pályája furcsa, hisz katonaként kezdte, és amikor letette a szolgálatot, belekezdett egy másik szolgálatba, ami teljessé tette életét, és amellyel hagyományt teremtett. Mert akkor igazi alkotó valaki, ha képes továbbadni tudását.


Bővebben


 

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. szeptember 2.


Változik a foglalkoztatók bejelentési kötelezettsége a foglalkoztatottakrólA társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. Törvény (továbbiakban Tbj.) 44.§-át 2005. szeptember 1-jei hatállyal módosították2005. szeptember 1-jét követően a foglalkoztatónak a bejelentőlapon a nyilvántartási szám helyett a saját adóazonosító számát kell közölnie.

A biztosítottra vonatkozó adatoknál továbbra is a TAJ számot kell alkalmazni (nem az adószámot, adóazonosítót). A bejelentésnek tartalmaznia kell a biztosított személyi adatait, a biztosítási jogviszonyának kezdetét, megszűnését, a biztosítás szünetelésének időtartamát, magán-nyugdíjpénztári tagság esetén pedig a pénztár nevét és azonosítóját is.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2005. szeptember 2.


  • Zöldséges-borsós csirkeaprólékleves
  • Gombával töltött karalábé
  • Hűsítő őszibarack


Bővebben


 

Sok-sok kilométer a lábakban
Megérkeztek a St. Jupát SE kerékpárosai

2005. szeptember 2.


Lapunk múlt heti számában már beszámoltunk arról, hogy augusztus 22-én 16 óra 46 perckor, a tervezett időre szinte hajszálpontosan, megérkeztek Duna parti útjukról a St. Jupát SE kerékpárosai. Név szerint Dandé Dániel (14), Füsti M. Gergely (15), Olasz Balázs (15), Papp Dániel (16), Valkai Zsolt (39) és Vincze Mihály (20).


Bővebben


 

Kupameccsek Szegeden
 

2005. szeptember 2.


Magyar Kupa mérkőzéseket játszik a hétvégén Szegeden a Legrand-Szentes férfi vízilabdacsapata. A mieink a házigazdák mellett az OSC és a Pécs gárdájával kerültek egy csoportba.

Az esélyekről Berki András, a Legrand vezetőedzője nyilatkozott lapunknak.

- Jelenleg a felkészülés közepén tartunk, hiszen a bajnokság csak október 29-én kezdődik. A csapat az eddig kitűzött feladatokat elvégezte, jól jön majd néhány éles mérkőzés, ami megtöri a mindennapos edzések egyhangúságát. Egyik oldalról örülök ezeknek a találkozóknak, mert fel tudjuk térképezni két potenciális ellenfelünket, saját hiányosságainkra is rávilágíthat ez a hétvége. Ugyanakkor azt is el kell döntenünk, hogy mi úgymond "beáldozzuk-e" ezeket a mérkőzéseket a gyakorlásra, a taktikai elemek rögzítésére. A csapatból az első kettő jut tovább, amire nekünk is megvan az esélyünk. A játékoskeretből mindenki bevethető állapotban van, a kisebb sérülésektől eltekintve mindenki egészséges. Egyetlen rossz hír, hogy Szénászki Zsolt magánéleti változások miatt a fővárosba költözik, így rá már nagy valószínűséggel nem számíthatunk.

Szebeni Zoltán sem nálunk folytatja, pedig igyekeztünk mindent megtenni, hogy ebben az esztendőben is minket erősítsen. Új játékosok nem érkeznek a pótlásukra, házon belül próbáljuk megoldani hiányukat. A két új játékosról, Pappról és Plézerről, el kell mondanom, hogy gyorsan beilleszkedtek közénk, amit tőlük előzetesen vártam, azt megkaptam mind az edzéseken, mind az edzőmérkőzéseken. Meg merem kockáztatni, hogy velük kapcsolatban eddig százszázalékosan beváltak a számításaink.

H. V.


 

Zentai úszósikerek
 

2005. szeptember 2.


Félig jutalomként, félig a nyári szezon levezetéseként utaztak a zentai nemzetközi úszóversenyre a Szentesi Úszóklub fiatal növendékei Vincze Edit vezetésével. A viadalon 293 induló állt startkőre, köztük városunk legjobbjai. A kicsik felkészítője, Vincze Edit elmondta, hogy különösen Tihanyi Fanni eredményével volt elégedett, aki a nála egy évvel idősebbek mezőnyében szerzett érmet. Szabó, Farkas, Erdélyi szépen helytálltak a zentai versenyen, míg az "idősebbek", Csák, Hegedűs, Elbert, Dajka, Mizere már rutinosabb úszóként a tőlük elvárt jó teljesítményt produkálták.

Eredmények, 100 m pillangó: Szabó Marcell (1996-os születésű) 3., László János (1994) 7., Tihanyi Fanni (1996) 3., Lakos Ivett (1993) 3. 100 m hát: Farkas Kristóf (1996) 5., Rébeli Tamás (1994) 6., Dajka Dalma (1994) 4. 100 m mell: Erdélyi Martin (1996) 3., Bubori Márkó (1995) 10., Hegedűs Bence (1994) 1., Elbert Stefánia (1995) 2., Csák Anikó (1994) 1., Mizere Flóra (1994) 6. 100 m gyors: Szabó Marcell 7., Erdélyi M. 10., Bubori M. 14., Hegedűs B. 4., Rébeli T. 6., Elbert S. 2., Tihanyi F. 5., Tóth Mónika (1995) 6., Cserháti Nóra (1995) 9., Csák A. 2., Mizere F.

H. V.

 


 

Tizenkettedik lett a Bertók SC
Vízilabda OB I/B

2005. szeptember 2.


Változás történt, a sikertelen idényt maga mögött hagyó Bertók SC kispadján. Az eddigi edzőt Csendes Tamást Kádár József váltotta fel.

A búcsúzó edző értékelte a 2004-2005-ös idényt: - A kitűzött cél a felsőházi rájátszás volt. Ezt nem sikerült megvalósítani. A Bertók SC az alsóházba került. Munkahelyi és más elfoglaltság miatt az utolsó mérkőzésekre kevesen mentünk el, s nem tudtuk hozni még az alsóházi mérkőzéseken sem megfelelő eredményt. A bajnokság végén tizenkettedik helyen zárt a Bertók SC.

 


 

Negyedikek
 

2005. szeptember 2.


A XI. Gyermek és ifjúsági táncfesztiválon és V. diákolimpián léptek parkettre a SWIVEL táncosai. A Zánkán tartott versenyen 30 páros indult, közülük Dóczi Zoltán és Burkus Fruzsina E ifj. standard táncokban 4. helyezést ért el. A táncosok a Lajtha László iskola növendékei, felkészítő tánctanár Bajominé Varga Erzsébet.

 


 

A férfi csapat az NB II-ben indul
Kézilabda

2005. szeptember 2.


Közel egy éve csend honol a szentesi kézilabda körül. Az augusztus 19-i sportbizottsági ülés után Herold Péter, a megyei kézilabda szövetség elnökségi tagja, valamint a Szentesi Kinizsi kézilabda szakosztály vezetőségi tagja tájékoztatót tartott.


Bővebben


 

Béláim, gondolkodjunk!
 

2005. szeptember 2.


A hír ismerős: több mázsa hal pusztult el Szentesen a Kurcában. A szakemberek szerint oxigénhiány okozta a halpusztulást, a horgászok azonban állítják: most is - mint ahogyan már korábban többször - mérgező anyag került a vízbe.

A hír felröppenése után jöttek a nyilatkozatok, hogy ugyan a vízminta elemzését meg kell várni, de addig is friss vízzel dúsítják a Kurcát. Ennek jártunk utána. Vajon történik-e friss víz beemelése a Kurcába?

Végeredményként meg lehet állapítani, hogy nem, de ez ennél sokkal összetettebb feladat.


Bővebben


 

Győzelem után vereség
 

2005. szeptember 2.


A Szentesi TE labdarúgócsapata ugyan megszűnt, de a város mégsem maradt, marad futball nélkül, hiszen a Szentesi Kinizsi gárdája él, létezik, sőt mérkőzéseket is játszik. Mi több, a Bozóki Zoltán vezetőedző által irányított gárda megkezdte a küzdelmeket a megyei másodosztályú bajnokságban. A csapat a nyitófordulóban gólzáporos mérkőzésen Nagymágocson nyert 4–2-es első félidőt követően 5–3-ra. Bozóki Zoltántól megtudtuk, hogy három hete dolgozik együtt a gárdával, melyben kizárólag szentesi játékosok találhatóak. A korábban a túl sok „idegenlégiósra“ panaszkodó, helyi játékosokat a Szentesbe követelők most aztán igazán nem panaszkodhatnak. A Kinizsit amatőr labdarúgók alkotják, mindenki a munkája mellett űzi ezt a sportágat, egyetlen fizetett játékos sincs a keretben. Bozóki Zoltán heti három alkalommal vezényel edzést. A játékosok életkora változatos: 16 esztendőstől a 30 éves rutinos játékosig valamennyi korosztály képviselteti magát az együttesben.


Bővebben


 

Csongrádon a Hungerit
 

2005. szeptember 2.


Szeptember 1-jén nyitotta meg új és a legszebb mintaboltját a Hungerit Rt. Csongrádon a tűzoltóság mellett, a Kubikos szoborral szemben. Magyar József vezérigazgató az augusztus 31-i megnyitó ünnepségen elmondta, hogy ez az üzlet az ötödik mintaboltja a vállalatnak és ez a legszebb is. Hónapokkal ezelőtt mutatták meg neki az üzlethelységet, és hat hét alatt teljesen felújították.

Céljuk, hogy a boltban saját termékeiket kedvezőbb áron forgalmazzák, mint ahogy azt a nagyobb üzletláncok teszik. A nyitást követő 15 napban a boltban lévő termékre 10 százalékos kedvezmény jár a vásárlóknak.

(Kép és szöveg: Vidovics)

 


 

Családi események
 

2005. szeptember 2.


Született: Pataki Tamás Pálnak és Fekete Anitának (Wesselényi u. 36.) Róbert Tamás, Tomcsányi Lászlónak és Németh Anitának (Vecseri u. 14/A) Zsófi, Piti Istvánnak és Kolozsvári Erzsébetnek (Mentő u. 33.) István, Szabados Árpádnak és Baranyi Krisztinának (Csongrád, Orgona u. 6.) Dániel, Gold Gábornak és Seres Barbarának (Csongrád, Bethlen G. u. 54.) Barbara nevű gyermeke.

Házasságot kötött:
Lőrincz Mihály Róbert (Árpád u. 19/A) és Takács Éva (Honvéd u. 6.), Kis-Rácz Gábor és Pap Anikó (Somogyi B. u. 72.), Mészáros Csaba (Klauzál u. 2.) és Rajki Annamária (Klauzál u. 4.), Végh Zoltán (Drahos I. u. 10.) és Kis Mónika (Végegyháza, Dózsa Gy. u. 56.), Érsek Gyula (Dónát, Tanya 60/A) és Juhász Ilona (Dónát, Tanya 61.), Szabó Zoltán (Darvas J. u. 27.) és Bugyi Kriszina (Akácfa u. 26.).

Elhunyt: Szenczi Károlyné Szabó Ágnes (Dr. Berényi u. 26.), Túróczki Józsefné Darabos Éva Julianna (Dózsa Gy. u. 126/A), Berényi Lajos (Szigeti I. u. 5/A), Máté Terézia (Horváth M. u. 5.), Gombos József (Csongrád, Halpiac u. 7.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz