<<< Vissza

Tanévnyitó

2005. szeptember 2.

 

Hagyomány már, hogy minden évben más-más iskolában rendezik meg a városi tanévnyitót. Ez a megtiszteltetés ebben az évben a huszonöt éves Koszta József Általános Iskolára esett.
A tanévnyitó ünnepségen részt vettek a helyi önkormányzat képviselői, a társintézmények vezetői, az iskola tanulói, dolgozói. Szirbik Imre polgármester ünnepi köszöntőjében a fenntartó, az iskola és a család hármasának összefogásáról beszélt. Mindannyiuknak egy célért kell közösen dolgozni: a gyermekért és rajta keresztül a jövőnkért.

Ezt követően Almási Jánosné igazgatónő megemlékezett az éppen fennállásának 25. évfordulóját ünneplő intézmény múltjáról, köszöntötte az új tanév Kosztás tanulóit az alábbi gondolatokkal:

"Születésnapot ünnepelünk ebben az évben, iskolánk 25 éves lett. Az alma máterek korában ez még fiatal idő, de mi már érezzük, hogy van múltunk, sok-sok élménnyel tarkított történetünk. Legjobban tükrözi ezt az is, hogy a szülők soraiban itt ülnek volt tanítványaink, s az élet másik oldalát is megtapasztalhatják a Koszta József Általános Iskolában. Jó belegondolni, ugye, kedves gyerekek, hogy anya-apa is itt tanult játszott, amikor kicsi volt.

Én még nem voltam itt a kezdetekkor, de sok kollégám elbeszéléséből, s volt igazgatóink beszámolójából is tudom, hogy 25 évvel ezelőtt 371 tanulóval, a nyolcadik osztály kivételével minden évfolyamon elkezdődhetett a tanulás a szentesi Tanácsköztársaság Úti Általános Iskolában.

1980 augusztusában együtt takarított szülő-gyermek-pedagógus, hogy elkezdődhessen a tanítás. Az első évnyitót a színházteremben tartották, mert még nem épült ki, a belső szerelési munkák egy része, a tornaterem a tanítással szinkronban készült, s csak decemberben került véglegesen átadásra.

1984-ben az iskola Hámán Kató nevét vette fel, ekkor helyezték a bejárathoz Fritz Mihály Testvérek c. szobrát.

1992-ben a politikai fordulatok, az iskolánkban folyó kiemelt művészeti oktatás, a tantestület, s a gyerekek szándéka alapján az iskola névadójának Koszta Józsefet, városunk és az Alföld legnagyobb festőművészét választottuk.

S, a több tizede tartó kiváló kollektív munka eredményeképp itt állunk 2005-ben: a régi iskolában gyerekekkel, régi-új tanárokkal, ismerős szülőkkel. Magunkhoz igazítjuk, csinosítjuk, szeretjük iskolánkat. Az összefogás határozza meg ma is munkánkat, a bizakodás, a biztatás és a kitartás - mondta tanévnyitó beszédében az igazgatónő, Almási Jánosné."

Kép és szöveg:
Vidovics Ferenc


<<< Vissza