<<< Vissza

A kerámia mesterei
Az ősi és a modern fantasztikus elegye

2005. szeptember 2.

 
Mester és tanítványai címmel nyílt szentesi kerámia kiállítás a városi könyvtárban augusztus utolsó szombatján. Bese László, a szentesi fekete kerámia mestere, a Magyar Kultúra Lovagja és tanítványai munkáit tekinthették meg a szép számmal megjelent érdeklődők.

Szirbik Imre köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy jó dolog lehet ilyen mester tanítványának lenni, hisz Szentes kerámia hagyományait az ő iskolája úgy viszi tovább, a város büszke lehet rá. Továbbviszik, amit elődeink megalapoztak, és úgy ötvözik a modern korral munkájukat, hogy azok mára a lakások díszeivé váltak. Laci bácsi pályája furcsa, hisz katonaként kezdte, és amikor letette a szolgálatot, belekezdett egy másik szolgálatba, ami teljessé tette életét, és amellyel hagyományt teremtett. Mert akkor igazi alkotó valaki, ha képes továbbadni tudását.

A helyőrségi klub ad otthont az 1982 óta létező alkotókörnek. Túri Andrea, a klub igazgatója elmondta, ünnep ez a nap a szentesi képzőművész kör számára, mert nem "odahaza" állítják ki műveiket, hanem egy társintézményben. Csodának nevezte a szentesi feketekerámiát és Bese László fazekasmestert. A tanítványokat külön-külön mutatta be. Nagyné Magyar Ágnes számos fesztiválon részt vett már, és ha nem is gyakorolja eredeti mesterségét, ő Szentes egyik legkiválóbb iparművésze. Pesten kezdett tanulni, egy művésznek volt a magántanítványa, majd hazajött és öt évig járt Laci bácsihoz. Elmondása szerint télen szokott alkotni, nyáron fagylaltot árul. Kedvenc darabjait hozta magával. Janó Tibor szilkéiben, tálaiban meg lehet találni az autentikát, alkotó készsége és kreativitása megmutatkozik szép míves munkáiban. Bors Károly alkotásai abban maradandóak, hogy ő úgy kísérletezik a szentesi fekete kerámiával, hogy elfelejti azt, hogy ez népművészet, és behozza az iparművészetet is. Fantasztikus elegyét teremti meg így az ősinek és a mainak. Víghné Wolford Ilona Laci bácsi egyik első tanítványa. Több mint tíz éve foglalkozik fekete kerámia készítésével. Egy kiállításon látta meg későbbi mestere munkáit, és úgy érezte, hogy ő is ilyeneket szeretne készíteni. Beiratkozott egy gyermek szakkörbe, ahol ő volt az egyetlen idősebb. Hobbinak indult, hobbi maradt, és mellette foglalkozássá nőtte ki magát a fekete kerámia készítése. Török hódoltságkori formákat hozott a kiállításra, amely a legrégebbi fekete kerámia forma. Kádár Barbara és Virág voltak a legifjabb alkotók a kiállításon. Barbara elmondta, hogy mindig vonzódott a művészeti ágakhoz, és amikor pályaválasztásra került sor, úgy döntött, hogy ez lesz az egyik, amivel foglakozni szeretne. Bese Laci bácsinál jelentkezett a nővérével együtt. Akkor még egy nagyobb csoporttal dolgozott, akik szépen lassan lemorzsolódtak, és ketten maradtak felnőtt tanítványok. Barbara a tanítóképző elvégzése után tette le a fazekas vizsgát. A tanítással és a fazekassággal is szeretne foglalkozni. A kiállításra hozott darabokról elmondta, hogy egy részük a vizsgamunkája volt, a sárközi tányérok pedig a legfrissebb munkák.

M. A.


<<< Vissza