<<< Vissza

Béláim, gondolkodjunk!

2005. szeptember 2.

 
A hír ismerős: több mázsa hal pusztult el Szentesen a Kurcában. A szakemberek szerint oxigénhiány okozta a halpusztulást, a horgászok azonban állítják: most is - mint ahogyan már korábban többször - mérgező anyag került a vízbe.

A hír felröppenése után jöttek a nyilatkozatok, hogy ugyan a vízminta elemzését meg kell várni, de addig is friss vízzel dúsítják a Kurcát. Ennek jártunk utána. Vajon történik-e friss víz beemelése a Kurcába?

Végeredményként meg lehet állapítani, hogy nem, de ez ennél sokkal összetettebb feladat.

A Csongrádi úton, a Tiszai strand feljáróval szemben található zsilipet zárva találtuk. Ez azt jelenti, hogy ettől a ponttól nincs friss víz a csatornában. Ennél a zsilipnél is már büdös és fekete a Kurca vize.

Ezek után elmentünk a Kurca kezdetéhez, van-e ott vízbeemelés a Kurcába. A Körös igen magas vízállással folyik medrében, a szivattyúházig elég nehézkes volt eljutni, és ott sem jártunk sikerrel. A Körös vize láthatóan világosabb a Kurcáénál, de ebből sem részesül a csatorna. A szivattyúk csendben állnak, de nincs is szükség rá, hogy menjenek, mert elég magas a vízállás ahhoz, hogy áramolhasson a víz a Kurcába.

Ezek után a Veker zsilipjét vettük szemügyre, ahol kiderült: elég nagy sebességgel és zavartalanul ömlik a Veker vize a Kurcába. Igen ám, de akkor (ahogy az egyszeri filmben hallhattuk) "Béláim, gondolkodjunk!" Ha a Kurca zsilipje zárva, a Vekerből pedig jön a víz, akkor annak valahol el kell folynia, mert különben már púpozvást lenne ezen a szakaszon a víz.

Egy kis utánajárás az egész. Kiderült, a Csongrádi úton a Veker vizét emelik át a Kurcába. Elég volt nyitott orral közlekedni, mert érezhető több száz méterről is az a büdös trágyalé szag, ami a Veker híd körül is terjeng. Igazi "habparty" alakult ki az átemelés után.

Akkor most kezdjünk csak el gondolkodni Béláim! Ha oxigén hiányos a Kurca, akkor miért nem kap friss vizet? Ha nincs szennyeződés a Vekerben, akkor mi okozza a habzást az átemelőnél? Ha nincs a vízben mérgező anyag, akkor miért nem szaladhat végig a friss víz a Kurca Szentes városi szakaszán?

Úgy tűnik, elsődlegesen azt tűzték ki feladatként az illetékesek, hogy a Veker vizétől szabaduljanak meg. De miért? Tudni kell, hogy vannak olyan szennyező anyagok, amelyek vízben nem oldónak. Esetleg ilyen szennyeződés lehet a Vekerben, amitől jobb minél hamarabb megválni? Például: szalmonella, orbánc és még sok más. (Nem véletlen a példa!).

Türelmesen várunk a vízminta eredményére.

De Béláim, addig is gondolkodjunk!

Vidovics Ferenc


<<< Vissza