<<< Vissza

Mitől döglik a hal?
Sláger a pénz, bankkártya, színesfém

2005. szeptember 2.

 
A szentesi horgászegyesület feljelentést tett ismeretlen tettes ellen környezetre veszélyes hulladék jogellenes elhelyezésének vétsége miatt. A feljelentés szerint a horgászegyesület tagjai észlelték, hogy Szentes külterületén a Kurca Veker torkolatánál nagy mennyiségben pusztultak el a halak, amiből a fenti bűncselekményre gyanakodtak.

Az elsődleges szakértői vizsgálatok, valamint a helyszínbejárás alapján egyelőre a bűncselekmény elkövetése nem állapítható meg. A szakvélemény szerint a víz oldott oxigéntartalma azért lett alacsony, mert megnőtt a benne lévő rothadó vízinövények mennyisége. A helyszínelés során hulladék elhelyezésére utaló körülményeket nem találtak. Az elpusztult halak laboratóriumi vizsgálata megkezdődött, ennek az eredményét várják a rendőrség munkatársai. A továbbiakban, ha a vizsgálatok a mérgezés gyanúját kizárják és a későbbiekben sem mutatnak ki környezetszennyezésre utaló nyomokat, akkor az eljárást a rendőrség megszünteti. Ha mérgezésre utaló nyomokat találnak, akkor a felelősöket tovább keresi a nyomozóhatóság.

A Környezetvédelmi Felügyelőség a Kurcán harmadfokú környezetvédelmi készültséget rendelt el, miközben megkezdték a Kurca "átöblítését". A Kurcában az elmúlt héten mintegy 60 mázsa hal pusztult el, megközelítőleg 3 millió forint értékben.

Ismeretlen tettes két hónappal ezelőtt a belvárosban kérte el egy férfi telefonkészülékét, majd miután az nem tett eleget a kérésnek, a gyanúsított megverte, és elvette a mobilt. Egy hónappal ezelőtt szintén ismeretlen elkövető a belvárosban lánccal vert meg egy férfit, akinek eltulajdonította értékeit. A rendőrség munkatársai az elkövetőt - aki mindkét esetben ugyanaz a személy volt - elfogták, őrizetbe vették, majd a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását. A gyanúsított mellesleg 4 hónapja szabadult korábbi börtönbüntetéséből...

Augusztus 26-ra virradóra tűnt el egy nagy értékű motor Szentes külterületén. A motor tulajdonosa horgászni indult egy VCY 940-es rendszámú 1100-as Yamaha "hátán". Az esti vihar elől a férfi sátorban húzódott meg, majd másnap reggel azt vette észre, hogy a lezárt, 1 millió 100 ezer forintot értékű járgány eltűnt.

Az egyik külvárosi kocsmába próbált behatolni egy tolvaj néhány napja. A bűnözőt riasztó zavarta meg, így mindössze ezer forintot tudott elemelni a helyszínről.

Nyolc napon túl gyógyuló orrcsonttörést szenvedett egy férfi szombaton hajnalban. A sértetthez egy máig ismeretlen elkövető lépett oda az egyik belvárosi söröző előtt, majd minden előzetes szóváltás nélkül megütötte.

Az Akácfa utcában egy kis tehergépkocsiból vitték el az otthagyott pénztárcát, a benne lévő 135 ezer forintot, és bankkártyát. A Céhház utcában egy Suzukiból tűnt el bankkártya és okirat, míg a Klauzál utcából egy Simson motorkerékpárt tulajdonítottak el. A Szalai utca egyik sörözője elől elektromos kerékpárt loptak. A 70 ezer forint értékű jármű lezáratlan volt.

Otthon volt a házigazda, mégis közel tízezer forintot lopott el az egyik Nagyörvény utcai lakásból a besurranó tolvaj. Szintén betörők jártak a bölcsődében is, innen egy 14 méter hosszú alumínium létrát vittek el. A Hungerit Rt. területéről is loptak, rozsdamentes fémből tűnt el 25 ezer forintnyi. Ebben az ügyben az elkövető személye már ismertté vált, folyik ellene az eljárás.

Telefonfülkét tettek tönkre ismeretlenek a Jókai utcában. A pénzhez azonban nem tudtak hozzáférni, a készület viszont megrongálták.

Hamis ezressel fizettek a MOL-benzinkúton, az ott dolgozók csak elszámoláskor vették észre az átverést.

Augusztus 26-án, reggel fél 6 körül a Vásárhelyi úton az egyik üzlet előtt hagyott kerékpáron lévő táskát lopták el a benne lévő mobiltelefonnal, rádióval és készpénzzel együtt. Egy másik "áldozat" a Kossuth tér egyik üzlete előtt felejtette a táskáját, ami persze úgy ahogy volt szőrén-szálán el is tűnt. Az ehhez hasonló bűncselekmények 80 százaléka megelőzhető lenne, ha jobban vigyáznánk értékeinkre.

H. V.


<<< Vissza