<<< Vissza

Jóbarátok közé jönnek

2005. szeptember 2.

 
Évente általában kétszer jön városunkba Bácskatopolyáról az Auróra Versmondókör, ám augusztus 20-ára kivételes meghívást kaptak. A Szent István-napok rendezvénysorozat ünnepi műsorára különleges műsort állítottak össze.

A harminc éves testvérvárosi kapcsolat 1990 után erősödött meg Szentes és Topolya között, ami pedig az Auróra-műhelyt illeti, az utóbbi öt évben javult sokat ez a kötelék. Rendszerint januárban, a Magyar Kultúra napján, illetve áprilisban a Költészet napján látogatnak el hozzánk a topolyai diákok műsorukkal. Szent István ünnepén az Ifjúsági Parkban első királyunkról és koráról szóló dalokkal léptek fel, többek közt az István, a király rockoperából előadott részlettel, a Honfoglalás című filmből ismert Demjén-dallal, és fuvolaszólóval. De nem csak énektudásukat, muzikalitásukat bizonyították, mint azt már megszokhattuk tőlük, versekkel is készültek. József Attila költeményei a költő születésének századik évfordulójához kötődve kerültek a műsorba, valamint azért, mert a Szent István-szövegek nagyon nehezek a diáklányoknak, be kellett iktatni verses blokkot is, árulta el Vass Borsodi Borbála. A tanárnő nyolc éve vezeti az irodalmi-beszédművelő stúdiót, amely Bácskatopolyán a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központban működik, s amelyről büszkeséggel említi, a foglalkozásokon nem csak középiskolás diákok, de még az egyetemisták is visszajárnak. Ahogy az augusztus 20-i ünnepi műsorban is. Magyarországi versenyeken is gyakran részt vesznek az Auróra versmondói, és szép sikerrel szerepelnek. Az elmúlt nyolc évben hét Kazinczy-éremmel gazdagodtak, s bizony emiatt hírük már megelőzi őket. "Ezektől már félni kell" idézi a tanárnő, amit szoktak is velük kapcsolatban emlegetni a versenyeken.

Szentesre szívesen járnak, ide már jóbarátok közé jönnek. Azért is külön öröm itt fellépni, mert - a tanárnő megfogalmazása szerint - ebben a városban szeretik a szép szót.

A topolyai versmondó diáklányoktól pedig erre mindig számíthatunk.

D. J.


<<< Vissza