XXXVI. évfolyam 3. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Magyar szennyvíztisztítási piac
Kivásárolták a Hydroferr Plusz Kft.-t

2005. január 21.


Képünkön: Kozák János ügyvezető

A Purator Hungaria Kft. a magyar szennyvíztisztítási piac egyik legmarkánsabb képviselője, december 10-én kivásárolta a szentesi székhelyű Hydroferr Plusz Kft. 100 %-os tulajdonát. A Hydroferr Plusz Kft. alapításától: 1996. november 14-től, sőt korábbi elődje a Hydroferr Ipari Kft. révén, 1989-től szerepel a szennyvíz és ivóvíz tisztítási technológiákkal foglalkozó piacon. Legismertebb termékei a zárt épületszerűen kialakított BIOCLEAR szennyvíztisztító, melyből közel 30 db üzemel az országban.


Bővebben


 

Melyik középiskolában tanuljak?
 

2005. január 21.


Képünkön: Dongó László

A napokban több, mint 300 szentesi családban kell dönteni arról, hogy melyik középiskolában tanul tovább az általános iskolát elvégző fiatal. A városban öt középiskola közül lehet választani, az elkövetkező hetekben ezeket mutatjuk be olvasóinknak.


Bővebben


 

Ötvenöt nap alatt harminc tréning
 

2005. január 21.


Ki tudja hányadik alkalommal szervezik át a labdarúgó bajnokságot. Az biztos NB II-es tagsághoz az első hat hely valamelyike szükséges. Ennek megfelelően kezdte meg január 10-én a felkészülést az NB II-es Szentesi TE csapata. A 2004-2005-ös bajnokság őszi idényének értékelése után a tavaszi folytatásig az együttesre váró feladatokról beszélgettem Török Lászlóval a Szentesi TE edzőjével.


Bővebben


 

Egy rövid farsangról
 

2005. január 21.


Rövid lesz az idei farsang. Az egyházi is, mert így írja elő a naptár. És a politikai is - sajnos! - mert így határoznak az egymásnak feszülő pártpolitikai, hatalmi érdekek.

Így hát, ó magyar, mulasd ki magadat gyorsan, s próbálj egy kicsit önfeledten mosolyogni! Hátha sikerül!


Bővebben


 

Jelentés a munkásnép nyomoráról
Csergő alispán példát mutatott

2005. január 21.


Képünkön: Szentesi kubikosok munka közben (A felvételt Csergő Károly készítette.)

Az elmúlt év szeptemberében ünnepeltük dr. Csergő Károly (1879-1969) egykori alispán születésének 125. évfordulóját. Ebből az alkalomból a Szentesi Életben felidéztük küzdelmes életútját, amely bizonyságul szolgálhatott arra, hogy a megrázkódtatásokkal és feszültségekkel terhelt történelmi időszakban is meg lehetett őrizni az emberi tartást, tisztességet, becsületet.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2005. január 21.


Ne bántsa senki az elmúlt 2004. évet, mert az a magyar történelemnek páratlanul sikeres fordulatát hozta el. Sajnálatos, hogy köztünk, akik megélhettük, ijesztően kevesen vannak, akik felfogták annak a jelentőségét hogy Magyarország az Európai Unió tagállama lett! Talán az utánunk jövő nemzedékek mind megértik és büszkén megünneplik.

Eddig azt hittem, hogy a téli erdő legfélelmetesebb veszélyét a meglepett vaddisznók jelentik. Megtudtam, hogy a motoros fűrésszel szervezetten dolgozó rajtakapott fatolvajok sokkal veszedelmesebbek. Tempora mutantur...az idők változnak...

A bűnözők ötletek dolgában mindig a bűnüldözők előtt járnak. Újabban kiderült, hogy a hitelbe vásárolt, majd nyomban "ellopott" autók jó része nem vész el, hanem vagy másfélszeres áron értékesíthető alkatrészekké változik át, miközben a biztosítók kifizetik a kocsi árát, vagy külföldön talál új gazdára. Kár, hogy az ötlet csak irigyelhető, de eszünkbe ne jusson követni a ravasz példát!

Bátor és szinte zavartalanul gazdagodó emberek a borpancsolók. Azt mondják, hogy az eljárásra kötelezhető hivatalos szervek félnek leleplezni és főleg elítélni a borhamisítókat, mert úgy hírlik, az alvilág felségterülete olyan, mint az elaknásított terület: nem ajánlatos rálépni. De mégis fennmarad a kérdés: meddig...?

Előbb vagy utóbb minden bálvány ledől: ha neked is van bálványod, vigyázz, nehogy alatta maradj...

Dr. Imre Ernő

 


 

Délután a kultúra jegyében
 

2005. január 21.


A városi anyanyelvi munkaközösség programjának egyik közkedvelt programja a mese- és prózamondó verseny, melyet most is a Kiss Bálint Református Általános Iskola pedagógusai rendeztek meg. Minden évben január közepére esik ez a bemutató, hiszen a Magyar Kultúra Napjára, a Himnusz születésére emlékezünk január 22-én.
A város és környékének általános iskoláiból közel 30 versenyző mutatta be tudását. A megjelent gyerekek, szülők, pedagógusok élvezettel hallgatták a magas színvonalon előadott meséket, elbeszéléseket, történeteket. Megszólaltattak a kis előadók Andersen, Gárdonyi Géza, Mikszáth Kálmán, Móra Ferenc, Móricz Zsigmond, Tamási Áron, Janikovszky Éva, Kányádi Sándor, Örkény István, Nógrádi Gábor stb. művei közül néhányat. Nem akadt ismétlődő darab, pedig nem beszéltek össze sem a diákok, sem a felkészítő nevelők. Öröm volt az is, hogy a megszokottnál több fiú versenyző indult. A két korcsoport teljesítményét pedagógusokból, könyvtárosokból álló zsűri értékelte. Az 5-6. osztályosok bemutatóját Szurmik Zoltán, a Horváth Mihály Gimnázium magyartanára értékelte. Különdíjat kapott: Csepcsényi Zoltán (fk.: Kis-Rácz Antalné), Somodi András (mindketten Petőfi isk., fk.: Fári Andrea), Menyhárt Kata (Szent E. isk., fk.: Szabó Veronika), Balázs Dorina (Deák isk., fk.: Döméné Kardos Ágnes).

1. Spitzer Jenő (Szent E. isk., fk.: Ráfiné Gáspár Annamária),
2. Nánási Attila (Koszta isk., fk.: Dévayné Szabó Éva),
3. Horváth Szabolcs (Petőfi isk., fk.: Kis-Rácz Antalné).

A 7-8. osztályosok munkáját Lászlóné Varga Zsuzsa értékelte.
1. Helgert András (Klauzál isk., fk.: Téli Márta),
2. Kovács Zsuzsa (Koszta isk., fk.: Takács Lászlóné),
3. Pusztai Renáta (Klauzál isk.,, fk.: Téli Márta).

Kis-Rácz Antalné
m. szaktanácsadó

 


 

Az első ártézi kút
ÉVFORDULÓNAPTÁR - 2005

2005. január 21.


120 éve, 1885. január 15-én Szentes főterén megkezdődött a város első ártézi kútjának fúrása. A munkát Zsigmondy Béla budapesti mérnök irányította. (A 312 méteres fenékmélységet 1886. május végén érték el. A díszes felépítményű kutat 1934-ben elbontották. Szobrai ma a Luther téren láthatók.)

100 éve, 1905. január 16-án 83 éves korában elhunyt Bartha János (1822-1905) ügyvéd, megyei alügyész, majd királyi aljárásbíró, Szentes városi képviselő, volt 48-as honvéd.


Bővebben


 

Termékeink védelme
 

2005. január 21.


Országgyűlési képviselő a Fidesz MPSZ választott kerületi elnöke Farkas Sándor. Mint mondja, a megye egyik legnagyobb szervezete az övék, a legtöbb aktivistával. Bízik benne, hogy még tovább erősödnek majd.


Bővebben


 

A hangsúly ismét a repülőtérre helyeződött
 

2005. január 21.


Még ötvenkettőben történt, hogy Cserebökény térségében az őrjáratozó Mig-15-s géppár, a rendkívül párás levegőben összecsúszott. Nits Ferenc hadnagy leverte azt a Mig-et, amelyen Ferenczi István kísérte. Szerencsére az összecsúszás nem követelt emberáldozatot, mert a vezethetetlenné vált gép pilótájának sikerült katapultálnia. Hogy miért nem tudott erről a lakosság? Mert szigorú katonai titokként kezelték és az esetleges beszélőknek szigorú büntetést helyeztek kilátásba a biztonsági szervek.


Bővebben


 

Külterület és tanyavilág
 

2005. január 21.


Félidőben... Sorozatunk első részében az egyéni körzetek települési képviselői szólnak az elmúlt két év történéseiről. Arról, mi az, ami megvalósult, és mi az, amivel még szeretnék jobbá tenni a választópolgárok életét a ciklus alatt? E heti számunkban Pap Imre, a 12. számú választókörzet egyéni képviselője nyilatkozik.


Bővebben


 

Új módszer a fogamzásgátlásban
 

2005. január 21.


Az európai uniós tagországokkal egy időben került Magyarországon is forgalomba az új fogamzásgátló szer a hüvelygyűrű, mely egyszerre új módszert is jelent a hormonális születésszabályozás terén.

A hüvelygyűrű az első olyan eszköz, mely folyamatosan juttatja ösztrogén és progesztogén tartalmát a hüvely falán keresztül a női szervezetbe. Hormontartalma a legalacsonyabbnak számít a fogamzásgátlók között.


Bővebben


 

Villanyra már nem futotta
72 kutya keres gazdát a menhelyen

2005. január 21.


Egy kiskutya. Sérült. A két első lába között petárda robbant. Most már jobban van, de fél. Mindentől. Szilveszter éjjelén veszett el. Éppen úgy, mint sok másik társa. Rajta és még sok-sok szegény elveszett állaton próbál segíteni Széchenyiné Csergő Judit, és kis csapata a Herman Ottó Állatvédő Egyesületben. Természetesen nem csak ilyenkor...


Bővebben


 

Vallomások
Táncsics Mihály Népi Kollégium

2005. január 21.


Alakulását, tanári karának munkáját öt lány, harminckilenc fiú szorgalmas tanulását, sikeres életútjukat a hajdani kollégista dr. Fenyvesi István vázolja, szerkeszti a 2004-ben megjelent könyvében. A korszakban élőknek is érdemes olvasni... A fiataloknak viszont ösztönző lehet életútjukon.


Bővebben


 

Az oktatásügy helyzetén is javítana
A Kurca-parti esték vendége Pokorni Zoltán

2005. január 21.


Pokorni Zoltán volt a legutóbbi vendége a Kurca-parti esték című rendezvénynek, melyet a Fidesz Magyar Polgári Szövetség szentesi szervezete és a Kurca Vidéke Polgári Egyesület szervezett.
A Fidesz alelnöke nyílt fóruma előtt tartott sajtótájékoztatót.


Bővebben


 

Megszakadt életút
 

2005. január 21.


(Fotó: Vidovics Ferenc)

Öt évvel - mindmáig elszomorító-elkeserítő halála után - könyv jelent meg Majtényiné Túri Katalin torzóban maradt életútjáról. Szentes város kiadványa nem biográfia a szó klasszikus értelmében. Válogatás írásokból és beszédekből melyek róla szólnak, szemezgetés írásokból melyek tőle származnak, valamint néhány példa interjúkból, amiket vele készítettek. A kötet feltétlen erénye, hogy elolvasása után akár életrajzi kronológiát is lehetne készíteni Túri Katalinról.


Bővebben


 

"Férnek még a szívünkbe"
Énekesnő anyaszerepben

2005. január 21.


Szekeres Adrienn Dobrády Ákossal, a TNT együttes frontemberével énekelte az elmúlt év egyik nagy slágerét, közben pedig az anyaszereppel ismerkedett. A helyi gimnázium egykori drámai tagozatosa, később az Unisex együttes énekesnője nemrégiben egy jótékonysági gálán lépett fel a színházban, ismét áldott állapotban, szépséget, jókedvet sugározva.


Bővebben


 

Helyesen és eredményesen írtak
 

2005. január 21.


Képünkön: Volosin Márta

Idén már tizenharmadik alkalommal került sor az Implom József helyesírási verseny regionális döntőjére a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskolában.

Az igét nem csak hirdetni, ragozni is kell - e szavakkal nyitotta meg Szirbik Imre polgármester a versenyt, melyet úgy jellemzett, mint az évről-évre ismétlődő első jelentős városi eseményt.


Bővebben


 

Boleró
 

2005. január 21.


Bemutató foglalkozást tartott a Bolero TE táncosainak Móczó János ötszörös magyar bajnok, professzionális tréner. A két órás, pörgős, latin-amerikai táncokkal fűszerezett órán a Bolero táncosai vettek részt az alsó tagozatos korosztálytól egészen a felnőttekig. Az egyesület a leendő edző személyéről heteken belül döntést hoz, csakúgy, mint a Bolero TE életét érintő egyéb változásokról is.

 


 

Húszezret raboltak az utcán
 

2005. január 21.


Újra tyúktolvajokkal kellett foglalkozniuk a szentesi nyomozóknak az elmúlt héten. Január 15-re virradóra az egyik Ürge utcai ház udvarából harmincnyolc, két nappal korábban a Bem utcából huszonhat tyúkot loptak el ismeretlenek.

A Mentettréten január 15 és 17 között az egyik épületbe szúnyogháló kivágásával hatoltak be a betörők. A tolvajok gázpalackot és hűtőházi klímát vittel el 50 ezer forint értékben. A tettesek ellen lopás miatt indult eljárás.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2005. január 21.


  • Farsangi fogadósszelet
  • Farsangi csörögefánk rumos barackízzel


Bővebben


 

Legyünk fittek
Bertók Róbert rovata

2005. január 21.


Mint ahogyan azt az elmúlt héten ígértem a munkahelyen és az otthon végezhető testmozgásokról, sportolási lehetőségekről fogok írni.

A munkahelyet illetően az időkorlátok miatt inkább rövidebb gyakorlatokról szólnak, amelyek rövid szünet közben is elvégezhetőek, mindemellett otthon is gyakorolhatók. Természetesen a fizikai munkát végzőknek nem fontos ez, de képzeljük el, milyen hasznos lehet egy kevés mozgás az ülőmunkát végzőknek.


Bővebben


 

A birkózás olyan, mint a változó világ
 

2005. január 21.


Dr. Papp László szülőházánál, születésének 100. évfordulója alkalmából megtartott emléktábla avatáskor beszélgettem dr. Hegedűs Csabával, a Magyar Birkózó Szövetség elnökével. Témánk a magyar birkózás helyzete.


Bővebben


 

Szentes-Vasas a csarnokban
 

2005. január 21.


9-3-ra kikapott a Cső-Montage otthonában a Legrand-Szentes G.B.S.C. NB I-es futsalcsapata a hétfő este megrendezett találkozón. Szerencsi István csapatvezető beszámolója szerint bár az eredmény fölényes hazai győzelemről árulkodik, a mutatott játék alapján nem volt ekkora különbség a két gárda között. A 3-1-es félidőt követően a második játékrész végén kiütközött az edzettségbeli különbség, no meg az, hogy a Legrandban szereplő nagypályás labdarúgók jelenleg az alapozás kezdetén tartanak, ők kissé fáradtabban mozogtak az idei első bajnokin.

A Szentes találatait Koncz, Dékány és Szabó Árpád szerezték. A Legrand legközelebb a Dr. Papp László sportcsarnokban lép pályára, hétfőn este 19 órakor a Vasas lesz a vendég. A Vasas magabiztos, 5-1-es győzelmet szerzett a nyitányon, így minden bizonnyal kellő önbizalommal érkeznek majd az angyalföldiek. A szentesi vezetők időközben azon fáradoznak, hogy két, a Makó FC-ben futballozó labdarúgó pályára léphessen a fővárosiak ellen.
Végül még egy figyelemre méltó eredmény: Első Beton Szeged-Pécs 3-5. A vendégek győzelme azért lehet figyelmeztető a mieink számára, mivel a Magyar Kupában éppen a Baranya megyeiekkel kell majd megküzdenie a Legrandnak a továbbjutásért.

H. V.

 


 

Sima Fradi siker
 

2005. január 21.


Nincs mit szépíteni a dolgon, kiütötte a Fradi a Legrand Szentest a férfi vízilabda OB I elmúlt szombati, idei első fordulójában. A tavalyi utolsó mérkőzésen, a Szeged ellen mutatott játék alapján joggal reménykedtek a szentesi szurkolók, hogy hazai környezetben szoros meccset játszanak kedvenceik a fővárosi zöld-fehérek ellen. Ezzel szemben a Legrand a négy negyed alatt egyetlen akciógólt sem tudott szerezni, 28 perc alatt mindössze két találatra voltak képesek Vidumanszky László tanítványai négyméteresből. A Fradi ugyanakkor Nitsovits és Tóth Frank vezérletével magabiztosan, nyugodtan vízilabdázott, az adódó lehetőségeket, előnyöket kihasználták, és 9-2-re legyőzték vendéglátóikat. A hazaiak közül egyedül talán a kapus Horváth Tamás érdelemel dicséretet, védéseivel komolyabb veréstől mentette meg csapatát.

Pellei Csaba, a Vízisport Klub szakági vezetője sem titkolta csalódottságát, többre számított ezen a mérkőzésen. Véleménye szerint a gárda mélyen tudása alatt játszott, és nem is a vereség a legnagyobb probléma, hanem a lélektelen játék, amit egyetlen csapat sem engedhet meg magának, így a Szentes sem. Át kell beszélni a játékosokkal a látottakat, hiszen most két idegenbeli mérkőzés következik, ám addig még egy hét áll rendelkezésre rendezni a sorokat. 28-án a jelenleg tizedik helyen álló BVSC-hez, másnap a listavezető Honvédhez utazik a Legrand. A két fővárosi együttes ellen ősszel felemásan szerepeltek a mieink, hiszen a Vasutasokat 9-8-ra legyőzték, míg a Dominótól 17-8-ra kikaptak Juhász Zsolték. A Legrand 10 pontjával jelenleg hetedik a tabellán.

H. V.

 


 

Kézilabda
 

2005. január 21.


A Deák DSE fiú II. korcsoport kézilabdacsapata szép sikert ért el Szegeden, az Adidas országos gyermek kézilabda-bajnokság megyei döntőjében. Eredmények: 1. Tisza Volán, 2. Deák DSE, 3. Kiskundorozsma. Felkészítő tanár: Kocsis István és Orosz Tibor.

 


 

Drágább lett az engedély
Közgyűlés a horgászoknál

2005. január 21.


Megtartotta évi rendes közgyűlését a Szentesi Horgász Egyesület. Füsti-Molnár Lajos egyesületi elnök számolt be az elmúlt év munkájáról.

Köszöntötte a társegyesületek vezetőit, a megyei szövetség képviselőjét, valamint a vendégek között helyet foglaló Gerecz Elemér nyugalmazott tanárt, akinek édesapja alapította 1946-ban a Szentesi Horgász Egyesületet.


Bővebben


 

A Hungerit-kupáért
Városi teremlabdarúgó bajnokság

2005. január 21.


A Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban zajló teremlabdarúgó bajnokság 4. játéknapja után a négy csoport állása a következő:


Bővebben


 

Becsüljük meg az életet
 

2005. január 21.


Többszörös kézilabdabajnokunk 2005. január 19-én délelőtt, 28 évesen autóbalesetben elhunyt. Már mindenki erről beszél. Ha ilyen szörnyűséget hall az ember, átértékeli magát, de vajon mennyire vagyunk méltóak a létre?

Az élet rövid, mindannyian egy vékony hajszálon függünk, amely bármelyik figyelmetlenségkor elszakadhat. Túl sok hibánk van ahhoz, hogy mindegyiket kijavítsuk, de Anita példáját követve, hinnünk kell magunkban és akaratunkban. Munkahely, tanulás, család, szerelem...rengeteg minden meghatározhatja életünket. Sok pici apróság, mely eltörpül az ilyen szerencsétlenségek hallatán. Sokan képesek napokig depresszióba esni, csak mert kirúgták, vagy elhagyták. De emberek! Az élet oly rövid, miért pocsékoljuk el? Miért hagyjuk, hogy kicsússzon kezünkből az irányítás? Mindenki eldöntheti, hogy milyen életet kíván magának. Minden olyan ember becsülendő, aki képes a legmélyebb gödörből is kimászni. Mert vannak ilyenek.És vannak olyanok is, akik inkább kiugranak az ablakon, vagy magukat kínozzák ahelyett, hogy találnának rá megoldást. Egyszerűbb elmenekülni, mint szembeszállni? Ez gyávaság.Nem tudhatjuk, hogy mi történik a halál után. Aki a túlvilágon gondolkozik, nem is e világra való. De azt mindenki tudja, hogy itt, a Földön, hús- vér emberként milyen lehetőségei vannak. Becsüljök meg magunkat, képességeinket és embertársainkat, mert lehet, hogy már késő lesz! És mindenekelőtt, emlékezzünk méltóan sportolónkról!

Árgyellán Edina

 


 

Kulcsár Anita
 

2005. január 21.


Kulcsár Anita, a Dunaferr női kézilabdacsapatának világklasszis beállósa, Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézis, autójával Dunaújvárosba indult edzésre, ám a Pusztaszabolcs és Velence közötti útszakaszon megcsúszott, árokba csapódott, fának ütközött. A kocsi kigyulladt, a játékos az elszenvedett sérüléseibe a helyszínen belehalt.

Az ETO-val kétszer lett bajnoki ezüst-, kétszer bajnoki bronzérmes, 1999-ben EHF-kupa döntőt játszhatott, amelyben a csapat ugyan kikapott a dán Viborgtól, ám Kulcsár két meccsen 21 gólt vállalt. A felnőtt válogatott tagjaként már részese volt az 1998-as Európa-bajnoki bronzéremnek, összesen 165 alkalommal szerepelt a legjobbak között, s 402 gólt szerzett. 2000-ben a sydneyi olimpián ezüst-, a romániai kontinensviadalon aranyérmet szerzett, tagja volt a 2003-as világbajnoki második és a tavalyi eb-bronzérmes nemzeti együttesnek is. Legjobb teljesítményét a horvátországi világbajnokságon nyújtotta, ahol helyzetei 90 százalékát értékesítette.

A jelenkor egyik legjobb beállósa 28 évet élt. A Magyar Kézilabda Szövetség a játékost saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

 


 

Családi események
 

2005. január 21.


Született: Kaiser Szilárdnak és Aradi Andreának (Vásárhelyi út 15/4.) Zsombor, Moga István Ferencnek és Antalfi Ildikónak (Kossuth L. u. 37-39.) Alexandra, dr. Varga Csabának és Winkler Gabriellának (Köztársaság u. 13.) Bence Csaba, Varga Árpádnak és Lucz Henriettának (Balogh J. u. 19.) Zétény, Bányai Istvánnak és Kandász Zsanettnek (Szegfű u. 8.) Dávid Máté, Dunai Istvánnak és Kotvics-Varga Anitának (Mágocsi út 2.) Dominika nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.


Elhunyt: Szabó Sándorné Pete Terézia (Vekerzug 28.), Szabó Ferenc (Futó Z. u. 15.), Vida-Szűcs István (Kossuth u. 37-39.), László József András (Kossuth L. u. 26.), Orosz Edit Annamária (dr. Udvardi u. 70.), Rantal Géza Kálmánné Gyüre Rozália (Csongrád, Dohánysor 16.), Hajdú Istvánné Kapus Mária (Csongrád, Vörösmarty u. 18.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz