<<< Vissza

Külterület és tanyavilág

2005. január 21.

 
Félidőben... Sorozatunk első részében az egyéni körzetek települési képviselői szólnak az elmúlt két év történéseiről. Arról, mi az, ami megvalósult, és mi az, amivel még szeretnék jobbá tenni a választópolgárok életét a ciklus alatt? E heti számunkban Pap Imre, a 12. számú választókörzet egyéni képviselője nyilatkozik.

Sajátos választókerület, bele tartozik a Felsőpárt úgynevezett Sárgaparti része, Felsőrét, Magyartés, Mentettrét, Kistőke egyes részei és Zalota. Peremkerület és külterület. Ez utóbbi alapvetően meghatározza a lehetőségeket. Pap Imre meg is jegyzi: a rendszerváltozás óta minden ciklusban más-más képviselője volt a körzetnek. Senkinek sem sikerült ismételnie a választások során.

- Ez jelzi a terület nagyságát. Először vagyok egyéni képviselő, azelőtt listáról beválasztottként próbáltam segíteni, de az nem olyan. A ciklus elején megvalósítható programot állítottunk magunknak. Ebben a csatornahálózat kiépítése viszi a prímet. Azon túlmenően a meglévő téglajárdák fölújítása, lecserélése szerepelt a vállalt feladatok között. Továbbá: környezetünk rendbetétele, az emberek mindennapi életének megkönnyítése - mondja a képviselő, aki az önkormányzat szociális bizottságának elnöke is egyben. Majd így folytatja:

- A sárgaparti részen a csatornaépítés elindult, gyakorlatilag a Derzsi-Kovács, Boros Sámuel utcák és a Dessewffy sor által behatárolt rész már készen van. A bekötésekkel is folyamatosan haladnak. Az utak helyreállítása egyelőre részlegesen történik, a végleges aszfaltburkolatot ez év nyarán vagy őszén kapják meg. Meg kell várni a munkálatok utáni ülepedést. A csapadékvíz-elvezető árkok helyreállítása is megtörténik. De ide sorolnám a zöldfelületek helyreállítását, amiben kérjük a lakosság közreműködését.

- Említés tett a járdafelújításról.

- A tönkrement téglajárdák lecserélése a ruhagyári óvodától a Boros Sámuel utca kereszteződéséig már megtörtént. Egyik-másik része már balesetveszélyes volt. A hátralévő járdák idén és jövőre készülnek el. Boros Sámuel nyugati, a Lahner György keleti oldala, Pöltenberg u. keleti oldala ott, ahol indokolt a dolog. A Kurca-part Derzsi Kovácstól a Dessewffi soron húzódó szakasza eléggé elhanyagolt. Benőtte a fű, a bozót, sokan illegális szemétlerakónak használták. Ezt feltöltötték és szeretném, ha valamiféle szabadidő parkot alakítana ki a város. Legalább fákat telepítsen oda.

- Mi a helyzet Magyartésen?

- Korábbi óhaj volt, hogy a városrészt kapcsoljuk be a szemétszállításba. Ezt sikerült megoldani. Heti egy alkalommal van szállítás. A temető ravatalozójának berendezése, egyáltalán az ottani állapotok rosszak voltak, ez a kérdés is megoldódott. Az orvosi rendelő tetőzete elhanyagolt állapotban volt, tavaly helyreállították, idén jó lenne a váróterem és a kiselőtér rendbetételéhez fogni. Az iskolaépületet értékesítették. Szándékai szerint a vállalkozó közösségi helyiséget szeretne kialakítani. A klubkönyvtár is a lakosság rendelkezésére áll.

- Régi téma a buszjáratok ritka volta. Változott-e valamit is a magyartésiek gondja?

- A reggeli járat túlzsúfolt, igazából senki nem tudott rá megoldást találni, mivel a Tisza Volán gazdaságossági okokra hivatkozik. Egy járatot szeretnénk beállítani reggel. Munkába, iskolába, óvodába járnak innen az emberek, de már Kistőkéről jövet megtelik az autóbusz. Örömmel fogadtam, hogy a kistérség ez év szeptember 1-jével falugondnoki státuszt kapott. Reményeink szerint az ott élők segítségére válhat a dolog. Sok ember él tanyán. A másik gond is ehhez fűződik: nincs villamos áram. Vannak tanyák, ahova érdemes lenne bevezetni az áramot. A város költségvetésében erre elkülönítene, állami támogatással, önerővel talán sikerül előre lépni a kérdésben.

Lovas József


<<< Vissza