<<< Vissza

Helyesen és eredményesen írtak

2005. január 21.

 
Képünkön: Bártfai Rita

Idén már tizenharmadik alkalommal került sor az Implom József helyesírási verseny regionális döntőjére a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskolában.

Az igét nem csak hirdetni, ragozni is kell - e szavakkal nyitotta meg Szirbik Imre polgármester a versenyt, melyet úgy jellemzett, mint az évről-évre ismétlődő első jelentős városi eseményt.

A megye középiskoláiból negyvenhárom diák vett részt a múlt pénteki megmérettetésen. Iskolánként két-két tanuló, három kategóriában ülhetett asztalhoz a Boros szakközépiskolában: gimnazisták húszan, szakközepesek tizenkilencen, szakmunkásképzőből pedig négyen jöttek. Első feladatként tollbamondás után huszonnégy soros - Móricz - és Jókai évfordulókhoz kapcsolódó-szöveget kellett papírra vetniük, ezt nyolc kérdésből álló feladatlap követte, vizsgáztatva a helyesírás mellett a nyelvhelyességet is. A feladatsort minden alkalommal dr. Nagy János, a SZTE-JTFK tanára állítja össze. Amíg a diákok dolgoztak, megkérdeztük a professzortól, meg lehet-e még lepni a kérdésekkel a versenyzőket? Bizonyos szóalakok, kifejezések ismétlődhetnek, de ügyelni szoktak arra, hogy négyéves periódusban a feladatok ne tartalmazzanak egyforma kérdéseket, válaszolta. A professzor úgy látja, korábban a Nyelvünkben élünk és más, kreativitást igénylő versenyek is jelentős sikert arattak, mégsem tudott ez a mozgalom tömegessé válni. Azonban dr. Nagy János szerint a középiskolából kikerülve is meg lehet őrizni a nyelv iránti érdeklődést, ám ehhez szükséges a jó magyartanár is. 1993-tól, mióta a professzor Szentesre jár, mindig Weöres Sándor költői nyelvéről tartott előadást, ám ebben az évben, születésének századik évfordulójához kapcsolódva, József Attila verseiről beszélt a hallgatóságnak. A Lőrincze-díjas dr. Bencédy József ny. főiskolai főigazgató nyelvi kérdésekről tartott előadást.

A verseny díjazottjai között helybelieknek is szólt a taps. A gimnazisták között harmadik helyezett Volosin Márta. A Horváth Mihály Gimnázum 10. A osztályába járó diáklányt osztályfőnöke, Hajós Jánosné készítette fel, illetve nagymamája, a szintén pedagógus Lucza Istvánné is segített, hogy a komoly rákészülést igénylő megmérettetésen eredményes legyen. Márta német tagozaton tanul, s bár eredményei még nincsenek, ezzel a nyelvvel vannak tervei.
A Boros szakközépiskola tanulói hagyományosan jól szerepelnek, ezért is rendezheti a versenyt az iskola több, mint egy évtizede. A szakközépiskolás kategóriában a Boros egyik diákja, Bártfai Rita szintén harmadik lett. Ügyviteli szakon tanul a 11. C osztályban, s azt mondja, a heti három irodalom, és heti egy nyelvtanóra mellett otthon is gyakorta elő kellett vennie a helyesírási szótárt gyakorlásképpen. Elárulta: a tollbamondás témájában inkább az Európai Unióra vagy József Attilára számított. Rita nagyon büszke az elért eredményre. Akárcsak felkészítője, Fári Istvánné tanárnő, aki elmondta, azért is elégedett tanítványa teljesítményével, mert még csak szeptember óta tanítja.

Fári Istvánné a többi diák teljesítményét jónak ítélte, hiszen 90 százalék fölötti eredmény is született a versenyen. Felvetésünkre, hogy sok fiatal ma már inkább az idegen nyelvek iránt mutat érdeklődést, a tanárnő azt mondja, a nyelvtanulás is azoknak megy jól, akik magyarból jók.

Az országos döntőn, február 24-én, Gyulán az iskola is képviselteti magát.

Darók József


<<< Vissza