<<< Vissza

Új módszer a fogamzásgátlásban

2005. január 21.

 
Az európai uniós tagországokkal egy időben került Magyarországon is forgalomba az új fogamzásgátló szer a hüvelygyűrű, mely egyszerre új módszert is jelent a hormonális születésszabályozás terén.

A hüvelygyűrű az első olyan eszköz, mely folyamatosan juttatja ösztrogén és progesztogén tartalmát a hüvely falán keresztül a női szervezetbe. Hormontartalma a legalacsonyabbnak számít a fogamzásgátlók között.

2001. október 10-én hagyta jóvá az amerikai FDA az 5,3 cm átmérőjű flexibilis fogamzásgátló hüvelygyűrűt, melyet addig már 2300 nő próbált ki, 100 hölgy pedig több mint egy éven keresztül használta. Ezen időtartam alatt hatékonysága megegyezett a tablettás készítmények hatékonyságával.

A gyermekek számának szabályozása ősidők óta szokásos a természeti és kultúrnépeknél egyaránt. Ebben a legszélsőségesebb módszer a gyermek megölése szülés közben, vagy röviddel a szülést követően.

Abban az esetben, amikor a terhességet szakítják meg, a méhben pusztítják el a magzatot. Magyarországon a jogi szabályozás a terhesség tizenkettedik hetéig ad erre lehetőséget.

Magának a fogamzásnak a megakadályozása többféle módszerrel érhető el, orvosilag az elsődlegesen ajánlott legbiztosabb módszer a hormonális fogamzásgátlók, és a méhen belüli eszközök. A méhen belüli eszközök felhelyezését és eltávolítását kizárólag szakorvos végezheti el.

Ha a két módszer közül valamelyik nem alkalmazható, vagy a páciens nem szeretné egyéb, kevésbé hatékony módszerek jöhetnek számításba, melyek közül legbiztonságosabb a kondom használata. Sűrűn változó partnerkapcsolatok esetén feltétlenül ajánlott, hiszen az óvszer a nemi és a nemi úton terjedő betegségekkel szemben is véd, a nem kívánt terhesség mellett.

Ezen - egyéb, bizonytalan - módszerek között sorolható a naptár-módszer, a reggelenkénti alaphőmérséklet mérése, a coitus interruptus (együttlét megszakítása). A hüvelyöblítés is a kevésbé hatékony módszerek egyike, mely ráadásul a gyakori öblítés miatt megszünteti a hüvely természetes vegyi és bakteriális viszonyait. Ide tartoznak azok a tabletták és kúpok, melyek a hüvelyben pusztítják el az ondósejteket, ezeket kémiai módszereknek nevezzük.

A biztonságos, hormonális fogamzásgátló tabletták megjelenése forradalminak számított az 1960-as években.
Ezek még igen magas hormontartalmú készítmények voltak, mégis a nők önállósulásának meghatározó mérföldkövének számít ez az időszak. Biztonsággal irányíthatóvá vált gyermekválllalásuk időpontja, így egész életük, karrierjük sorsa a kezükbe került.

Az ultra alacsony hormondózisú, rugalmas hüvelygyűrű a modernkor kisebb forradalma. Egy gyűrű egy ciklus idejéig fejti ki fogamzásgátló hatását, nem lehet tehát elfelejteni bevenni, ami előfordulhat a tablettánál. Felhelyezését és három hét utáni eltávolítását maguknak végzik a nők, nincs szükség orvosi közreműködésre. Az eltávolítást követően jelentkezik a megvonásos vérzés.

A megkérdezett szülész-nőgyógyász kiemelte, megfelelő módszerként szolgál olyan pároknak is, ahol a hagyományos hormonális készítmények használata aggályos, mert a nőbeteg viszér problémákkal küzd, cukorbeteg, emésztési panaszai (gyakori hasmenés) vannak, vagy egyéb gyógyszer szedése miatt nem javasolt.

A hüvelygyűrű alkalmas a negyvenes éveiben lévő, illetve a fiatal korú hölgyek fogamzásgátlására is alacsony hormontartalma miatt.

Nagy Andrea


<<< Vissza