<<< Vissza

Az oktatásügy helyzetén is javítana
A Kurca-parti esték vendége Pokorni Zoltán

2005. január 21.

 

Pokorni Zoltán volt a legutóbbi vendége a Kurca-parti esték című rendezvénynek, melyet a Fidesz Magyar Polgári Szövetség szentesi szervezete és a Kurca Vidéke Polgári Egyesület szervezett.

A Fidesz alelnöke nyílt fóruma előtt tartott sajtótájékoztatót.
"Nem készültem semmi külön témával a mai napra - kezdte Pokorni Zoltán. - Viszont az év elején szinte mindig beszélni lehet egyfajta összefoglalásról és számvetésről. Bár én nem szeretnék számvetést készíteni, arról mindenképpen beszélni kell, hogy a munkanélküliség jelentősen növekedett az elmúlt évben."

Ez azt jelenti, hogy a január 6-án nyilvánosságra hozott adatok szerint 54 ezerrel kevesebb ember van állásban, mint egy évvel ezelőtt, és 29 ezerrel növekedett a regisztrált munkanélküliek száma. Ez 6,3 %-ot jelent a foglalkoztatottakhoz képest. 700 ezren pedig már kiestek a támogatásokból. Mindent összevetve közel egymillió azoknak a száma akik nem tudnak, vagy nem akarnak dolgozni.

Több autógyár is mérlegelte a közelmúltban, hogy Magyarországon épít gyárat, de végül mégsem tették. Nem azért, mert itthon olyan magasak a bérek. Azok sajnos nem magasak. A rajtuk lévő járulékok viszont igen. Nincs okom azt gondolni, hogy a kormány nem akar tenni az ellen, hogy csökkenjen a munkanélküliek száma. Hiszen, biztosan ők is azt szeretnék, de jelenleg mégsem errefelé tartunk. Nagyon fontos volna az is, hogy támogassák a kis és középvállalkozókat. Élénkíteni kellene a gazdaságot. Hiszen, ha nincs munka nem lehet kilábalni a válságból.
A Fidesz alelnöke elmondta azt is, hogy Magyarországon közel 3 millió ember él az öregségi nyugdíjminimumból - legalábbis legális jövedelem szerint. "Tovább nyílt az olló a szegények és a gazdagok között. Tovább távolodott egymástól a városi és a falusi réteg, a fővárosi és a vidékiek közötti különbség. Ezen mindenképpen változtatni kell."

Pokorni Zoltán a másik problémás területnek az oktatásügy helyzetét látja. Ezen belül is azoknak a iskoláknak a helyzetét, amelyeknek kétséges a fennmaradásuk a jelenlegi helyzetben. Ezek az intézmények olyan kistelepüléseken találhatóak, ahol egyre csökken a népesség száma, mivel a jobb jövő érdekében a fiatalok igyekeznek városokba költözni. Ha pedig egy településnek nincsenek gyermekei, előbb vagy utóbb megszűnik az iskola is. Ez a község teljes leépülését eredményezi. Jelenleg 1700 település érintett ebben az ügyben. Nagyon fontos és sürgető feladatot jelent tehát a kistelepülések és az ott élők támogatása.

K. A.


<<< Vissza