XXXV. évfolyam 18. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Fesztivállal az unióba
 

2004. május 7.


Szentes is megünnepelte hazánk csatlakozását az Európai Unióhoz. A kétnapos rendezvényen sok zenével, vidámsággal, külföldi vendégekkel és európai kultúrákkal ismerkedve léptünk át az unióba.

Az Európa Fesztivál programjaihoz ráadásul az időjárás is dicséretesen alkalmazkodott, s ez is hozzájárult a hamisítatlan majálishangulathoz. A napsütés sokakat kicsalogatott április 30-án délután is a városi könyvtár melletti megszépült Koszta térre. Ez a felújított terület - amely mostantól Európa-park is - jelképezi azt a munkát, tetterőt, mellyel az Európai Unióba érkezünk, mondta Szűcs Lajos alpolgármester téravató-beszédében.


Bővebben


 

Eljött a pillanat!
 

2004. május 7.


Néhány perc, és formálisan, jogilag is az egyesült Európa részévé válunk. A földrajzi, a kulturális, a történelmi Európának eddig is részei voltunk. Részei voltunk, és vagyunk több mint 1000 éves történelmünkkel, fájó és dicsőséges napjainkkal, győzelmeinkkel és bukásainkkal, kultúránkkal, tudásunkkal, művészeinkkel, kiváló és gyarló személyiségeinkkel egyaránt. S részesei elődeink, akik most ránk tekintenek a csillagok közül. Apáink nagyapáink, az egyszerű magyarok milliói, akiknek a nevét nem jegyezte fel a történelem, de munkájuk, áldozat vállalásuk nélkül a jelenünk, a család a város, az ország, s Európa sem létezne.


Bővebben


 

Elbúcsúztak
 

2004. május 7.


A tizenkettedikes kollégisták szerdán este vettek búcsút nevelőtanáraiktól, diáktársaiktól és emlékeiktől a Terney Béla Középiskolai Kollégium ballagási ünnepségén. A régi hagyományt, mely végigkísérte az intézmény történetét, megújult formában Pólya István szervezésében őrzik tovább. Az itteni ballagás kicsit más, ha lehet, még meghittebb, érzelemdúsabb is, mint az iskolai.


Bővebben


 

Honfoglalástól...
 

2004. május 7.


Az Európa Fesztivál első rendezvénye volt a városi könyvtárban megnyitott "Honfoglalástól a csatlakozásig: Szentes múltja és jelene képekben, tárgyakban, dokumentumokban" című kiállítás.

A kiállítást - mely május 17-ig tekinthető meg - dr. Vörös Gabriella, a Csongrád Megyei Múzeumok Igazgatója nyitotta meg. A beszédében egy dolog miatt sajnálkozott, hogy a kiállított képeken, fotókon, újságrészleteken csak férfiak láthatók, de Európa kapujában remélhetőleg ez is változik és lesznek olyan helybeli nők is akik bevonulnak Szentes történelmébe.


 

Levél Amerikába
 

2004. május 7.


Kedves Marci bátyám!

Isten drága ajándékának tartom, hogy 86 évesen elmondhatom: van még nagybátyám, és őt köszönthetem századik születésnapján. Szeretnék első köszöntőd lenni. Méghozzá úgy, hogy nyílt levéllel fordulok hozzád, hadd élvezzék itt, a Tisza mentén - te Szegededtől nem messze - milyen az, amikor egy öreg magyar örül a még öregebbnek? Milyen az, mikor a rokoni kötelékek jól működnek és harcolnak a tér és az idő konok hatalma ellen, amíg csak tudnak?


Bővebben


 

Cserkészrepülő
 A repülőotthon építése folytatódik - 1942

2004. május 7.


Nagy fejlődési éve volt 1942 a szentesi cserkészrepülőknek. Az előző esztendőben az ár- és a belvíz okozta károk megszüntetése miatt, - hogy fedél legyen a szerencsétlenül járt családok feje felett, - építőanyag hiány keletkezett, ami elodázta a pilótaotthon építését. Az építkezést országos mintának szánta a Horthy Miklós Nemzeti Repülő Alap a vitorlázó repülőterek létesítéséhez, korszerűsítéséhez.


Bővebben


 

A Vecseri utcai ház titkai
 

2004. május 7.


Az európai és benne a magyar művelődés egyik meghatározó alapeleme a zsidó-keresztény kultúra. A kulturális örökség ápolása valamennyiünk feladata, ezért is kötelességünk megemlékezni azokról a hatvan évvel ezelőtti eseményekről, melyek az európai, így a magyar zsidóság fizikai megsemmisítését eredményezték, és nem kerülték el városunkat sem.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. május 7.


Néhány hete még azt gondoltam és írtam, hogy az eredetileg játéknak és testedzésnek indult sportot a pénz rontotta el. Bevallom, tévedtem: a pénz előtt a rekordőrület és azzal együtt az ajzószerek voltak a sportolás megrontói és csak azok nyomában lett főszereplő a pénz.

**********************************************

Egyre gyakrabban lehet olvasni a sajtóban arról, hogy az idősek aránya a társadalomban összeomlással fenyegeti az egészségügyet. Jóval 80 felett járván, belesápadok, szégyelljem, hogy még élek és egyike vagyok azoknak, akik romba döntik az egészségügyet? De hát, mit tegyek? Segítenék a társadalomnak, de hogyan?


Bővebben


 

Választás
 

2004. május 7.


Immár hatodik éve rendezte meg a Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat (SZIDÖK) a diákpolgármester-választást a városi diák pincében. A város iskoláiból ötvenhét diák vett részt ezen az eseményen. A mandátumvizsgálat után a leköszönő diákpolgármester, Bányai Norbert értékelte az elmúlt iskolai tanévben végzett munkánkat. Norbert két évig volt ebben a tisztségben, mely idő alatt sok jót, de gondokat is átélt a többi "szidökössel" együtt. Beszámolójában többünknek megköszönte a munkáját.


Bővebben


 

Nem külföldiek
 

2004. május 7.


Idegen szavak keveredtek magyar szavakkal a minap a művelődési és ifjúsági házban. Bízva abban, nem csak ilyen hivatalos formában tartják egymással a kapcsolatot, évente baráti beszélgetésre invitálja Szirbik Imre polgármester a Szentesen élő külföldieket.

Ez a kifejezés azonban csak terminológia, a származás pillanatnyi állapot, fogalmazott beszédében a város első embere, aki később maga is leült Móra József önkormányzati képviselővel és Sztantics Csaba jegyzővel az asztaltársaságokhoz.


Bővebben


 

Lovasnapok Fábiánban
 A bővítésen gondolkodnak

2004. május 7.


Az elmúlt hétvégén a hagyományokhoz híven ismét megrendezték a lovasnapokat Fábiánsebesnyénen. A XXI. Országos "A" kategóriás fogathajtó minősítő és válogató verseny programjai már pénteken délelőtt elkezdődtek.
A hajtóknak és szervezőknek természetesen jóval hamarabb.


Bővebben


 

Álláskeresés számítógéppel
 Munkaadói fórum

2004. május 7.


Az állami foglalkoztatási szolgálat változásáról és az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis vagyis rövidített nevén az EMMA-ról tartott fórumot a munkaadóknak, a munkaügyi dolgozóknak és az érdeklődőknek a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ Igazgatója Vladiszavjev András, és dr. Horesnyi Julianna osztályvezető.


Bővebben


 

Egészségügyi ellátás az unióban
 

2004. május 7.


Hamarosan kezdődő üdülési szezon miatt nem árt tisztában lennünk, mint EU-s tagországok, az unióban érvényes szabályokkal. Minden tagországban megillet bennünket is az ingyenes sürgősségi betegellátás. Ehhez azonban a lakóhely szerinti illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnál ki kell váltani a 3 hónapig érvényes ingyenes E-111-es formanyomtatványt. Ezzel tudjuk igazolni, hogy van Magyarországon egészségügyi biztosításunk. A kiváltáshoz Taj-kártya, személyi igazolvány és munkáltatói vagy iskolalátogatási igazolás szükséges.


Bővebben


 

Punktomim, lemezen és fesztiválon
 

2004. május 7.


Tavaly készült el, de csak most került hozzám a szentesi Punktomim zenekar bemutatkozó lemeze, amelynek szokatlan címe van: "Politi-kuss". A borítóján egy, a középső ujját felfelé tartó kisfiú negatívját láthatjuk, hasonló pózban, mint amilyenben egykor Frank Zappa pukkasztotta a polgárokat híres, vagy inkább hírhedt fotóján.

Sokan ismerhetik a csapatot, hiszen 2000 óta működnek. A cédét az alábbi felállásban készítették: Gajda Róbert - gitár, Karancsi Szabolcs - basszus, Gajda Mátyás - dob, és Tóth András - ének. (Idő közben Gajda Mátyás megvált a zenekartól. Pótlását eddig "kölcsön" dobosokkal oldották meg.) Az együttes neve árulkodik az általuk képviselt stílusról is, bár a punk-rock meghatározás pontosabban fedi azt. A lemez épp egy tucat szerzeményt tartalmaz, amelyeket zömmel András írt.


Bővebben


 

A szentesi tanya Ópusztaszeren
 

2004. május 7.


Az Erdei Ferenc által megálmodott Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark egyik fő látványosságának számít a szabadtéren elhelyezett néprajzi épületegyüttes, amely a Dél-Alföld népi építészetének fontosabb jellemvonásait mutatja be a nagyközönség számára. A lakóházak és a gazdasági építmények között kitüntetett hely illeti meg a Szentesről áttelepített tanyát, amely a szemtermelésen és az állattartáson alapuló kisparaszti életformának állít emléket. A Tési réten, a Kurca folyó közelében emelt épület vályogból készült, tetőzetét nád borítja.


Bővebben


 

Nyelvészkedtek, számoltak
 

2004. május 7.


A tanítási év vége felé szinte hetente bizonyították tanulóink, hogy mennyire kreatívak és felkészültek, valamint milyen mélységben sajátították el eddig a tananyagot. Méltán büszke iskolánk a sokféle versenyen elért eredményekre:

Városi- területi Petőfi szavalóverseny 3-4. osztályosok:
Bagi Alexandra 2., (ft: Izbékiné Csige Hajnalka);
Szabó Bence 3., (ft: Forrainé Garai Szabó Julianna, Almásiné Szaszkó Edit).


Bővebben


 

Informatikában első
 

2004. május 7.


A Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola diákjai közül az utóbbi időben mind többen hívják fel magukra a figyelmet. A sikeres szereplők egyike Gulyás László, az oktatási intézmény végzős tanulója. A Pollákos diák műszaki informatikai mérnökasszisztens szakcsoportban a Nemzeti Szakképzési Intézet által szervezett országos szakmai tanulmányi verseny döntőjében I. helyezést ért el.


Bővebben


 

Dekoratív kozmetika
 

2004. május 7.


Az arc bőrének színezése több évezredes hagyományon alapszik. Valaha a törzsi megkülönböztetés jeleként, vagy a rituális előírások szerint alkalmazták. Később a szem és a száj formájának hangsúlyozására használtak különböző festékeket aszerint, hogy a divat mit diktált. Napjainkban a színezés technikáját tekintve, kendőzésről, festésről és "kikészítésről", sminkelésről beszélünk.


Bővebben


 

Szétvágták a fóliát
 

2004. május 7.


Az április 30-i és május 1-jei programok rendőrségi szempontból viszonylag nyugodtan teltek, különösebb rendbontás, rendzavarás nem történt.


Bővebben


 

Versenypálya épül a Kurcán
 Horgászat

2004. május 7.


A Szentesi Horgász Egyesület horgászai már régóta várnak egy nemzetközi verseny rendezésére is alkalmas pályára, amely most megvalósulni látszik. Ez beszélgetésünk témája Füsti-Molnár Lajos önkormányzati képviselővel a Szentesi Horgász Egyesület elnökével.

- Honnan az ötlet, hogy a sporthorgászok ebben az "ajándékban" részesülnek?


Bővebben


 

Athénba kerekeznek
 

2004. május 7.


Képünkön: Képünkön: Valkai Zsolt, Csendes Zoltán, Vincze Mihály, Dömsödi Gábor, Fabulya Pál.

Nagy megmérettetés vár a St. Jupát Sportegyesület öt tagjára. Sok felkészülés után július 24-én Athénba kerekeznek. A fiatalok évek óta ebben az egyesületben edzenek, Valkai Zsolt, a csapat tagja a felkészülésről mesélt.


Bővebben


 

Pénteken minden eldől
 

2004. május 7.


A Legrand-Szentesi VK férfi vízilabdacsapata a honi első osztályú bajnokság 9. helyéért szállt csatába az elmúlt héten a Szolnok ellen. Az egyik fél két nyert mérkőzéséig tartó csata első felvonása után a mieink örülhettek, mert 14-11 arányban verték riválisukat. Az eredmény alapján magabiztosnak tűnő siker azonban nem volt sima, hullámzott a két csapat játéka, egyes periódusban a hazaiaknak, a következőben a szolnokiaknak ment jobban a játék. Szerencsére a záró negyed 6-3-as Legrand sikert hozott, így az első meccs után nálunk volt az előny.


Bővebben


 

Bravúr, vereség
 

2004. május 7.


Nagyszerű győzelemmel kezdte a Vasas elleni elődöntő három nyert mérkőzéséig tartó párharcát a Hungerit-Szentesi VK női vízilabdacsapata. Az elmúlt vasárnap délelőtt Szremkóék fegyelmezett játékkal idegenben nyertek 8-6-ra fővárosi vetélytársuk ellen, így előnnyel várhatták a hétfő délutáni folytatást. A remek teljesítményt sajnos nem sikerült megismételni, ezúttal az angyalföldiek diadalmaskodtak 8-5-re.


Bővebben


 

Hetedik az SZTE
 

2004. május 7.


A kilencedik helyen álló Szentesi TE a két ponttal mögötte lévő Karcag gárdáját fogadta a labdarúgó NB II vasárnapi mérkőzésén. Az első félórában egy Barna lövésen és egy Pálfi fejesen kívül gyakorlatilag semmi nem történt, ám ekkor egy remek háromszögelés utána a visszakapott labdát Takács góljával, valamint Barna Csaba beadásából (lövésébe egy vendégvédő oly szerencsétlenül ért bele, hogy a labda a saját kapujába pattant) 2-0 arányban győztek.


Bővebben


 

Mozdultak
 

2004. május 7.


A Mozdulj! - 2004, a megyei- és testvér-középiskolai kollégiumok sporttalálkozójának sorában a tizenkettedik rendezvény. Pontosabban a 12/1 számot kapta idén. A megnyitón erről Takács Pál házigazda-igazgatóként így nyilatkozott: ez az első uniós rendezvényük. Eddig nemzetközi volt a Mozdulj!, elsősorban a szlovák testvérkapcsolatok miatt. Mára ez is elmúlt, hiszen most már unión belüliek lettek ők is.


Bővebben


 

Makettverseny
 

2004. május 7.


A hétvégén lezajlott "Európa Fesztivál" keretein belül, országos makettversenyt hirdetett meg az EU Információs Pont és a polgármesteri hivatal. Erre a versenyre olyan alkotásokat vártak, amelyek az EU tagállamainak egy-egy nevezetes épületét ábrázolja.


Bővebben


 

Ikonok a galériában
 

2004. május 7.


A Nyugalom Galériában beszélgetünk dr. Dobos András állatorvossal, a galéria tulajdonosával. A beszélgetésnek két apropója is van. Az egyik: a tárlatot bővítették Imréné Lenner Katalin szentesi alkotó ikonképeivel. A galériában 23 hagyományos-klasszikus stílusban készített munkát állított ki. Az alkotások témáikban, díszítési gondolataikban a klasszikus ikonfestészet hagyományait követik. Reméljük, még ebben a hónapban bemutatkozik majd alkotójuk is - mondja a galériatulajdonos.


Bővebben


 

Családi események
 

2004. május 7.


Született: Papp Norbert Zsoltnak és Mátyás Katalinnak (Szabadság tér 6. IV/18.) Konrád, Dezső Lajos Lászlónak és Koncz Juditnak (Vásárhelyi út 55.) Diána...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz