<<< Vissza

Versenypálya épül a Kurcán
Horgászat

2004. május 7.

 
A Szentesi Horgász Egyesület horgászai már régóta várnak egy nemzetközi verseny rendezésére is alkalmas pályára, amely most megvalósulni látszik. Ez beszélgetésünk témája Füsti-Molnár Lajos önkormányzati képviselővel a Szentesi Horgász Egyesület elnökével.

- Honnan az ötlet, hogy a sporthorgászok ebben az "ajándékban" részesülnek?

- Az ötlet onnan származik, hogy hosszú évek óta a horgász egyesület versenysport szakosztálya évente többször színvonalas versenyeket rendez, amelyek határainkon túl is ismertek. Előfordult már, hogy nem fértünk el a sok résztvevő miatt a Kurca úgymond versenypályának titulált szakaszán, át kellett menni a Makai-híd és az Ifjúsági-híd közötti részre. Ekkor született a gondolat, hogy kellene egy ideálisan kialakított, a nemzetközi előírásoknak is megfelelő versenypályát kialakítani a Kurcán. Ezáltal a part is rendezettebbé válna, és a hétköznapi pecásoknak is egy kultúrált horgászhely állna rendelkezésre. Kivitelezés alatt van a horgászhelyeknek a kialakítása. Ezek 100x150-es vasbetonalapok, amelyek megfelelő előkészítés után lesznek elhelyezve. A helyek kialakításának szabálya, hogy a betonlap elejének a víz széléig kell érni, és a horgászhelyeknek egymástól tíz méterre kell lenni.

- A Kurca mely szakaszán épül ez a pálya?

- A nyugati oldalán, a Kiss Zsigmond utcai híd és a Makai-híd között. A pálya kialakításakor figyelembe kell venni, hogy a parti növényzet művelését ne akadályozzák.

- Egy nemzetközi horgászverseny megrendezésére alkalmas pálya megköveteli-e a vízminőséget?

- A vízminőséggel nincs kritérium. Lényeg az, hogy legyen benne hal.

- Mikor lesz az "alapkőletétel" és az utolsó kapavágás?

- Reményeink szerint május közepére elkészül. Kacérkodok a gondolattal, hogy egy pályaavató háziversenyt is kellene szervezni. A avató a június 18-20-a között megrendezendő országos ifjúsági bajnokság idején lesz.

- Az említett szakaszon telepítettek már halat?

- A Kurcába kötelező telepítésen túl is telepítettünk már. Mi adunk helyet az országos bajnokságnak. Abban az esetben amennyiben a MOHOSZ-tól kapunk pénzt, akkor keszegféléket telepítünk.

- Mint elnök örül annak, hogy normális körülmények között horgászhatnak?

- Mindennek örülök, ami a szépet és a jót viszi előre. Reményeink szerint, megszűnik a Kurcának ezen a szakaszán a szemetelés. Sajnos, a Felső-Kurcán ötven nagyzsák szemetet szedtek össze az ellenőreink. Nem tudom megérteni az embereket. Ha ki tudja vinni az etetőanyagot, üdítőt és egyéb dolgokat, annak göngyöleganyagát miért nem viszi haza.

Dunás-Varga Zoltán


<<< Vissza