<<< Vissza

Informatikában első

2004. május 7.

 
A Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola diákjai közül az utóbbi időben mind többen hívják fel magukra a figyelmet. A sikeres szereplők egyike Gulyás László, az oktatási intézmény végzős tanulója. A Pollákos diák műszaki informatikai mérnökasszisztens szakcsoportban a Nemzeti Szakképzési Intézet által szervezett országos szakmai tanulmányi verseny döntőjében I. helyezést ért el.

Nem volt sima útja a döntőig. A Batsányi János Gimnáziumban végzett Csongrádon, két évvel ezelőtt, s hogy nem tudott elhelyezkedni, gondolt egy nagyot, beiratkozott a Pollákba: elvégezze a kétéves műszaki informatikai mérnökasszisztens szakot. Csongrádon az általános gimnáziumi tagozaton tanult, matematika-fizika osztályba járt, de - mint megjegyzi - általános iskolás kora óta a számítástechnika érdekli. Úgy volt, hogy Szegeden tanul tovább, programozó vagy hasonló szakon, végül is így alakult. A kecskeméti főiskolát választotta, a gépészeti- automatizálási-, műszaki karon szeretné folytatni tanulmányait.

- Odajelentkeztem. Pontszámomat a négy félév átlagából számítják ki - mondja.

- Felvételizni kellett?

- Nem. De nem akartam bonyolítani a dolgot. Úgy érzem, az itteni pontszámommal is bőven elég ahhoz, hogy felvegyenek. A visszaigazolás erről már megjött.

Amikor az eredményei felől érdeklődőm, gyorsan bólogat. Jók - válaszolja.
Azután a szabadidő eltöltése kerül sorra. Azt mondja: hobbiszinten is főleg számítástechnikával foglalkozik. A kerékpározás számára remek kikapcsolódást jelent. Aztán villanymotorokat szerel, édesapja foglalkozása is ez, de szeret a barátaival barangolni.

A verseny elődöntője március elején volt Budapesten. Onnan sikerült bekerülnie az április 14-ei döntőbe, amit Debrecenben rendeztek. Megnyerte a versenyt.

- Milyen volt? - érdeklődöm tovább.

- Az elődöntő írásbelijén voltak nehéz feladatok. Ott megleptek minket a matematika feladattal. Arra talán ketten kaptunk pontot a versenyzők közül. Talán szerencsém is volt, több olyan feladatot is kaptam, amelyek megegyeznek az érdeklődési körömmel. Számomra a gyakorlati rész sokkal könnyebbnek bizonyult. Az iskola befejezéseként egy szakdolgozatot is le kell adnunk, amit a versenybizottság előtt meg kellett védeni. Sikerült.

Mint mondja, az iskolából sokan segítették a felkészülésben, így Koós Zoltán tanár urat említi, majd Faur Istvánt, akit konzultánsnak választott. És osztálytársait.

Gulyás László eredménye alapján az írásbeli, szóbeli gyakorlati vizsgarészekből jeles érdemjegyet, a szakmai elméletből és gyakorlatból jeles osztályzatot kap. A versenybizottság mentesíti a szakmai vizsga alól.

- Ilyen eredmény után nagyszerű nyárnak nézhetsz elébe. Hogyan használod ki a szabadságot?

- Dolgozni szeretnék. Nem lesz könnyű a főiskola. Családi körülményeim nem engedik meg a lazítást. Vagy ösztöndíjjal vagy, diákhitellel fogok továbbtanulni.

Lovas József


<<< Vissza