<<< Vissza

Egészségügyi ellátás az unióban

2004. május 7.

 
Hamarosan kezdődő üdülési szezon miatt nem árt tisztában lennünk, mint EU-s tagországok, az unióban érvényes szabályokkal. Minden tagországban megillet bennünket is az ingyenes sürgősségi betegellátás. Ehhez azonban a lakóhely szerinti illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnál ki kell váltani a 3 hónapig érvényes ingyenes E-111-es formanyomtatványt. Ezzel tudjuk igazolni, hogy van Magyarországon egészségügyi biztosításunk. A kiváltáshoz Taj-kártya, személyi igazolvány és munkáltatói vagy iskolalátogatási igazolás szükséges.

Magyarországon felírt receptre bármely tagországban megkaphatjuk, az ottani teljes áron a gyógyszert. Hazai gyógyszerek legnagyobb része ott is kapható, legfeljebb a nevük más, no és az áruk (nálunk szinte a legolcsóbbak az orvosságok).

Balesetek, hirtelen fellépő rosszullétek, gyulladások stb. esetében az E-111-es nyomtatvány birtokában ingyenes ellátásban részesülünk az unió területén. Amennyiben a sürgősség nem indokolt, a kezelésért már fizetni kell, ami a tagállamok nagy részében jóval többe kerül, mint nálunk. Amennyiben egy kinti orvos, például Olaszországban gyógyszert ír fel számunkra, s ha azt ott is váltjuk ki, akkor ugyanakkora támogatás jár nekünk is, mint az ottani lakosoknak. Ha már átmegyünk egy másik országba a recepttel, pl. Ausztriába, ott már csak teljes áron kaphatjuk meg a gyógyszert.

A régóra fennálló (krónikus) betegségek (reuma, magas vérnyomás, szívelégtelenség stb.) kezelésének esetleges kinti költségeit már nem fizeti a hazai biztosítónk, csak teljes áron juthatunk e szolgáltatáshoz. Aki mégis kint szeretné kezeltetni magát, itthon előzetes szakorvosi vélemény alapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár hozzájárulása szükséges.

Az uniós jogszabály azt mondja ki, hogy minden uniós állampolgárt az adott tagország lakosaival azonos elbírálásban kell részesíteni, tehát ami ott ingyenes, az másnak is ingyenes, de amiért a saját állampolgárok is fizetnek, az a másik tagországinak sem ingyenes. Kirándulásoknál, utazásoknál továbbra is érvényes és érdemes baleseti- és utasbiztosításokat kötni, melyek jóval szélesebb körű, ingyenes egészségügyi ellátáshoz juttatnak, mint az E-111-es nyomtatvány. Különösen fontosak e biztosítások, ha unión kívüli országokat is érintünk.

Az unióban júliustól egységesen bankkártyához hasonló egészségbiztosítási kártya lép életbe. Mint minden szabály alól, így ez alól mi másfél év haladékot kértünk, tehát minimum 2006 januárjáig az E-111-es nyomtatványt kell használnunk. Talán e kártyánál, mely mindenkinek előnyös nem kellet volna haladékot kérni, szemben a mindenkinek hátrányos gyógyszeráfával.

A tartósan külföldön tartózkodók (tanulók, munkavállalók, stb.) nyugdíjasok, anyasági juttatások stb. speciális uniós szabályozás alá tartoznak, melyek országonként változhatnak, az érintetteknek ajánlatos előzőleg alaposan tájékozódni.

Dr. Horváth György


<<< Vissza