<<< Vissza

Lovasnapok Fábiánban
A bővítésen gondolkodnak

2004. május 7.

 
Az elmúlt hétvégén a hagyományokhoz híven ismét megrendezték a lovasnapokat Fábiánsebesnyénen. A XXI. Országos "A" kategóriás fogathajtó minősítő és válogató verseny programjai már pénteken délelőtt elkezdődtek. A hajtóknak és szervezőknek természetesen jóval hamarabb.

Mint Farkas Sándor az egyik fő szervező a Fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Rt. elnök vezérigazgatója elmondta a hajtók és a lovak már napokkal előbb megérkeznek a helyszínre annak érdekében, hogy nyugodtan felkészülhessenek a versenyre. A környéken így ezekben a napokban szinte lehetetlen volt szállást találni. Orosháza, Szentes és Szarvas szálláshelyei teljesen beteltek.

A hajtókban és a lovakban egyébként már most is nagyon nagy volt a feszültség. A hétvégi versenyen értékes pontokat lehetett szerezni az augusztusi, Kecskeméti négyesfogathajtó világbajnokságra. Tehát nagy volt a tét. Így persze a színvonallal sem volt baj. Az 51 hajtó mindhárom napon látványos versenyt biztosított a nézők számára. Akik persze nem voltak kevesen. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a három napon három-négyezer ember szokott megfordulni a versenyen. Idén ezt a számot jóval túllépte a lovassportot kedvelő érdeklődők, nézelődők száma. Akik jöttek az egész ország területéről, sőt még külföldről is. Fábiánsebestyén neve mára már eggyé forrt a lovassport nevével. Ezen a versenyen mindenki itt van aki számít. Olyanok is sokan jönnek akik csak tapasztalatot akarnak gyűjteni és tanulni szeretnének a profiktól. A rendezvény magas színvonalát mutatja az is, hogy a versenyen részt vett a teljes fogathajtó szakági szövetség is, akik szombaton délben tartották kihelyezett elnökségi ülésüket. Ezen értékelték a fábiáni versenyt és felkészültek a világbajnokságra is.

Így ez a hétvége a sportesemény és a szórakoztató rendezvény mellett sportdiplomáciai esemény is volt. A versenyre 51 hajtó nevezett 10 egyes, 21 kettes és 20 négyes fogattal. Ez az 51 fogat mind a díj-, mind a maraton, mind pedig az akadályhajtásban elindult. Ezzel a nagyszámú nevezéssel a fábiáni igazán komoly versenynek számít, mind az előkészületek mind pedig a szállás tekintetében. A több mint száz ló megfelelő elhelyezésének nemzetközi szabályai is vannak. A megfelelő boxokat Szilvásváradról szállítják ide, amely az egyik legkomolyabb anyagi terhet jelenti a verseny szervezése során.

A fogathajtás mellett természetesen más programokkal is várták az érdeklődőket a szervezők. Pénteken a díjhajtás mellett gyermekprogramokat és különböző sportprogramokat is rendeztek, este pedig nosztalgia diszkóba vártak mindenkit. A szombati napon a maratonhajtás mellett folyamatosan zajlottak a kispályás labdarúgó mérkőzések. Az est fénypontját a fáklyás felvonulás és a tűzijáték jelentette. Az estét nagyon ó hangulatú, hajnalig tartó lovasbál zárta, melyen fellépett Soltész Rezső is. A verseny harmadik napján akadályhajtásban mérték össze rátermettségüket a hajtók és lovaik, miközben csikós bemutatót és lovagi tornát is láthattak a nézők.

Farkas Sándor szerint az idei rendezvény is nagyon jól sikerült, és érdemes elgondolkodni azon, hogy továbbfejlesszék és lehetőségek szerint bővítsék a programokat.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza