<<< Vissza

Fesztivállal az unióba

2004. május 7.

 
Szentes is megünnepelte hazánk csatlakozását az Európai Unióhoz. A kétnapos rendezvényen sok zenével, vidámsággal, külföldi vendégekkel és európai kultúrákkal ismerkedve léptünk át az unióba.

Az Európa Fesztivál programjaihoz ráadásul az időjárás is dicséretesen alkalmazkodott, s ez is hozzájárult a hamisítatlan majálishangulathoz. A napsütés sokakat kicsalogatott április 30-án délután is a városi könyvtár melletti megszépült Koszta térre. Ez a felújított terület - amely mostantól Európa-park is - jelképezi azt a munkát, tetterőt, mellyel az Európai Unióba érkezünk, mondta Szűcs Lajos alpolgármester téravató-beszédében.

Azok számára, akik innen indulnak Szentest megismerni, szimbolizálja a tér a város fejlődését is, valamint azt a szándékát is, hogy mindent megtesz a lakosságáért. A szentesiek mindig várták és várják a vendégeket, tette hozzá Szűcs Lajos, majd Szentes német és finn testvérvárosai, Sankt Augustin és Kaarina alpolgármestereivel leleplezte a téren elhelyezett emlékművet. A müncheni BS. F. Gartenbau és a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola diákjainak munkáját is dicsérő téren csendült fel a nap folyamán először az unió himnusza, Beethoven Örömódája.

Vendégeket fogadtak a Hegedűs László Helyőrségi Klubban is, az Európa Információs Pont és az önkormányzat országos makett-pályázatának kiállításán. Kontinensünk nevezetes épületeinek kicsinyített másait készítették és küldték az ország több pontjáról ügyes középiskolások, így például a párizsi Notre Dame-ot papírból, a gyulai várat fából. Az Eiffel-tornyot pedig gyurmából alkotta, és különdíjban is részesült Vecseri Sarolta, a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola tanulója. A kiállítás továbbutazik, s a tervek szerint az Országházban is látható lesz.

Este felé a Kossuth utcán megelevenedett többek közt az EU-zászló is, amint a Deák Ferenc Általános Iskola tanulói kék és sárga jelmezükben felvonultak. Az utca mindkét oldalát több száz méter hosszan szegélyező tömeg láthatta a Damjanich Általános Iskola diákjait huszáros öltözékben, de festőpalántákként is színesítették a város tanuló ifjúságának és külföldi csoportok felvonulásának palettáját. A Kosztás diákok egyenesen Magyarországnak öltöztek, megelevenítve mindazt, amire ez az ország büszke lehet. Más csoportok az európai országok egy-egy jellemzőjét is bemutatták, így aztán velencei gondola is végighaladt a Kossuth utcán a gróf Széchenyi iskola diákjainak jóvoltából.

A sötétedés a nosztalgiába hajló lampionos felvonulás résztvevőit már az ifjúsági park színpadának környékén találta. Ezrek hallgatták a Bergendy Szalonzenekart, melynek még éjfél közeledtével sem akartak elfogyni a slágerei, de közben szólóénekesek (Varga Miklós és Zsédenyi Adrienn) is felléptek ismert dalaikkal.

Közeledvén a pillanat, amikortól jogilag is Európához tartozunk, vagyis pár perccel éjfél előtt Szirbik Imre polgármester szólt a közönséghez. Beszélt elődeinkről, az ország szellemi energiájáról, kultúrájáról, tehetségéről. - Velünk Európa és a világ is több lesz - hangoztatta. - Történelmi pillanat részesei vagyunk, a változás örömet, de szorongást is jelent. A tehetségnek nap mint nap meg kell mérettetnie.

Azt kívánta a polgármester, hogy minél többen jussanak el a határok nélküli vidékekre, ismerjék meg és hozzák haza mások jó ötleteit. - Szervusz, Európa! - köszöntötte pontban éjfélkor Szirbik a csatlakozás pillanatát, a tömeg ujjongott, majd a himnusz hangjára elcsendesült. A felemelő pillanatokban a nemzeti Himnusz után az Örömódát hallgatták a szentesiek és vendégeik, a polgármester példájára néhányan csillagszóróval vagy gyertyával a kezükben.

Azután az égbolton is volt csillagszórás, pompás tűzijáték formájában.

Az előző esti kellemes fáradtságot kipihenve, immáron uniós állampolgárként folytatták az ünneplést a szentesiek május 1-én, szombaton is. A szervezők a fesztivál második napján is gondoskodtak arról, hogy a programok közül mindenki megtalálhassa a magának tetszőt.

A rendezvények már kora délelőtt elkezdődtek, több helyszínen a városban. A tűzoltóság bemutatta a legújabb műszaki mentőszerét, valamint megnyílt az Európai ízek és a Művészetek utcája is. Az előbbiben kistérségi kézműves kavalkád, az utóbbiban gasztronómiai kavalkád várta az érdeklődőket - természetesen az Európai Unió jegyében. Nem feledkeztek el a legkisebbekről sem. A gyerekeknek műsort adtak a Grimm-Busz színház művészei, az Akrobat Táncstúdió növendékei és a Pez Varázs bohócok. Délutánra pedig már sok-sok csöppség futkározott érdekes és ötletes rajzokkal az arcán, az arcfestőknek köszönhetően. Nagy érdeklődés kísérte az " Európa gyermekszemmel" elnevezésű rajzversenyt is. A delet népzenei összeállítással Tamás Endre nótaénekes köszöntötte. Délután mindenki megismerhette a testvérvárosok művészetét, népzenéjét és néptáncát. Később a humor egyik nagymestere Éles István ösztönözte nevetésre az egyre szaporodó tömeget. A poéngyáros ezúttal sem okozott csalódást a közönségnek, akik sok-sok tapssal és nevetéssel viszonozták a vicces történeteket. A nevetés után a fiatalok vették át a szórakoztatás feladatát és előbb a Horváth Mihály Gimnázium diákjai, majd a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola növendékei adtak, az alkalomhoz illő - európai színvonalú műsort. Sötétedéskor aztán igazán felpezsdült a hangulat, amihez nagyban hozzájárult a Seress Formáció produkciója. A három tehetséges, fiatal énekes első dala természetesen a mostanában rengeteget hallott Európa volt. Az előadás érdekessége, hogy a Petőfi Sándor Általános Iskola 40 tagú kórusa kísérte Antalt, Róbertet és Krisztiánt. A fiúk többször is színpadra léptek az este folyamán, miközben több sztárvendég is énekelt. Kis késések megérkezett az Unisex nevű formáció, akik régebbi és új zenéikkel is éneklésre bírták az akkorra már igen nagy számú közönséget. Nem sokkal később megérkezett Tunyogi Orsi majd pedig a Bon-Bon is. Az estét ünneplés, tánc és zene zárta. Így zajlott tehát az első uniós május elseje Szentesen. Egy május elseje, amely egyedülálló és megismételhetetlen, hiszen történelmi jelentősége van, és mindenkit érint. A Kurca-parti város vezetői pedig mindent megtettek azért, hogy mindenki megtalálhassa a neki tetsző programokat és kellemes élményekkel gazdagodva lépjen át az unió kapuján.

Kruzslicz Anita
Darók József
Vidovics Ferenc


<<< Vissza