<<< Vissza

Álláskeresés számítógéppel
Munkaadói fórum

2004. május 7.

 
Az állami foglalkoztatási szolgálat változásáról és az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis vagyis rövidített nevén az EMMA-ról tartott fórumot a munkaadóknak, a munkaügyi dolgozóknak és az érdeklődőknek a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ Igazgatója Vladiszavjev András, és dr. Horesnyi Julianna osztályvezető.

A központ vezetője elmondta, a szolgálat próbál megfelelni az uniós elvárásoknak, ezért új kirendeltségi modellt állítottak fel, és meghatározták ezek működési elvét is. Ehhez hozzátartozik az, hogy az ügyfeleknek is erőfeszítést kell tenniük annak érdekében, hogy munkaerőpiaci helyzetük javuljon. foglalkoztatás növelése csak több állás megszerzésével és betöltésével érhető el. Az elkészült felmérések szerint nincs túl nagy szám a munkaügynél regisztrált és KSH által felmért munkanélküliek száma között.

A legfőbb cél az, hogy meg kell előzni a tartós munkanélküliség kialakulását. Sokkal nehezebb valakit visszahelyezni a munkába úgy, hogyha már régóta nincs munkahelye, mint akkor, ha esetleg csak néhány nappal korábban vesztette el az állását. A kirendeltségeken személyre szabott megoldásokat alkalmaznak, annak érdekében, hogy az emberekben erősödjön ezek szolgáltató jellege. Ez mind az egyének, mind a munkáltatók tekintetében
igaz.

Ugyancsak fontos kérdés, hogy mit várnak el a munkáltatók a munkaügyi kirendeltségektől. A felmérések szerint a legfontosabbak közé tartozik az, hogy megfelelő munkavállalókat irányítsanak hozzájuk, és hogy rendszeres információhoz juthassanak a munkaerőpiacról és a munkaerőpiacra vonatkozó jogszabályokról. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a kirendeltségnek folyamatos kapcsolatban kell állnia mind az álláskeresőkkel mind pedig a munkaadókkal.

A minden elvárásnak megfelelő, új kirendeltségi modellt egyenlőre 20 helyen vezetik be az országban. Csongrád megyében egyedül Makón indul el ilyen változtatásokkal a munka, várhatóan május elsejétől. Az új rendszer fontos részei a " kioszkok". Ez a három fajta számítógép sok segítséget nyújt a munkát keresőknek. Egyik fajtája azok számára készült, akik nem rendelkeznek számítógépes ismeretekkel. Ezeken az érintőképernyős gépeken bárki eligazodik és megnézheti rajta a lehetséges munkahelyi ajánlatokat. A kioszk másik fajtája már lehetővé teszi az internet használatát, elektronikus levél küldését és fogadását, valamint számítógépes önéletrajz készítését is. A harmadik és egyben legújabb ötletű gép nyitott térben 0-24 óráig áll a munkahelykeresők szolgálatában, oly módon, mint ahogyan például egy pénzautomatától már megszokhattuk.

Ugyancsak az elmúlt időszak történéseihez tartozik, az egyik legfontosabb az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis - vagyis az EMMA - lehetővé teszi, hogy a munkavállaló, a munkáltató valamint az illetékes hatóságok naprakész, hiteles központi nyilvántartásból szerezzenek információkat a munkavállaló foglalkoztatási helyzetéről. Az EMMA működéséért a Foglalkoztatási Hivatalon belül létrejött Munkaügyi Nyilvántartó felel.

Az EMMA május 1-től működik, alapját pedig az Országos Nyugdíjfolyósító 2002. és 2003. év végi adatai, illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2004. január 1-je és április 30-a közötti nyilvántartásban szereplő létesített és megszűnt munkaviszonyos adatai képezik. A törvény által a munkáltató számára előírt bejelentési kötelezettség tehát ez év május 1-je után életbe lépő, munkaviszonnyal kapcsolatos változásokra vonatkozik. Ettől az időponttól kezdve a munkáltatónak azonnal jeleznie kell a munkaviszony létesítését és megszűnését. Ennek elmulasztása esetén a munkaadó nagyon szigorú, több százezres vagy akár milliós nagyságrendű büntetésre számolhat.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza