<<< Vissza

Punktomim, lemezen és fesztiválon

2004. május 7.

 
Tavaly készült el, de csak most került hozzám a szentesi Punktomim zenekar bemutatkozó lemeze, amelynek szokatlan címe van: "Politi-kuss". A borítóján egy, a középső ujját felfelé tartó kisfiú negatívját láthatjuk, hasonló pózban, mint amilyenben egykor Frank Zappa pukkasztotta a polgárokat híres, vagy inkább hírhedt fotóján.

Sokan ismerhetik a csapatot, hiszen 2000 óta működnek. A cédét az alábbi felállásban készítették: Gajda Róbert - gitár, Karancsi Szabolcs - basszus, Gajda Mátyás - dob, és Tóth András - ének. (Idő közben Gajda Mátyás megvált a zenekartól. Pótlását eddig "kölcsön" dobosokkal oldották meg.) Az együttes neve árulkodik az általuk képviselt stílusról is, bár a punk-rock meghatározás pontosabban fedi azt. A lemez épp egy tucat szerzeményt tartalmaz, amelyeket zömmel András írt.

Ami azt illeti, a punkok nem arról híresek, hogy ostyába csomagolnák a világról alkotott véleményüket. Nincs ez másként ezúttal sem, bár néhány hasonló csapathoz képest a Punktomim "fékezett habzású" lenne, ha a punk berkeiben is létezne ilyen kategória. Még a címadó szám sem kifejezetten az odamondogatós fajtából való, ám markánsan ad hangot a szerző politikai elittel szembeni elégedetlenségének. Egyébként minden Punktomim-dal valós problémákat tükröz, egyfajta "valóság alulnézetből" szemléletben. Ez eddig - szerintem - rendjén is volna, a szövegek pontossága azonban hagy némi kívánni valót maga után. A zenei megoldások terén pedig talán túlságosan ragaszkodik a zenekar az irányzat vélt vagy valós hagyományaihoz.

Mindezek ellenére legalább két szám alkalmasnak tűnik arra, hogy "eladja" az egész anyagot: a "Lelépek" és az "Akkor"! Ezen kívül Tóth András hangi adottságait és Gajda Róbert gitárjátékát tartom fontosnak kiemelni. A végeredmény nem ér fel ugyan a korai Tankcsapda szintjéig, de olyan, korrekt munka, amely érdemes a figyelemre.
A Punktomim legközelebb a szentesi szervezésű, de Kunszentmártonban zajló fesztiválon lesz hallható, május 15-én. A fellépés sorrendje olyan, hogy a fesztivál végeztével elmondhatják magukról a fiúk, hogy olyan punk-hírességek voltak az "előzenekaraik", mint a HétköznaPI CSAlódások, és a szlovákiai Konflikt.

Olasz Sándor


<<< Vissza