XXXV. évfolyam 6. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Csökkenő bűncselekmények
 

2004. február 13.


Éves értékelését tartotta a város rendőrkapitánysága. Egyenként áttekintették a szolgálati ágakat, a bűnügyi, a közrendvédelmi és a közlekedési és az igazgatásrendészet. Tájékoztató hangzott el a kapitányság létszám- és infrastrukturális helyzetéről. Mint kiderült, a szentesi zsaruk jól látták el feladatukat.

Amiben megfogalmazódott az ismerté vált bűncselekmények számának csökkentése, a hatékony rendőri fellépés. Ez oda vezetett, hogy 2000-től kezdődően folyamatosan, négy év alatt 2450-ről 1098-ra, 2002-höz képest közel ötszázzal csökkent 2003-ban az ismertté vált bűncselekmények száma.


Bővebben


 

Költségvetés
 

2004. február 13.


A város költségvetése a tegnapi nappal elkészült, az önkormányzat törvényi kötelezettségének eleget tudott tenni - jelentette be Szirbik Imre polgármester minapi tájékoztatóján. Február 10-ét írtunk, s a város első embere értékelő beszédében elmondta, az úgynevezett Draskovics-program kapcsán a sajtóban különféle találgatások láttak napvilágot, felvetődtek olyan kérdések is, mint például az, hogy a takarékossági intézkedéseknek az önkormányzatok eleget tudnak-e tenni.


Bővebben


 

Szigorú szabályzók szorításában
 Kereskedők, vendéglátósok a megyében

2004. február 13.


A Kiskereskedők Országos Szervezete (KISOSZ) az Aranykalász étterem és panzióban rendezte hagyományos évindító találkozóját. Az esemény szakmai témái érintették - egyebek mellett - az európai uniós csatlakozás feltételei és alkalmazásuk, valamint a HACCP minőségbiztosítási rendszer bevezetésének tapasztalatait érintő kérdéseket. Minderről, s az érdekképviseleti munkáról dr. Martonosi István, a Kereskedők Országos Szövetségének társtitkára, a KISOSZ megyei titkára tartott sajtótájékoztatót.


Bővebben


 

Maturandus avatók
 

2004. február 13.


A farsang, a báli szezon az érettségihez közeledő fiatalok számára is a mulatság ideje. Ilyenkor kapják meg a szalagot. Azután még egy tánc, s következik a nagy erőfeszítés, az érettségire való felkészülés.

Ebben a tanévben elsőként a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola rendezte meg szalagavató ünnepségét. A közgések december 5-én, Miklós nap előestéjén tűzték fel a szalagot a sportcsarnokban.


Bővebben


 

Isten éltesse őket!
 

2004. február 13.


Nem ezt az írást szántam a mai napra. Pedig már jó egy hete megfogalmaztam, amit a nevezetes február 13-án a kedves Olvasónak fel akartam kínálni. Hanem közbejött valami, ami ugyan apróság, de engem érzékenyen érintett. S hiába, az én koromban másképpen működnek az érzékenységek, mint a fiatalság idején. Az is lehet, hogy gyerekesen. Ezért, ha most netán gyerekesen szólok, kérem kegyesen elnézni!


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. február 13.


Ne csak a saját érdekeid körén belül élj. Nézz azokon túl is. Tudod, mi van ott? A nemzet. És ha még azon is túl tekintesz, tudod, mit látsz? Európa 25 tagú nagy családját. Hallatlanul érdekes, gazdag világ. Mit tudsz róla? Gondolod, hogy eleget?

******************************************

A téged befogadó nagy család melyik tagjának a nyelvén tudod majd megértetni magadat? Legalább egynek a nyelvét sajátítsd el, ha van rá módod és veszed hozzá a fáradságot! Elég, ha leegyszerűsítve is, de ki tudod fejezni, amit mondani akarsz vagy amit szeretnél megtudni.


Bővebben


 

Síppal, dobbal, nádihegedűvel
 

2004. február 13.


1999. február 17-én hangzott fel először a Nincs Szentesen olyan asszony kezdetű népdal néhány üteme a Rádió Szentes 106,1 Mhz-én a Síppal, dobbal, nádihegedűvel népzenei magazin szignáljaként. Az azóta eltelt 5 év alatt minden második héten jelentkezett Hankó Györgyné szerkesztésében a magyar folklór sokszínűségét bemutató műsor. Az 5. születésnapról megemlékező 131. adás ez év február 11-én hangzott el 18 és 19 óra között a Rádió Szentes 106,1 Mhz-én. Az utóbbi félévben a Rádió Szentes új műsorrendjében már ismétlésekre is sor kerül. A születésnapi műsor ismétlése február 18-án 21 és 22 óra között lesz hallható majd. A műsorban Budai Ilona előadásában az alábbi születésnapi köszöntő is elhangzik.


Bővebben


 

Tanfolyam
 

2004. február 13.


A Magyar Vöröskereszt Szentes Területi Vezetősége elsősegélynyújtó tanfolyamot indítványozott óvónők részére. A 12 órás előadás keretében Nagy Béla mentőtiszt, életszerű helyzeteket elemezve készített fel bennünket arra, hogy hogyan lehetünk baleset esetén minél gyorsabban, s hasznosan a sérültek segítségére, míg a mentő meg nem érkezik. Bár mindenkiben megfogalmazódott, hogy soha ne kelljen alkalmaznunk az itt hallottakat, mégis szorgalmasan gyakoroltunk.

Mindezekért, a város óvónői nevében köszönetünket szeretnénk kifejezni Agócs Lászlónénak a Magyar Vöröskereszt Szentes Területi vezetőjének, hogy megszervezte a tanfolyamot, s nem utolsó sorban Nagy Béla mentőtisztnek, hogy élményszerű beszámolója keretében felfrissítette ismereteinket. Ezt az előadás-sorozatot mindenkinek hallani kellett volna. Köszönjük!

A tanfolyam résztvevői


 

Kibővítik a templomot?
 A Szent Anna templom története (2.)

2004. február 13.


Képünkön: Részlet a templom latin nyelvű leírásából, melyet Csongrád Vármegye Nemesi Közgyűlése készíttetett 1745. augusztus 24-én (Szentesi Levéltár)

1745-ben a reformátusok eldöntötték, hogy az igen kicsi templomot kibővítik, élve Mária Terézia királynő előző évi engedélyével. Közben a katolikus hatóságok - bár addig is tudtak róla - felfigyeltek az épületre, és tiltakozva átalakítása ellen, kezdeményezték a visszaadását. Az elhúzódó ügy korabeli iratai alapján viszonylag hiteles képet alkothatunk a vitás épületről. (A méretek a régi iratokban ölben, lépésben és lábban szerepeltek, a közérthetőség érdekében méterre átszámítva adjuk meg a legfontosabb adatokat. 1 öl = 1,89 m, 1 lépés = 0,74 m, 1 láb = 0,31 m.)


Bővebben


 

A gondozási központ sikeres éve
 

2004. február 13.


Igen eredményes volt a tavalyi év a Szentesi Gondozási Központ számára pályázati szempontból - mondta Hódi József, az intézmény általános igazgatóhelyettese. Hét pályamunkát nyújtottak be a Szociális és Családügyi Minisztériumhoz. Ezek közül hat nyertesnek bizonyult és így összesen 20,6 millió forinttal gyarapították az intézmény költségvetését.


Bővebben


 

Magyar és a német kertészdiákok
 

2004. február 13.


A szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola 1997. óta rendszeresen részt vesz az Európai Unió Leonardo szakképzési program keretében németországi szakmai gyakorlatokon.

A társiskolai kapcsolat a müncheni kertészeti és virágkötészeti iskolával ezen 8 év alatt barátivá fejlődött. Az iskola igazgatóhelyettesével Martin Döttling úrral jelenleg is hat diák tartózkodik városunkban, és itt töltenek el három hetet szakmai gyakorlatként.


Bővebben


 

A nemzetközi dzsesszest elé
 

2004. február 13.


A cikk alapját képező hír így szól: február 20-án pénteken, 19 órai kezdettel dzsesszkoncert lesz a zeneiskola hangversenytermében az újzélandi gitáros, Matthew Mitchell, az angol zongorista Duncan Haynes, valamint a bőgős Resch Béla, és a dobos Kertész Ákos közreműködésével.

Ami a hír mögött van, arról Kertész Ákos tájékoztatta olvasóinkat.s


Bővebben


 

Egy-kétórás fürdőjegyek
 

2004. február 13.


Olvasónk 1-1 órára szóló belépőjegyet szorgalmazna a ligeti strandra. Meg is magyarázza, miért. Mint mondja, nyáron még csak-csak eltöltene több időt is a medencében vagy a parton, például napozna, de télen!... Ennélfogva drágának találja a napijegyet. Azon felül véleménye szerint az átöltözés sem olyan sima ügy, mint ahogyan gondolnánk.

Ez ügyben Tomcsányi Ferencet, a sportközpont vezetőjét kérdeztük. Ő válaszol a feltett problémákra.


Bővebben


 

Kopogtat az influenza
 

2004. február 13.


Minden télen menetrendszerűen jelentkezik az influenza. Az előrejelzések már decemberben mutatták, hogy a nyugati és északi szomszédainknál felszaporodtak az influenzás megbetegedések, így csak idő kérdése, hogy mikor ér el hozzánk. A tél második felében szervezetünk immunrendszere kissé meggyengül: kevesebb a vitaminbevitel, alig van ilyenkor napsütés, a hosszabb, sötétebb nappalok kissé szomorúbbá is tesznek mindenkit. Mindehhez hozzájárul, hogy a hidegebb évszak alatt könnyebben megfázhatunk, ez is gyengíti a szervezetünket.


Bővebben


 

Csökken a város lakosssága
 

2004. február 13.


Az elmúlt 10 évben kb. 5 százalékkal, mintegy 1500 fővel csökkent Szentes lakossága. Egyre kevesebb a születések, az óvodások és az általános iskolások száma. A városban jelenleg 3 óvodás csoporttal és 3 iskolai osztállyal van kevesebb, mint 4 évvel ezelőtt. A város így nem tudja fenntartani az a költségvetési abszolútszámot, mint amit eddig. Azt ugyan sikerült elérni, hogy az oktatási kiadások lassabban csökkenjenek, mint a gyermeklétszám, de bizonyos mértékű leépítésekre is szükség volt.

Ez a leépítés egyelőre csak az óvodákat érintette, mivel az iskolákban csak az év végén, a beiratkozás függvényében döntenek a pedagógusok létszámáról.


 

Kilépett apja árnyékából
 Haumann Petra nem adja el a lelkét

2004. február 13.


Haumann Petra a Turay Ida Színtársulattal járja az országot, olyan neves színészkollégáival, mint Koltai János vagy Bubik István. Az Elveszett paradicsom című színdarabot a fővárosi premier után két héttel Szentesen is előadták. Ebben a fiatal színésznő a női főszerepet alakítja.

- Ez már a harmadik darabom a színtársulatban, de most bíztak meg először ilyen komoly és jelentőségteljes szereppel, Sarkadi egyik leghíresebb drámájában - büszkélkedik Petra. - Izgalmas járni az országot, de játszom a Madách Színházban, Kecskeméten pedig már a harmadik évadban hívnak egy-egy szép szerepre.


Bővebben


 

Tiroli táncot adnak elő
 

2004. február 13.


A szentesi Koszta József Általános Iskola egyike azon kevés oktatási intézménynek melyekben az általános tendenciákkal szemben nem csökken a tanulólétszám. Az iskolában történt eseményekről és az intézmény mindennapjairól Almási Jánosné igazgatónő beszélt.

- Milyen fejlesztések és felújítások történtek az elmúlt évben az iskolában?


Bővebben


 

Tücsökzene a galériában
 Tóth Rozália és Zajách Tamás alkotásai

2004. február 13.


Találóan sejtelmes cím, hozzá varázslatos zene a Lajtha László Művészeti Iskola tanárainak előadásában - kell ennél több egy tárlatnyitóhoz? Kell, hogyne, mégpedig megcsodálandó alkotások.

Azt hiszem, el vagyunk kényeztetve.

Tóth Rozália festőművész és Zajách Tamás bőrműves munkáiból nyílt kiállítás a főtéri galériában. Ez alkalommal is figyelemre méltó és értékes művekkel találkozhat a tárlatlátogató közönség. Két műfaj, sajátosan egyedi alkotások színes kavalkádja várja a szemlélőt, hogy rácsodálkozzon a képekre.


Bővebben


 

Napozás a hóban
 

2004. február 13.


"Az embernek kötelessége, hogy egészségét és frissességét megőrizze. Teste pedig hálásnak bizonyul érte, hálája vitalitásban, a fokozottabb munkaképességben nyilvánul meg." (Kunze)

Télen a nagy hideg, a szél, a hó, az ónos eső, valamint a központi fűtés miatt száraz levegő okozhat bőrártalmakat. Legfontosabb feladat a bőr védelme az időjárás viszontagságai ellen. Ebben az évszakban nappal viszonylag kisebb víztartalmú, zsírosabb krémeket használjunk.


Bővebben


 

A kazánt is ellopták...
 

2004. február 13.


Meglepő tárgyakat vittek magukkal a tolvajok az elmúlt hétvégén. Egy nagytőkei tanyából kazánt loptak el a tettesek, míg a Dózsa-háznál lévő kanyarban egy jelzőtáblát húzott ki valaki a földből és vitte magával.


Bővebben


 

"A kecske a szegény ember tehene"
 

2004. február 13.


"Házi kecske a fehér magyar tejelő, a svájci őzbarna a tej zsírtartalmáról híres (lexikoni meghatározás).

Szentes északi része - csordajárás előtti terület - "Kecsketelep" néven volt ismert. Sok családnak volt kecskéje a huszadik század első felében. Az utcákban, Nagyvölgyben, a csordajárás sovány gyepjén legeltek. A Korsós sor eleji harmadik ház a Fazekas és Földvári családok otthona volt. A kecskék tartása egyedi módon történt. A telek mögött, a Nagyvölgy gyepjén legeltek. Fazekas bácsit követték - nagyok, kicsik - reggelenként a család nagyhegyi kisparcellájára.


Bővebben


 

Bravúr a fővárosban
 

2004. február 13.


Pénteken egy szoros, küzdelmes mérkőzésen szenvedett 7-6-os vereséget hazai medencében a Legrand-Szentes férfi vízilabdacsapata a Szeged ellen. A mérkőzés után Vidumanszky László nem leplezte csalódottságát, szerinte sokkal több volt ebben a mérkőzésben, mint ahogy végződött. A lehetőségek megvoltak az egyenlítésre, sőt a győzelem megszerzésére is, a helyzeteket viszont értékesíteni kell. Sajnos önbizalomhiánnyal küzdött néhány játékos, ez pedig elég volt ahhoz, hogy vereség legyen a mérkőzés vége.


Bővebben


 

Békéscsabára utaznak
 

2004. február 13.


Rangadót játszottak az NB II-es teremlabdarúgó-bajnokságban hétfőn este Szentesen. A helyi Vasutas gárdája a Vásárosnamény csapatát fogadta és küzdelmes mérkőzésen 5-3-as győzelmet aratott a vendégek ellen. A hazaiak már 5-1-re is vezettek, ám a végén mégis csak két gólos lett a siker . Szerencsi István csapatvezető elmondása szerint sok hibával játszott csapata, a biztos vezetés tudatában pedig a végére kicsit kiengedtek a játékosok. Szerencsére a győzelem így sem forgott veszélyben. Az egyik nehéz feladat után rögtön itt a másik, hiszen hétfőn Békéscsabára utazik a Szentes, ráadásul a hírek szerint a viharsarkiak alaposan megerősödve várják a listavezető Vasutast. A Csaba a tabella második helyén áll, két ponttal lemaradva Szarvaséktól, így esetleges hazai siker esetén helycsere is történhet az élen. Remélhetőleg azonban ehhez a vendégeknek is lesz egy-két szava és még több gólja.

H. V.


 

Bronz!
 

2004. február 13.


Remek játékkal, magabiztos győzelmet aratva szerezte meg a Magyar Kupa harmadik helyét a Hungerit-Szentesi VK női vízilabdacsapata az elmúlt hétvégén Hódmezővásárhelyen, a Polo SC csapata ellen. Pengő László vezetőedző szerint nagyon összekapta magát a csapata a 16-6-ra végződött mérkőzésen. Varga Zita remekül védett, a védekezésben kiválót nyújtottak, az ellenfél leggólerősebb játékosát, Györe Anettet sikerült kikapcsolni a játékból, így most csak két találatig jutott.


Bővebben


 

Bizonytalanság
 Szentesi Vasutas SC

2004. február 13.


Másfél hónap telt el a 2004-es esztendőből, még most is tartanak évértékelést, az elmúlt esztendő munkájáról. A Szentesi VSC-nél is sorkerült erre az eseményre. Az ott történtekről Makra Zoltán a Szentesi VSC elnöke tartott beszámolót.

- Felemásra sikeredett a 2003-as esztendő - hallottuk bevezetőjében, majd így folytatta: - Voltak sikerek és kudarcok. A múlt értékelésekor már gondolnunk kell a 2004-es esztendő kilátásaira is, melyek nem túl rózsásak.


Bővebben


 

Legjobb négyben az AL-KO
 

2004. február 13.


Az NB I-es női futsal-bajnokság középdöntőjében, a 2. csoport küzdelmeinek 3. fordulóját Szentesen rendezték. Az AL-KO Szentesi TE női futsalcsapata, a hazai etapon százszázalékos eredményt produkált. Három mérkőzésen, kilenc pontot szerzett. Ez a hibátlan teljesítmény behozhatatlan előnyt biztosított a Kurca-parti hölgykoszorú számára. Biztossá vált, hogy az AL-KO Szentesi TE a Szegeden rendezendő utolsó forduló eredményétől függetlenül csoportgyőztesként lépett a legjobb négy közé.


Bővebben


 

Szegeden úsztak
 

2004. február 13.


Az év első úszóversenyét rendezték meg Szegeden, február 7-én. A Wesselényi Miklós utánpótlás kupa I. fordulóján 5 egyesület, mintegy 200 fő versenyző vett részt. A Szentes Városi Úszóclub tagjai 14 érmes helyezést értek el:


Bővebben


 

Tekés eredmények
 

2004. február 13.


Az NB III-as bajnokságban szereplő Szentesi Tekézők Egyesületének csapata január 31-én a Szentesi Vasutas Tekézők Egyesülete ellen játszott. A Szentesi TE összesen 2391 fát ütött, 2 egyéni pontot szerzett. A Szentesi Vasutas Tekézők Egyesület csapata összesen 2480 fát ütött, 4 egyéni pontot szerzett. A plusz 89 fáért járó 2 ponttal a Szentesi Vasutas Tekézők Egyesülete 6-2-re győzött. Az SZTE pontszerzői: Garai Tibor 416, Molnár Péter 412 fát ütött. Az SZVTE pontszerzői: Bali Imre 429, Máté György 424, Vajda István 420, Tóth Attila 414 fát ütött.


Bővebben


 

Sakk
 

2004. február 13.


A Tóth László csoport NB II-es sakkcsapatverseny 7. fordulóját február 8-án rendezték. Hazai találkozón a Szentesi Spartacus SK a Maróczy G. SE Szeged csapatát fogadta, s 7-5 arányban alul maradt riválisával szemben. Sakkozóink közül győztes mérkőzést játszott: Hajdú István, Lőrinczy László, Gera Ferenc. Remizett: Csala Imre, Karsai István, Palásti Ferenc, Mészáros Imre.


Bővebben


 

Edzőmeccsek zsinórban
 

2004. február 13.


Javában készül az NB II tavaszi nyitányára a Szentesi TE labdarúgócsapata. Az immáron Török László irányította szentesiek zsinórban játszák előkészületi mérkőzéseiket, melyeken eddig csak az FC Szegedtől szenvedtek vereséget Kerepeczkiék. Kecskeméti László, a klub elnöke beszámolt az új fiúk érkezéséről is. Barna Csaba és Kislőrincz György az NB I/B-s Kecskeméttől, Vidakovics Tiszakécskéről, Takács Gábor Ausztriából csatlakozott a gárdához. A vezetőedző, Török László hozzátette, hogy még egy baloldali támadó középpályás, esetleg csatár leigazolását tervezik, több új játékostól egyértelműen az együttes erősödését várják, tehát nem a "padra" igazolták őket.


Bővebben


 

Családi események
 

2004. február 13.


Született: Borbás Attilának és Tenkes Dórának (Berekház tanya 19.) Erik Attila, Kotvics-Varga Lászlónak és Lovas Szilviának (Mecs-Balogh u. 11/a) Viktória...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz