<<< Vissza

Magyar és a német kertészdiákok

2004. február 13.

 
A szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola 1997. óta rendszeresen részt vesz az Európai Unió Leonardo szakképzési program keretében németországi szakmai gyakorlatokon.

A társiskolai kapcsolat a müncheni kertészeti és virágkötészeti iskolával ezen 8 év alatt barátivá fejlődött. Az iskola igazgatóhelyettesével Martin Döttling úrral jelenleg is hat diák tartózkodik városunkban, és itt töltenek el három hetet szakmai gyakorlatként.

A magyar diákok 10 fős csoportja az elmúlt év októberben bajor kertészfarmokon tanulmányozták a zöldségtermesztés ottani sajátosságait és a magángazdálkodás mikéntjét Udvardi István szakmai igazgatóhelyettes segítségével.
A mostani német csoport itt taztózkodásuk három hetét egyenlő arányban osztották meg a gyakorlati helyek között. Egy hetet az Árpád-Agrár RT. kertészetében, másik hetet a felgyői Grow Group-nál és a gyakorlat utolsó harmadát az iskola gyakorlókertjében töltötték. Az utolsó héten a német csoportot Szirbik Imre Szentes Város Polgármestere is fogadta egy baráti beszélgetés keretében, ahol a diákok igen csak érdeklődtek a termál víz felhasználásáról, és annak esetleges gyógyászati hatásáról.

A hat diák (3-3 lány és fiú) nagyon jól érzik magukat Magyarországon és érdeklődéssel tanulmányozzák az itteni üzemméreteket és a szentesi diákokkal barátságot kötve kölcsönösen tanulnak németül és magyarul.

A sok éves kapcsolat tovább folytatódik, és a barthás diákok újabb csoportja utazik az idei évben is Bajorországba.

Kép és szöveg: Vidovics Ferenc


<<< Vissza