<<< Vissza

A nemzetközi dzsesszest elé

2004. február 13.

 
A cikk alapját képező hír így szól: február 20-án pénteken, 19 órai kezdettel dzsesszkoncert lesz a zeneiskola hangversenytermében az újzélandi gitáros, Matthew Mitchell, az angol zongorista Duncan Haynes, valamint a bőgős Resch Béla, és a dobos Kertész Ákos közreműködésével.

Ami a hír mögött van, arról Kertész Ákos tájékoztatta olvasóinkat.

- A formáció hivatalos neve: Matthew Mitchell Quartet. A zenekar állandó trióként működik. A tavalyi koncertünkön a szegedi szaxofonos Czutor Ignác csatlakozott hozzánk, most pedig Duncan Haynes érkezik Angliából, aki igen elismert zongorista a hazájában. Ami Matthew Mitchellt illeti: ő szintén nagy népszerűségnek örvend otthon. Az újzélandi kormánytól kapott ösztöndíjat abból a célból, hogy a kelet-európai népzenéket tanulmányozza. Három éve él már Magyarországon. Barátnője révén magánéleti szálak is idekötik. Resch Béla pedig a szegedi dzsesszélet jól ismert egyénisége, aki lemezfelvételekkel is rendelkezik.

Bizonyos szempontból persze, hasonlítani fog ez a koncert a tavalyira. Lévén szinte az összes kompozíció Matthew szerzeménye illetve közös munka, tehát a hangzásban biztosan lesz hasonlóság. Ugyanakkor, lesznek a műsorban sztenderdek is, amelyek segítségével könnyebben befogadhatóvá válik a muzsikánk.

Úgy érzem, hogy a dzsesszben az utóbbi évtizedekben nagyon nehéz volt újat hozni. Egyrészt azért, mert számtalan zseniális zenész már megírta és eljátszotta, amit el lehetett játszani. Másrészt pedig úgy érzem, hogy napjainkban Magyarországon (sajnos, vagy szerencsére) még mindig a dzsessz sztenderdek felőli megközelítésénél tartunk. Egyébként, szenzációs dolog és hatalmas tankönyv sztenderdeket játszani, de mi nagyobb fába vágtuk a fejszénket: megpróbáltunk olyan stílust kialakítani, amely tradicionális ugyan a dzsessz, valamint a folk, a népzene gyökereiben, viszont olyan hangzást próbáltunk kitalálni hozzá, amely egyedivé teszi a zenénket.

A sztendedezésnek az a veszélye, hogy a számokat mások nagyon sokszor, nagyon jól eljátszották, és mi nem szeretnénk sem másokat, sem önmagunkat ismételni. Egy-két ilyen nótát azonban most mégis előveszünk.

Összességében: érdekesnek és ígéretesnek mutatkozik ez az este abból a szempontból, hogy olyan típusú zenét lehet majd hallani, ami Magyarországon most még ritkaságszámba megy, hiszen mégis csak modern dzsesszről lesz szó.

Olasz Sándor


<<< Vissza