<<< Vissza

Tücsökzene a galériában
Tóth Rozália és Zajách Tamás alkotásai

2004. február 13.

 
Találóan sejtelmes cím, hozzá varázslatos zene a Lajtha László Művészeti Iskola tanárainak előadásában - kell ennél több egy tárlatnyitóhoz? Kell, hogyne, mégpedig megcsodálandó alkotások.

Azt hiszem, el vagyunk kényeztetve.

Tóth Rozália festőművész és Zajách Tamás bőrműves munkáiból nyílt kiállítás a főtéri galériában. Ez alkalommal is figyelemre méltó és értékes művekkel találkozhat a tárlatlátogató közönség. Két műfaj, sajátosan egyedi alkotások színes kavalkádja várja a szemlélőt, hogy rácsodálkozzon a képekre.

Tóth Rozália alkotásai már ismerősek a szentesi törzsközönség előtt. A kiállítás híre a szomszédos Csongrádig eljutott, onnan többen is ellátogattak a megnyitóra. A művésznő a természetelvű festészet híve, azt műveli, hozzáadva a maga egyéniségét. Képei - amint azt a tárlatot megnyitó dr. Dömötör János művészettörténész megjegyezte - líraian realisták. A klasszikus utat választotta, amihez a lajosmizsei tanyavilág ihletettel segítette. A festményeken kollázstechnikát alkalmaz. Egyes figurái meseszerűek. Nála a színeknek jelentősége van.

Zajách János bőrműves iparművész munkáit a művészettörténész ekképpen jellemezte: a festészetet és a szobrászatot ötvözi. A marha és a disznó bőrét használja leginkább, mint mondja, mindkettő jó nagy és viszonylag könnyen formázható. A szabadalmazott eljárást is, amivel a bőrt megmunkálja, ő találta ki. Nagyobbrészt színezi azokat. 1980 óta foglalkozik bőrrel, a technikával iskolát teremtett.

A kiállítás február 28-ig, keddtől péntekig 10-13 és 15-18, szombaton 9-13 óráig.


<<< Vissza