<<< Vissza

Kopogtat az influenza

2004. február 13.

 
Minden télen menetrendszerűen jelentkezik az influenza. Az előrejelzések már decemberben mutatták, hogy a nyugati és északi szomszédainknál felszaporodtak az influenzás megbetegedések, így csak idő kérdése, hogy mikor ér el hozzánk. A tél második felében szervezetünk immunrendszere kissé meggyengül: kevesebb a vitaminbevitel, alig van ilyenkor napsütés, a hosszabb, sötétebb nappalok kissé szomorúbbá is tesznek mindenkit. Mindehhez hozzájárul, hogy a hidegebb évszak alatt könnyebben megfázhatunk, ez is gyengíti a szervezetünket.

A médiákban hetek óta hirdetik az influenza védőoltás fontosságát, ez az egyik lehetséges módja a megbetegedés elkerülésének. Néhányan mondták, hogy az oltástól kaptak influenzát, ezt elég nehéz elhinni, mert az oltóanyagban nincs élő vírus, így nem is tud az a szervezetben szaporodni. Természetesen minden oltásnak, így ennek is, megvan a rizikója (rossz közérzet, bőrvörösség, esetleg láz stb.). Az oltás beadását követő 10-14 nap múlva alakul ki a védettség. Aki már megkapta a fertőzést, de még a tünetek nem alakultak ki (lappangási idő), s ekkor kap védőoltást, már nem védi ki a betegséget, de jelentősen enyhíti a tüneteket. Szentesen még nincs kifejlődve a járvány, még most is megéri az oltást felvenni. Gyerekeken kívül az idősek (65 év felett) és a krónikus betegségben szenvedők a legveszélyeztetebbek.

Mit tehetünk, hogy ne kapjuk el az influenzát?

Ajánlatos sok zöldséget, gyümölcsöt, savanyú káposztát, egyéb savanyúságokat fogyasztani. Sajnos a télen hajtatott zöldségfélékben a vitamintartalom kevesebb, mint a nyáriakban, ezért plusz vitaminpótlás mindenkinek ajánlott. Ebben az időszakban emelt dózisú C-vitamin (napi 300-500 esetleg 1000 mg) megelőzésre is használható. Vitaminokon kívül nagyon fontosnak tartom a fokozott folyadék bevitelt. Ásványvíz, csapvíz mellett közérzet javító a gyógynövényekből készített tea (csipkebogyó, hársfa, kamilla, immunerősítő, méregtelenítő zöldteák stb.), melyet melegen, hidegen egyaránt fogyaszthatunk. A megnövelt folyadék bevitel a szervezetből rengeteg méreg- és salakanyagot távolít el.

Ha lehet, kerüljük a tömeget, hisz ahol sok ember fordul meg, nagyobb a veszélye a köhögésnek, tüsszentésnek, azaz a cseppfertőzésnek. Aktív fertőző szakaszban a legpraktikusabb a papírzsebkendő használata, melyet mindig a szeméttárolóba dobjunk, ugyanis a hagyományos ruhazsebkendőre kerülő váladék még beszáradva is fertőzhet.

Tavaly 430 ezren betegedtek meg influenzában, ez egy közepes járványt jelent, ennél komolyabb megbetegedési hullám 1993-ban volt, akkor a betegek száma elérte az egymilliót. Reméljük az idén még a közepest sem közelíti meg, s ha vigyázunk magunkra és egymásra - aki beteg lesz, az aktív fertőző szak alatt, ez 2-4 nap, maradjon otthon - mentesülünk ettől a télvégi megbetegedéstől.

Dr. Horváth György


<<< Vissza