<<< Vissza

Tiroli táncot adnak elő

2004. február 13.

 

A szentesi Koszta József Általános Iskola egyike azon kevés oktatási intézménynek melyekben az általános tendenciákkal szemben nem csökken a tanulólétszám. Az iskolában történt eseményekről és az intézmény mindennapjairól Almási Jánosné igazgatónő beszélt.

- Milyen fejlesztések és felújítások történtek az elmúlt évben az iskolában?

-A tornatermünkben szétpattogtak az üvegtéglák és a helyrehozatal nagyon nagy beruházást követelt a városi költségvetésből. Felújították a terem mindkét falát és kicserélték az üvegtéglákat. Ez szinte egész nyáron eltartott. A másik ilyen nagy volumenű munka -amit szinte minden évben el kell végezni - az az ebédlő padlójának a felbontása egy törött szennyvízcső miatt. Sajnos egy ilyen épületben, amely már 22 éves, az elhasználódott a csövek gyakran okoznak problémákat. Ezt múlt nyáron időszakosan kijavították, de idén rendesen meg kell csinálni. Kész lett az iskolai kerítés is, amely szintén nagy összegű- mintegy 1 millió forintos költséget jelentett. Ezt az összeget azonban csak részletekben tudta kifizetni az iskola, az utolsót januárban fizettük ki.

- Milyen felújításokra lenne még szükség?

- Nagyon rossz állapotú a kicsik udvarán az aszfalt. Két - három centiméteres kavicsok állnak ki belőle, amik sokszor okoznak sérüléseket. Ezt nagyon időszerű lenne már kijavítani, hiszen itt tartózkodnak legtöbbet a gyerekek. Az idei költségvetésünkből viszont nem valószínű, hogy ez kivitelezhető lesz. Mint oly sok intézményben a Koszta József Általános Iskolában sem elegendő mindenre a pénz. Eszközfejlesztésre csak pályázati úton nyert pénzt tudunk fordítani.

A tavalyi évben a pedagógiai munka segítésére 400 ezer forintot, eszközfejlesztésre pedig 500 ezer forintot nyertünk.

- Érinti-e a csökkenő gyermeklétszám az iskolát?

- A mi iskolánkban évek óta nem csökken a gyermeklétszám, 10-20 fős eltéréssel 600 körül alakul. Igaz most a ballagó nyolcadikosaink kevesen vannak, de ha idén sikerül három osztályt beindítani akkor 610-615 gyermek fog az iskolába járni. A tanulókkal jelenleg 49 pedagógus foglalkozik.

- Melyek a kiemelt oktatási területek?

- Az alsó tagozatban emelt szintű oktatás nincs, de emelt szintű óraszámban tanítjuk a rajzot, hogy az ilyen képességgel rendelkező gyerekek tehetségét gondozzuk.

Felsőbb osztályokban emelt szintű magyar, matematika és informatika oktatás folyik négy éven keresztül. Ezekbe az osztályokba olyan gyerekek járnak, akik képességeik és érdeklődésük alapján is teljesíteni bírják az emelt tantervet.
Emellett sokat foglalkozunk a lemaradó gyerekekkel is. Szakértői véleményekre alapozva megpróbáljuk őket az adottságaiknak megfelelően oktatni, és előrébb juttatni. Így a megfelelő foglalkozás miatt nagyon kevés a bukás az iskolában.

- Milyen rendezvények és utazások voltak és lesznek az iskolában?

- Mint azt többen is hallhatták néhány nappal ezelőtt a hőközpontban eltört egy vezeték amit ki kellett cserélni, és így az iskolában be kellett szüntetni a fűtést.

Mi már az év elején úgy terveztük, hogy azon a héten síszünetet tartunk, így ez az iskola életében nem okozott fennakadást.

A síszünet alatt egy csapat diákunk a tiroli testvériskolánkba utazott, ahol egy fantasztikus hetet töltöttek el. A gyerekeknek sítábort is szerveztünk Szlovákiába, melyen 30-an vettek részt. A családok közül is sokan elmennek síelni, és évek óta gondot jelentett, hogy hol az egyik hétről, hol a másik hétről veszik ki a gyereket. Most kértünk minden szülőt, hogy lehetőleg arra a hétre ütemezze be a kirándulást.

Az itthon maradó gyerekeknek egy egynapos szánkótúrát is szerveztünk Mátraházára.

Jelenleg a farsangi műsorokra készülnek a diákok, amely mindig egy nagy lélegzetű rendezvény az iskolában.
A hagyományos tavaszi programjaink - húsvét, anyák napja - mellett jelentős esemény lesz az április 30-ai és május 1-jei Európa Fesztivál, ahol természetesen tiroli táncot fogunk előadni.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza