XXXIV. évfolyam 10. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Tenni a sportért
 A Magyar Olimpiai Bizottság tagja

2003. március 14.


A Magyar Olimpiai Bizottságba delegálták Szentes alpolgármesterét Szűcs Lajost, Csongrád megye önkormányzatának képviselői. Először arról kérdeztük a MOB új tagját, milyen gondolatokkal fogadta el a felkérést?


Bővebben


 

Ruhagyáriak pénze
 

2003. március 14.


A Csongrád Megyei Munkabiztonsági Felügyelőség Szirbik Imre polgármester kezdeményezésére a ruhagyári dolgozók helyzetét kivizsgálta. Néhány adminisztratív előíráson túlk- hivatkozva a ruhaipari dolgozók kollektív szerződésére - kötelezte a munkaadót a bér nyolcvan százalkékának kifizetésére. A mulasztások miatt több százezer forint bírságot is kirótt.
A II. fokon eljáró hatóság a felügyelőség határozatát helybenhagyta, ami ellen a munkaadó bírósági keresetet nyújthat be március végéig. Amennyiben ezt nem teszi meg, a határozat jogerős lesz és a dolgozóknak az elmaradt járandóságot ki kell fizetni.


 

Minőségi díj a Kontavillnek
 

2003. március 14.


A Nemzeti Minőségi Díjat Horn Gyula miniszterelnök alapította '96-ban. A kiemelkedő eredmények állami szintű elismerés alapját az európai üzleti kiválósági modell képezi, melyet az Európai Minőségügyi Szervezet alapítványa hozott létre. Tehát nem egy termékdíjról van szó, hanem a cég működésére vonatkozó értékelő modellről.


Bővebben


 

Hat év börtön
 

2003. március 14.


Hatévi börtönbüntetésre ítélte Horeftosz Kristóf szentesi görögkeleti lelkészt a Szegedi Városi Bíróság. A kétéves tárgyalássorozat végén nagy kárt okozó csalásban, a számviteli fegyelem megsértésében, adó és tb-csalásban, vagyoni hátrányt okozó csalásban és csődbűntettben marasztalta el a bíróság a Szent Miklós Egyházközség parókusát.


Bővebben


 

Lakosra emlékeztek
 

2003. március 14.


A hagyományokhoz híven ebben az évben is megemlékeztek Lakos József meggyilkolt szentesi rendőrkapitányra. Az emléktáblánál lovag Imre Károly köszöntötte a megjelenteket, majd Csete György építész mondott beszédet.


Bővebben


 

Meg kell, hogy érjük!
 

2003. március 14.


Lehetséges, hogy öreg szívem naivitása most is megmosolyogtató lesz. Mégis arra kérem mindazokat, akik kitűzik mellükre a kokárdát, ez egyszer merjék velem együtt azt érezni, amit Petőfi Sándor érzett, mikor megírta "Bizony mondom, hogy győz most a magyar..." című versét. Marosvásárhelyt volt benne ekkora a bizalom, pedig 1849 márciusában már lehetett bő oka arra, hogy gyanítsa: "ég és föld ellenkezőt akar."


Bővebben


 

Elsőfokú készültség
 

2003. március 14.


A polgármesteri hivatal tájékoztatja a város lakóit, hogy március 10-től, hétfőtől a település területén elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el. Amennyiben a belvíz a lakóingatlanokat veszélyezteti, az ingatlan tulajdonosa a 105-ös telefonszámon kérhet segítséget.
A városháza műszaki osztálya ismételten kéri a lakosságot, hogy az ingatlanok előtti átereszeket ellenőrizzék és tisztítsák ki.


 

Építkezés után
 

2003. március 14.


Sokan örültek annak, hogy elkészültek a szociális bérlakások a Szabadság téren. Elsősorban az új lakók számolták a napokat, mennyi van még a beköltözésig. Hogy azután jó kedvvel foglalják el a szép, világos lakásokat.


Bővebben


 

Városunk első népképviselője
 Kossuth Lajos azt üzente...

2003. március 14.


Szentes városa 1848-ban küldhetett első alkalommal saját képviselőt a magyar országgyűlésbe. A képviselő-választásra 1848. június 23-án került sor. A szentesiek két jelölt közül választhattak: az egyik a nagytekintélyű, kisnemesi származású, 61. életévében járó Boros Sámuel főbíró, a másik az alig 30 éves, köznépből való városi jegyző, Horváth Ferenc volt. A két jelölt között nem alakult ki éles küzdelem, amely annak tudható be, hogy politikai téren azonos nézeteket vallottak: mindketten az ország haladása, polgári fejlődése mellett kötelezték el magukat.


Bővebben


 

EU-klubestek
 

2003. március 14.


Mint ismeretes, az európai uniós csatlakozással kapcsolatban hamarosan népszavazás, majd jövőre választás lesz. Amennyiben április 12-én az ország népe a csatlakozás mellé teszi le a voksát.


Bővebben


 

Petőfi márciusa, március Petőfije
 

2003. március 14.


Nem játék a szavakkal ez a szócsere. Mindkét birtokos szerkezet jelentéstartalma külön is igaz, így együtt pedig teljességgel az. Hiszen Petőfi költészete a bizonyság: a költő tudatosan készült a forradalomra. Másfelől az is igaz, hogy ama március jeles napjaiban szerepe meghatározó volt.


Bővebben


 

Izgalmas történelem
 Katona Tamás előadása

2003. március 14.


A március 15-i, ünnepi rendezvénysorozat előrehozott eseményeként Szentes város vendége volt Katona Tamás történész, a 90-es évek közismert politikusa. A Horváth Mihály Gimnázium dísztermében a hét elején tartott előadás keretében Katona Tamás megemlékezett az 1848-as polgári forradalomról - szavaival élve: jó és rossz dolgokról, emberekről és eseményekről -, s a hely szellemének okán részletesen kitért a szentesi születésű Horváth Mihály életútjára.


Bővebben


 

Sportemberek a városért
 

2003. március 14.


Fekete Sándor neve megkeresés után merült fel az ifjúsági és sportbizottság külsős tagjai között. Többéves sportpályafutása, eredményes munkája után volt testnevelő tanára, Matkócsik Pál jelölte.


Bővebben


 

Mindent bevallunk?
 Lejárnak a határidők

2003. március 14.


1989 óta kell személyi jövedelemadót fizetnünk, melyről az adóhatóságnak bevallást kell adni minden év március 20-ig. Ezt vagy a munkahely teszi meg vagy nekünk kell elkészíteni. Utóbbihoz az APEH honlapján is találunk már segítséget. Az idei tapasztalatokról kérdeztük dr. Csurgó Editet, az Adó- és Pénzügyi EllenŐrzési Hivatal Csongrád Megyei Igazgatóság igazgató-helyettesét.


Bővebben


 

Diákolimpia
 

2003. március 14.


Az elmúlt hét végén a Klauzál Gábor Általános Iskolában rendezték meg a sakk diákolimpia döntőjét, amelyen több mint 30 tanuló vett részt a városból és környékéről. A küzdelmes versenyben a következő csapatok jutottak tovább a megyei döntőbe.

I-II. korcsoport: 1. Koszta iskola (Nánási Attila, Gundl Dávid, Balogh Dániel), 2. Petőfi iskola (Koncz Roland, Lipcsei Márk, Volosin Márton). III-IV. kcs., lányok: 1. Klauzál iskola (Katona Tünde, Horváth Tímea, Sipos Dorina), 2. HMG (Lakatos Ilona, Lakatos Gyöngyi). Fiúk: 1. Fábiánsebestyéni iskola (Mészáros Zoltán, Bodzás Balázs, Faragó Ferenc, Sánta Ferenc), 2. Klauzál iskola (Kondor Dániel, Bardóczi János, Lakos Ádám, Czakó Orsolya).


 

Ki a nagyobb?
 Széchenyi és Kossuth

2003. március 14.


"Széchenyi és / vagy Kossuth" címmel dr. Pelyach István, a Szegedi Tudományegyetem oktatója tartott előadást a városi könyvtárban az elmúlt héten. A kötőszavak esetén felmerülő kérdés alapját a mindenkori politikai berendezkedés és a különböző történelmi megvilágítások szolgálták, de mint azt az előadó elmondta, igen gyakran a valós tényeket nélkülözve állították egymással szembe a XIX. század Magyarországának e két meghatározó személyiségét.


Bővebben


 

Salátából vizsgáztak
 

2003. március 14.


"Életvitel és gyakorlati ismeretek 2003" címmel országos technikaverseny területi fordulóját tartották az elmúlt hét végén a Koszta József Általános Iskolában. Szentesről és a környékbeli iskolákból 10 csapat, harminc 7-8. osztályos tanuló vett részt a sokrétű versenyen.


Bővebben


 

Választás és nótaszó
 

2003. március 14.


A pedagógusok szakszervezetének nyugdíjas tagozatának összejövetelén
ni más lehetne a program: farsang, télbúcsúztató. De előtte kiegészült a programunk, a szakszervezet nyugdíjas tagozata vezetőséget választott. Tikár lett Múrvai Gáborné, helyettese dr. Kovalovszki Lajosné. A klubkrónikási feladatokkal ismét dr. Magyar Jánosnét bízták meg. Köszöntöttük aztán Földi "Vili bácsit", aki éppen 70 éves lett! Ő maradt továbbra is a megyei tagozatvezetőnk.


Bővebben


 

Kisebbségek képviselője
 

2003. március 14.


Két Csongrád megyei tagja van az Országos Cigány Önkormányzatnak. A megismételt elektori gyűlésen másodszor is győztes Demokratikus Roma Koalíció tagjai, a szentesi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke Faur Zoltán, és a magyarcsanádi Gaul István került az 53 fős országos szervezetbe. Csongrád megyében 16 településen van cigány kisebbségi önkormányzat.


 

Győztes lányok a Borosból
 

2003. március 14.


Gyulán rendezték meg az Implom József helyesírási verseny országos döntőjét. A február 20-22-én tartott versenyen Paróczai Éva, a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola 11/A osztályos tanulója nagyon jól szerepelt. Mint megtudtuk, a döntőn összesen 380 pontot lehetett elérni, a legjobbak teljesítménye meghaladta a 97 százalékot. Tökéletes dolgozatok, tollbamondások és feladatok születtek, a zsűri az első hat versenyző teljesítményét emelte ki, megjegyezvén, szinte nem is volt különbség a diákok között, annyira egymás mellett futottak eredményben.


Bővebben


 

István király gyékényből
 

2003. március 14.


A grafikus László Anna szavai hihetően hangzanak, amikor kijelenti: Tápé Szeged környékének hagyományokban leggazdagabb néprajzi szigete. Aki már a megnyitó előtt betekintett eme csodálatos világba, meggyőződhetett minderről. A galéria tárlatán Egy gyékényen címmel népi és iparművészeti kiállításra várják a nagyérdeműt.


Bővebben


 

A kártya
 

2003. március 14.


Hazafelé jövet Karcagon egy "fekete" vonatra szálltam fel két asszonytársammal. A kocsiban a fülkék előtt állóktól alig lehetett közlekedni. Sűrűn kellett bocsánatot kérni előrehaladtomban, mert bizony nagyon szűk volt a hely. Kukucskáltam én minden kupéba, de nem volt üres hely sehol. Az egyikben láttam az ablaknál üres helyet, meg azt, hogy egy férfi alszik szétterpeszkedve két helyen, ketten pedig kártyáztak három ülőhelyet elfoglalva.


Bővebben


 

Szentesről vitték a hidat
 

2003. március 14.


Március 15-e tiszteletére pontonhidat épített a Dunán a műszaki dandár. A kiképzés részét képező feladat a hídépítő zászlóalj felkészülését is szolgálja - mondta Kovács István ezredes, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár megbízott parancsnoka.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2003. március 14.


Szinte mindenki azon töpreng: mi lesz velünk, vele, ha belépünk az EU-ba? Azon ki töpreng, hogy mi lesz, ha nem lépünk be? Macedónia, Szerbia, Moldávia, Ukrajna sorsa jobb lesz? Közben a határainkon ma túl élő magyarok mind bent lesznek! Akkor majd mi folyamodunk magyar igazolványért?


Bővebben


 

Több rablás - kevesebb autólopás
 

2003. március 14.


Nőtt a gazdasági bűncselekmények és a rablások száma a tavalyi évben Csongrád megyében, minden más bűncselekmény azonban csökkenő tendenciát mutat - hangzott el a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szegedi évértékelő tájékoztatóján.


Bővebben


 

Férfiak és nők szeretik
 

2003. március 14.


(folytatás az előző lapszámból 2003. március 7.)

3. paraszti főzés:
A paraszti pálinkafőzést alapvetően meghatározta az, hogy a szeszégetés a földesúri jogok közé tartozott. A lakosság taksafizetés mellett főzhetett pálinkát. A paraszti égetésre utaló első adat 1743-ból származik. Kis János disznója belefulladt Kis Márton cefrés hordójába, amiben feltehetőleg gabonát erjesztett. Emiatt a két szomszéd között pereskedés vette kezdetét. 1799. május 25-én az uradalom megtiltotta a pálinkafőző üsttel rendelkező lakosok számára azt, hogy gabonából maguknak szeszt égessenek.


Bővebben


 

Tavaszváró a könyvtárban
 

2003. március 14.


Hagyományteremtő program indult a gyermekkönyvtárban. Mint megtudtuk, évente öt alkalommal tervezik hasonló jellegű előadások rendezését. Ami a legszebb a programokban, hogy gyerekek adják elő gyerekeknek.

Első alkalommal, március 5-én a tavaszvárás volt a fő motívum. A közreműködők: a Lajtha László Zeneiskola növendékei (felkészítő tanár Csiszár György), Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola, Kiss Bálint Református Általános Iskola hallgatói Almásiné Szaszkó Edit vezetésével és a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola tanulói Józsa Gáborné vezetésével. Gitáron kísért: Palásti Ágnes.


 

A tánc utazó követei
 

2003. március 14.


A László Csaba-Szögi Szilvia páros szurkolóit kényeztette a Duna Televízió, amikor néhány héttel ezelőtt a tavaly őszi Magyar Tíztánc Bajnokságról készített egyórás összefoglalót sugározta. E rövidke hatvan percben egy szentesi lokálpatrióta álma válhatott valóra, hiszen ennyiszer régen emlegették városunkat, illetve a Szilver TSE nevét, az pedig hab volt tortán, hogy a dobogó két fokára is - a szintén szilveres Páli testvérpár személyében - szentesi pár állhatott. Az akkori győztesek a televíziós műsorral egyidőben éppen Kanadában, a Tíztánc Világbajnokságon vendégszerepeltek.


Bővebben


 

Mobilkártyákat loptak
 

2003. március 14.


Hengerzártöréssel hatoltak be ismeretlenek az egyik Vásárhelyi úton lévő magánlakás melléképületébe hétfőn reggel. Az itt lévő autót átkutatták, majd a melléképületet a lakóépülettel összekötő folyosóra mentek, ahonnan digitális fényképezőgépet és készpénzt vittek el. A tulajdonosok kára körülbelül 250 ezer forint. A betörők abszolút hidegvérűek voltak, hiszen a házigazdák a tett elkövetése alatt végig otthon tartózkodtak.


Bővebben


 

Hungerit-kupa
 

2003. március 14.


A városi sportcsarnokban a Hungerit kupáért zajló teremlabdarúgó bajnokságon a 6. (március 8.) és a 7. (március 9.) játéknapján az alábbi eredmények születtek:


Bővebben


 

Fölényesen győztek
 

2003. március 14.


Magabiztos szentesi siker született a megyei kézilabda-bajnokság hét végi fordulójában. A Szentesi Kinizsi a Hódmezővásárhely csapatát látta vendégül a sportcsarnokban, és már az első félidőben nyomatékosította tudásbeli fölényét. Az ötgólos vezetést elsősorban Izbéki, Kajla és Szécsi gólerős játékával tovább növelte a szentesi csapat, és végül 33-26-as győzelmet aratott.


 

Kispadról ment a koncertre
 

2003. március 14.


"Egy életen át kell játszani..." Azt hiszem ez a sláger sokunknak ismerős. A népszerű popsztár Hevesi Tamás, a zene mellett a női NB I-es futsal teremlabdarúgásban is maradandót szeretne alkotni Szentesen. Néhány hete ő irányítja az AL-KO Szentesi TE edzéseit. Az egyik tréningen beszélgettünk.


Bővebben


 

Csak az aranyérem jó
 

2003. március 14.


A Szentesi Kinizsi megye első osztályban szereplő férfi kézilabdacsapata nagy tervekkel vágott neki a tavaszi folytatásnak. A célokról beszéltünk Dobos Lászlóval, a csapat edzőjével.


Bővebben


 

Hatodikok
 

2003. március 14.


A Bolero TE táncosai is részt vettek a kelet-magyarországi táncbajnokságon az elmúlt hét szombatján, ahol az alábbi eredmények születtek.
D felnőtt st.: 6. Gazsi Zsolt-Pásztor Anikó. D felnőtt lt.: 6. Sipka István-Kátai-Pál Tünde. Táncoktató: Bajominé Varga Erzsébet.


 

Utánpótlás
 

2003. március 14.


Csak a serdülő csapatnak sikerült meglepni az Újpesti TE utánpótlás vízilabdacsapatát a tavaszi bajnokság első fordulójában. Vasárnap Budapesten vendégszereplő Kontavill-Szentes serdülő legénysége 9-7-re verte a fővárosiakat. A végső győzelemre is esélyesnek tartott ifik 9-7-es vereséget szenvedtek, a gyermek korosztályban szereplő gárda szoros mérkőzésen 4-3-ra kapott ki a lila-fehérektől. A következő fordulóban a fiúk Kecskeméten javíthatnak.


 

Családi események
 

2003. március 14.


Született: Herczeg Gábornak és Zsiga Ágnesnek (Cseuz B. u. 7.) Csanád, Kürti Dezsőnek és Mészáros Variniának (Bacsó B. u. 1.) Balázs...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz