<<< Vissza

Szentesről vitték a hidat

2003. március 14.

 
Március 15-e tiszteletére pontonhidat épített a Dunán a műszaki dandár. A kiképzés részét képező feladat a hídépítő zászlóalj felkészülését is szolgálja - mondta Kovács István ezredes, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár megbízott parancsnoka.

- Szentesről öt katonavonat szállította az átkelő részeit Ercsibe. Ezeket zászlóaljgyakorlaton szerelték össze a katonák március 7-8-9 -én, majd hétfőn főpróbán mutatták be a sajtó munkatársainak is a teljes, 425 méter hosszú átkelőt. A híd elemeit teherautókról engedték vízre, majd a 425 méteres szakaszt 4 részre szerelték össze és ezeket motorcsónakokkal az I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred közreműködésével 12-én és 13-án vontatták fel a Dunán. Másnap, pénteken a Parlament északi részénél összeállították és este 8 órakor a muszaki hagyományoknak megfeleloen egy söröshordó átgurításával felavatták átadva azt az ünneplőknek. Szombaton és vasárnap reggel 8 és este 10 óra között bárki gyalogosan átkelhetett Buda és Pest között az ideiglenes hídon, meggyőződve egyben a szentesi katonák kitűnő munkájáról. A hajóforgalom biztosítására mindkét napon négy-négy órahosszára kinyitották a pontont a hajóközlekedés biztosítására.

A feladat jelentőségét jelzi az is, hogy ilyen típusú zárt hidat utoljára 1994-ben épített az Ercsi Pontonos Ezred. Azóta csak a Tiszán készült ponton szintén kiképzés keretében tavaly júliusban itt Szentesnél, illetve polgári szervek részére forgalombiztosítás céljára - például Kisfaludnál az M 3 -as út építésénél.
Ez a mostani feladat jól szolgálja a hivatásos állomány felkészülését, hiszen a Tiszán egészen más viszonyok között kell a feladatot végrehajtani.

Az ünnepet követően, 17-én a pontonhidat ismét 4 részre bontják, levontatják Ercsibe, majd a szétszerelést követően vasúton szállítják vissza a szentesi alakulathoz. A hídépítő zászlóalj utolsó állománya huszonkettedikén estére érkezik meg.
A gyakorlat költsége mintegy 200 millió forint, melynek döntő hányada része a tervezett éves gyakorlatnak.

A műszaki alakulat az év elején, január 8-9-én Tiszalöknél a tiszai vízlépcső környékén vett részt jégtorlaszok megszűntetésénél. A dandár azóta is készenlétben van, mivel Tokaj térségében még több helyen jelentős mennyiségű, néhol több méter vastagságú a feltorlódott jég.

Besenyei


<<< Vissza